ΕΞΟΔΟΣ

Αφιέρωμα στο Σμυρνέικο τραγούδι

αφιέρωμα-στο-σμυρνέικο-τραγούδι-73702

Από τη Χορωδία Εκπαιδευτικών και την Πολιτιστική Εστία «Ιωνες» στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας

Αφιέρωμα στο «Σμυρνέικο Τραγούδι» με αποκριάτικο χρώμα παρουσιάζουν ηΧορωδία Εκπαιδευτικών Ν. Μαγνησίας και η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ», σε συνδιοργάνωση με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ δήμου Βόλου, σήμερα Τετάρτη 9 Μαρτίου στις 7 μ.μ., στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας.

Μέσα από τους χορούς, τα τραγούδια, τη ζωντανή μουσική, τα μουσικοθεατρικά δρώμενα και τις παλιές μορφές ζωής, προβάλλεται επί σκηνής αυτό που ονομάστηκε «Σμυρνέικο Τραγούδι».

Η βραδιά συνυφαίνεται από τους 50 χορωδούς της Χορωδίας Εκπαιδευτικών, με τη διεύθυνση και διδασκαλία της Στάσας Τζάλλα. Από τους χορευτές των τμημάτων εκμάθησης παραδοσιακών χορών της Εστίας «ΙΩΝΕΣ», με διδάσκουσα τη Μαρία Κατσιαρδάνη. Από την υψίφωνο Στέλλα Κοπάνου, η οποία ερμηνεύει αποσπάσματα από ελληνικές οπερέτες, όπουστο πιάνο συνοδεύει η Νεκταρία Παπαδημητρίου,από την Αμουτζοπούλου Νίτσα στο παραδοσιακό τραγούδι και από 5μελή ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής, με τον Γεωργαλιό Ζήση (κανονάκι), Γεωργίου Στέφανο (βιολί), Βουτσιλά Δανάη (σαντούρι), Σπανοδήμο Γιώργο (ούτι) και Μπάρμπη Φανή (κρουστά και τραγούδι). Τέλος την επιμέλεια της σκηνοθεσίας έχει ο Ευάγγελος Κακάλιας και τοσυντονισμό της εκδήλωσης η μαέστρος Στάσα Τζάλλα, μαζί με τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο Συλλόγων.

Τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ού, η αλματώδης ανάπτυξη του εμπορίου και της ναυτιλίας στη Σμύρνη είχε ως επακόλουθο την τεράστια οικονομική άνθιση και την πολιτιστική έκρηξη της μεγάλης αυτής πόλης της Ιωνίας. Μαζί με την παιδεία, τις επιστήμες και τον αθλητισμό αναπτύσσονται και οι τέχνες και φυσικά το θέατρο και η μουσική. Το μουσικόφιλο και θεατρόφιλο κοινό της Σμύρνης έχει την ευκαιρία να απολαύσει μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού λυρικού θεάτρου, όπου παίζονται γνωστά μελοδράματα και οπερέτες, ενώ, στις πολυτελέστατες σάλες, ορχήστρες και χορωδίες παίζουν μουσική δωματίου και ερμηνεύουν λυρικά φραγκολεβαντίνικα τραγούδια.

Παράλληλα στα στενά της Σμύρνης σμίγουν παλιές αιγαιοπελαγίτικες μπαλάντες με ιταλικές καντσονέτες, γαλλικές μελωδίες κλπ. Στα καφέ – αμάν Ελληνες μουσικοί συνοδεύουν Αρμένηδες τραγουδιστές και οι δημοφιλείς εστουντιαντίνες παίζουν δυτικίζουσες μελωδίες, αποκτώντας, όπως τα «Πολιτάκια», διεθνή φήμη – μπροστά σ` ένα κοινό που αντιπροσωπεύει όλες τις φυλές της Ανατολικής Μεσογείου. Η μεγάλη μουσική μπάντα βρίσκεται σε διαρκή συναγωνισμό με όργανα, όπως τσέλα, κοντραμπάσα, πνευστά, και άλλα, βαλκανικά, όπως ταμπουράδες, ούτια, κανονάκια κ.α., σε απίθανους, κατά περίπτωση, μουσικούς συνδυασμούς. Ετσι δημιουργείται το γλυκόλαλο Σμυρνέικο τραγούδι, που καλύπτει ένα ευρύτατο μουσικό φάσμα και κράτησε όρθια και ζωντανή την ξεριζωμένη, από τις πανάρχαιες ελληνικές εστίες της, Μικρασιάτικη ψυχή.

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου