ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο αυστριακός μαέστρος Νικολάους Αρνονκούρ

πέθανε-ο-αυστριακός-μαέστρος-νικολάο-76837

Σε ηλικία 86 ετών απεβίωσε το Σάββατο 5 Μαρτίου ο Νικολάους Αρνονκούρ, ένας από τους πλέον καινοτόμους κι επιδραστικούς αρχιμουσικούς του β’ μισού του 20ου αιώνα, εμβληματική μορφή του μπαρόκ ρεπερτορίου. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο αυστριακός μαέστρος «άφησε την τελευταία του πνοή εν ηρεμία, έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του». Την βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο του Αρνονκούρ εξέφρασαν, μεταξύ πολλών άλλων, οι διάσημες Φιλαρμονικές Ορχήστρες της Βιέννης και του Βερολίνου. Ο μαέστρος είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από την ενεργό δράση τον Δεκέμβριο του 2015 με προσωπικό μήνυμα στο πρόγραμμα μιας συναυλίας του συνόλου Concentus Musicus Wien το οποίο είχε ιδρύσει ο ίδιος το 1953, επικαλούμενος την εύθραυστη κατάσταση της υγείας του.

Η προσέγγισή του εθεωρείτο καινοτόμα καθώς πρέσβευε ότι η μουσική έπρεπε να εκτελείται όσο το δυνατόν πιο πιστά στην πρωτότυπη γραφή της ενώ το σύνολό του βρισκόταν στην πρωτοπορία της χρήσης οργάνων εποχής.

Γεννημένος στο Βερολίνο και μεγαλωμένος στο Γκρατς της νότιας Αυστρίας, σπούδασε βιολοντσέλο στην Μουσική Ακαδημία της Βιέννης κι έγινε μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας της αυστριακής πρωτεύουσας το 1952, όπου παρέμεινε επί 17 χρόνια.

Αρχισε να διευθύνει συναυλίες και παραστάσεις όπερας στις αρχές της δεκαετίας του ’70 κι αναδείχθηκε σ΄έναν από τους σημαντικότερους αρχιμουσικούς της μεταπολεμικής περιόδου δίπλα στον Κάραγιαν, τον Κλάιμπερ και τον Καρλ Μπεμ. Στις σημαντικότερες ηχογραφήσεις του συγκαταλέγονται τα Βραδεμβούργια Κοντσέρτα του Μπαχ (1964) αλλά και το πρωτοποριακό project αναφορικά με το σύνολο από τις καντάτες του Μπαχ που ξεκίνησε στα 1971 και ολοκλήρωσε στα 1990. Διακρίθηκε ιδιαίτερα στην Παλαιά Μουσική αν και αργότερα το ρεπερτόριό του επεκτάθηκε στους συνθέτες του 19ου και του 20ου αιώνα, μεταξύ αυτών και ο Γκέρσουιν.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου