ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πηλιορείτικο άρωμα στην Αθήνα

πηλιορείτικο-άρωμα-στην-αθήνα-68012

Με άρωμα Μαγνησίας το 3ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα…μια πόλη παραμύθια»

Ξεκινάει τις εκδηλώσεις του για την εβδομάδα 15-20 Μαρτίου, το 3ο ετήσιο φεστιβάλ αφήγησης «Αθήνα…μια πόλη παραμύθια» που συνδιοργανώνεται από πολιτιστικούς φορείς του Πηλίου με τον ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων).

Συγκεκριμένα οι διοργανωτές του πηλιορείτικου φεστιβάλ αφήγησης «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» με την ομώνυμη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, ο Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και η Πήλιον Ορος συνεργάζονται με το μεγαλύτερο δήμο της χώρας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από το 2014 προτείνοντας ένα πολυήμερο φεστιβάλ ποικίλων εκδηλώσεων με κεντρικό άξονα τις αφηγήσεις.

Το φεστιβάλ εμπνέεται από και αφιερώνεται στην Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (20 Μαρτίου) και φιλοξενείται σε επιλεγμένους χώρους του Δήμου Αθηναίων και των υποστηρικτών της διοργάνωσης που τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ. Μουσεία (Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», Νεώτερης Κεραμικής, Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης) Πολιτιστικά Κέντρα (ΜΕΛΙΝΑ, Οδοιπορικό Παλιάς Αθήνας, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων), Βιβλιοθήκες (Βιβλιοθήκη Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων) και ιεροί ναοί (Ι. Ν Αγίου Φιλίππου Βλασσαρούς) θα αντηχήσουν λαϊκά παραμύθια, μύθους, παραλογές συναξάρια Αγίων και ιστορίες από την αρχαιότητα.

Ιδιαίτερο μαγνησιακό χρώμα αποκτά η φετινή διοργάνωση της πρωτεύουσας με διεθνή συμμετοχή (Ελλάδα, Μ. Βρετανία, Νορβηγία, Τουρκία), αφού εκτός της συμβολής των πηλιορείτικων φορέων στα οργανωτικά σημαντική παρουσία καταγράφεται στους δημιουργούς καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος στις Παράλληλες Καλλιτεχνικές Εκδηλώσεις «Ανθρώπων ιστορίες…Τέχνης Μυθολογήματα 3».

Η βολιώτισσα Βίλλη Τζαφέτα συμμετέχει με ζωγραφική πάνω σε πάνι («Ιστορίες με πινέλο για του κόσμου όλα τα ‘Θέλω’»), η Ισμήνη Σωτήρη από την Άφησσο με δημιουργίες σε ξύλο-Wood Art («Η κρυμμένη ιστορία της Dammi χάρη»). Από το Βελεστίνο η Μαρία Καραθανάση-Λυχναρά με εμπνεύσεις σμιλεμένες πάνω σε μέταλλο («Όλα κινούνται…όπως στα παραμύθια!») ενώ ο βολιώτης Γιάννης Κονταξής παρουσιάζει δουλειά του μέσω της εικονογράφη-σης («Εικονογραφώντας τα θεσσαλικά λαϊκά παραμύθια»). Ομως η συμμετοχή εκπροσώπων της Μαγνησίας συμπληρώνεται με την τιμητική βράβευση του Ομότιμου Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βασίλη Δ. Αναγνωστόπουλου, για την πολυετή επιστημονική ενασχόλησή του με τα λαϊκά παραμύθια και την αφήγησή τους και με αφορμή την κυκλοφορία του δίτομου έργου του «Θεσσαλικά παραμύθια» και την παρουσία της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Τασούλας Τσιλιμένη στην ημερίδα του Σαββάτου 19 Μαρτίου.

Στην ίδια ημερίδα όπου θα μιλήσουν διδάσκοντες των πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Θράκης καθώς και ο ομότιμος καθηγητής του Παν/μίου Αθηνών, πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας κ. Μ. Γ. Μερακλής, θα συμμετάσχει με εισήγησή του ο αϊγιωργίτης της διασποράς Δημήτρης Β. Προύσαλης ενώ θα αφηγηθεί και στα εγκαίνια των εκθέσεων.

Σημαντική τουριστική προβολή της περιοχής θα προωθήσουν οι πηλιορείτικοι φορείς-διοργανωτές προσφέροντας τοπικά κεράσματα αλλά και διαφημιστικό υλικό μαζί με την Pelio Land. Συμμετέχουν εκτός από μεμονωμένους παραμυθάδες και ομάδες αφήγησης (Ιπτάμενο χαλί, Παραμυθοπεράσματα, Υφάντρες των παραμυθιών, Ημουνα κι εγώ εκεί, Παραμυθανθός, Ακου να δεις).

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τη Βασιλική Πρεσβεία της Νορβηγίας και το Νορβηγικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, το Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Πρεσβείας της Τουρκίας στην Αθήνα, το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού, την Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος, τη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και το Μουσείο Νεώτερης Κεραμικής. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλες τις δράσεις ενώ συμμετέχουν ακόμη το ΚΕΘΕΑ Διάβαση και το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών.

Οι γιορταστικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με τον τετράωρο Μαραθώνιο της 20ης Μαρτίου που αφιερώνεται στην Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης και η οποία έχει καθιερωθεί από το 1990 σε πέντε ηπείρους και σαράντα χώρες. Το διεθνές θέμα του 2016 είναι «Δυνατές γυναίκες».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου