ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Πασχάλης Αγγελίδης εκθέτει

ο-πασχάλης-αγγελίδης-εκθέτει-72143

Εργα του γνωστού Βολιώτη δημιουργού παρουσιάζονται σε γνωστή γκαλερί της Αθήνας

Εργα ζωγραφικής του γνωστού Βολιώτη εικαστικού Πασχάλη Αγγελίδη παρουσιάζονται στην Artion Galleries , Κολοκοτρώνη 8 στην Κηφισιά, προσελκύοντας το ενδιαφέρον του φιλότεχνου κοινού.

Ο ιστορικός τέχνης Δρ. Γιάννης Κολοκοτρώνης που παρακολουθεί την δουλειά του Πασχάλη από το 1985 γράφει για το έργο του: «Υπάρχουν αγάλματα που μπορεί και να δακρύζουν; Ο Πασχάλης Αγγελίδης αντικαθιστά το χώρο που κατέχουν οι κόρες οφθαλμών με το κενό που έχει πάντα μαύρο και δίνει την εντύπωση στο θεατή ότι το βλέμμα του πορτρέτου είναι θλιμμένο, βυθισμένο στην περισυλλογή, είναι αυστηρό, διερευνητικό, εκστασιασμένο, ψυχρό, αποφασιστικό. Τα πέτρινα πρόσωπα αποκτούν ζωή. Συχνά, χρησιμοποιούμε μια ιδέα για να καταλάβουμε την πραγματικότητα.

Ο καλλιτέχνης επιτηδευμένα απομοννει και αυτονομεί την ακινησία των αρχαίων αγαλμάτων, γιατί είναι ποτισμένη με διάρκεια, Στη συνέχεια μεταβιβάζει σ’ αυτά ανθρώπινα αισθήματα και δημιουργεί απροσδόκητα μια θεατρική σκηνή που κυριαρχεί ο εξομολογητικός μονόλογος. Ο Πασχάλης έμμεσα διαπραγματεύεται τη διάρκεια των ανθρώπινων αισθημάτων. Είναι μια αρνητική στάση που υιοθετεί ο καλλιτέχνης απέναντι στην αρχαία τέχνη ή μια αγωνιώδης προσπάθεια να απολυτρώσει τον σύγχρονο άνθρωπο από την υπερβολική σοβαρότητα και το μηχανιστικό τρόπο που διαβιώνει προσφέροντας του ηδονή της αναζήτησης στην απεικόνιση;

Ο σοφιστής Γοργίας, σ’ έναν από τους αποκαλούμενους δισσούς λόγους, λέει πως στην τραγωδοποιία και τη ζωγραφική εκείνος που εξαπατά περισσότερο, φτιάχνοντας πλάσματα όμοια με τα αληθινά, αυτός είναι άριστος γιατί οι ποιητές και οι τεχνίτες έχουν σκοπό όχι την αλήθεια αλλά την ηδονή των ανθρώπων. Σίγουρο είναι αυτό που λέει ο κριτικός Νικόλας Κάλας ότι η ζωγραφική είναι κάτι παραπάνω από αυτό που μπορεί να δει το μάτι».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου και είναι ανοιχτή για το κοινό σύμφωνα με το ωράριο καταστημάτων. Το τηλέφωνο για περισσότερες πληροφορίες είναι 211 210 6455.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου