ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οχι στην αύξηση των τιμών σε μουσεία και μνημεία

οχι-στην-αύξηση-των-τιμών-σε-μουσεία-κα-15883

Αντίθετα στο μέτρο τα μέλη του Τοπικού Παραρτήματος Θεσσαλίας

Την πλήρη αντίθεσή τους στην αύξηση των τιμών των εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους διατυπώνουν εγγράφως οι αρχαιολόγοι της Μαγνησίας, οι οποίοι εξέδωσαν ψήφισμα, με το οποίο ζητούν την απόσυρση του μέτρου από την κυβέρνηση.

Την περασμένη Παρασκευή, συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Τοπικού Παραρτήματος Θεσσαλίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Στη διάρκεια της συνέλευσης, συζητήθηκαν πολλά θέματα που απασχολούν τους αρχαιολόγους της Θεσσαλίας και όχι μόνο, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το θέμα της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους που ισχύει από 1ης Απριλίου, σύμφωνα με το ΦΕΚ 2916/Β’/31.12.2015.

Στο ψήφισμα που εκδόθηκε από τη συνέλευση, το τοπικό παράρτημα των αρχαιολόγων ζητά «την άμεση απόσυρση του μέτρου της αύξησης των τιμών των εισιτηρίων και την άμεση πρόσληψη προσωπικού, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι ήδη διαμορφωμένοι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι, που παραμένουν κλειστοί ή υπολειτουργούν».

Κοινή θέση των μελών του τοπικού παραρτήματος αρχαιολόγων είναι ότι η απόφαση της κυβέρνησης να διπλασιάσει την τιμή των εισιτηρίων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους αποτελεί «εμπόδιο στην ελεύθερη πρόσβαση των Ελλήνων πολιτών, κυρίως των οικονομικά ασθενέστερων, στον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου του».

Παράλληλα επισημαίνεται ότι «η επιχειρηματική λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων όχι μόνο με την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, αλλά και με τη διείσδυση επιχειρηματικών ομίλων στην προστασία, την ανάδειξη και την εκμετάλλευση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ανησυχητική. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής θα διογκωθούν με την επιλεκτική ανάδειξη μόνο των επικερδών στοιχείων του τεράστιου αρχαιολογικού μας πλούτου, την επιλεκτική διαμόρφωση της ιστορικής μνήμης και τη γενικότερη πολιτιστική υποβάθμιση του λαού μας».

Η πολιτιστική κληρονομιά, καταλήγει η κοινή ανακοίνωση, ανήκει στο λαό, ο οποίος πρέπει να έχει ελεύθερη πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά όλων των εποχών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου