ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο βασιλιάς της κονγκολέζικης ρούμπα Πάπα Γουέμπα

πέθανε-ο-βασιλιάς-της-κονγκολέζικης-ρ-19001

Ο βασιλιάς της κονγκολέζικης ρούμπα Πάπα Γουέμπα πέθανε σε ηλικία 66 ετών, όταν κατέρρευσε στη διάρκεια συναυλίας στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού τα ξημερώματα της Κυριακής. Τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Ο Πάπα Γουέμπα ήταν ένας μουσικός με μεγάλη επιρροή, ίσως ο πιο γνωστός και αγαπητός μουσικός από την Αφρική. Αναμιγνύοντας ήχους από την Αφρική, την Κούβα και τη Δύση, δημιούργησε ένα ιδιαίτερο προσωπικό στυλ και έβαλε σε νέες βάσεις την κονγκολέζικη ρούμπα.

Η καριέρα του ξεκίνησε από εκκλησιαστικές χορωδίες, ενώ συνέχισε με τα συγκροτήματα Zaiko Langa Langa και Isifi and Viva la Musica, με τα οποία έκανε σημαντικές επιτυχίες. Ο Πάπα Γουέμπα έκανε συναυλίες σε όλον τον κόσμο, είχε ηχογραφήσει μαζί με τον Πήτερ Γκάμπριελ, ενώ είχε συμμετοχή και σε δύο ταινίες: Life is beautiful (1987) και Wild Games (1997).

O κονγκολέζος μουσικός δεν αποτελούσε έμπνευση μόνο για τα τραγούδια του, αλλά και για το στυλ του. Είχε εμπνεύσει το κίνημα των Sapeurs, μια τάση της νεολαίας για εξαιρετικά καλό ντύσιμο. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι είχε «κληρονομήσει» την αγάπη του για το προσεγμένο ντύσιμο από τους γονείς του, που κάθε Κυριακή φορούσαν τα καλύτερα ρούχα τους.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου