ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης νέος διευθυντής Μπαλέτου της ΕΛΣ

ο-αντώνης-φωνιαδάκης-νέος-διευθυντής-84607

O διεθνώς αναγνωρισμένος έλληνας χορογράφος και χορευτής Αντώνης Φωνιαδάκης ορίστηκε νέος διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με απόφαση του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης επελέγη μεταξύ 36 υποψηφίων, οι οποίοι συμμετείχαν στην σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος. Ο νέος διευθυντής Mπαλέτου αναλαμβάνει καθήκοντα από 1η Σεπτεμβρίου 2016 και η διάρκεια της θητείας του είναι τριετής.

«Η πολυετής καλλιτεχνική δραστηριότητα και εμπειρία του ως χορογράφου και χορευτή σε σημαντικές ομάδες χορού, σπουδαία λυρικά θέατρα, με κορυφαίους χορογράφους σε όλο τον κόσμο, μας γεμίζει αισιοδοξία για την νέα εποχή του Μπαλέτου μας, εν όψει και της μεταστέγασής μας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Μύρων Μιχαηλίδης, τονίζοντας πως «η επιλογή ενός ακόμα Έλληνα καλλιτέχνη που έχει διαπρέψει διεθνώς, επιβεβαιώνει την στρατηγική μας αναφορικά με τη μέγιστη αξιοποίηση διακεκριμένων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό».

Σύμφωνα με τον Μύρωνα Μιχαηλίδη, μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του επισήμως την 1η Σεπτεμβρίου, ο Αντώνης Φωνιαδάκης, εκτός από την παραγωγή του με τίτλο LINKS, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Απρίλιο στο Θέατρο Ολύμπια, θα συμμετέχει και στην κατάρτιση του προγράμματος του Μπαλέτου για την επόμενη σεζόν 2016-17.

«Το Μπαλέτο της ΕΛΣ, υπό την διεύθυνση του Αντώνη Φωνιαδάκη, θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στο κλασικό και νεοκλασικό ρεπερτόριο, ενώ παράλληλα θα παρουσιάσει και παραγωγές σύγχρονου χορού. Του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο του και στεκόμαστε στο πλευρό του, στηρίζοντας με όλες μας τις δυνάμεις το έργο του. Η Διοίκηση και το προσωπικό της ΕΛΣ τον καλωσορίζουν στον οργανισμό» κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης.

Αναφερόμενος στα νέα του καθήκοντα ο Αντώνης Φωνιαδάκης υπογράμμισε πως αποτελεί τιμή και χαρά για τον ίδιο το γεγονός ότι επελέγη στη θέση του διευθυντή του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, «ειδικά την χρονική αυτή στιγμή, όπου η ΕΛΣ ετοιμάζεται για μια νέα σημαντική σελίδα στην ιστορία της με την μεταστέγαση της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

«Έχοντας ήδη γνωρίσει το δυναμικό του Εθνικού μας Μπαλέτου, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της νέας παραγωγής LINKS, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στις 3 Απριλίου στο Θέατρο Ολύμπια, αισθάνομαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι με πνεύμα ενότητας, επιμονή και πολλή δουλειά θα επιτύχουμε όλους τους στόχους μας» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως «η ανοδική πορεία της ΕΛΣ τα τελευταία χρόνια, η διεύρυνση του κοινού της, οι διεθνείς συνεργασίες της, αποτελούν πρόκληση για την δική μου θητεία ως Διευθυντή του Μπαλέτου».

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Ξεκίνησε την εκπαίδευση του με την Νίκη Παπαδάκη. Από το 1990 έως το 1992 φοίτησε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) και πριν την αποφοίτηση του έλαβε την υποτροφία «Μαρία Κάλλας», για να συνεχίσει τις σπουδές του στην σχολή Ρούντρα – Μωρίς Μπεζάρ στη Λωζάννη, έως το 1994.

Ως χορευτής έχει συνεργαστεί με τα Μπαλέτα Μπεζάρ Λωζάννης (1994-1996) υπό την διεύθυνση του Μωρίς Μπεζάρ, το Μπαλέτο της Όπερας της Λυών (1996-2002), υπό την διεύθυνση του Γιώργου Λούκου, και την ομάδα Saburo Teshigawara / Karas Co. (2004) υπό την διεύθυνση του Σαμπούρο Τεσιγκαουάρα (2004).

Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με την ομάδα χορού της Μάρθα Γκράχαμ, το Μπαλέτο της Όπερας της Λυών, το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το ΚΘΒΕ κ.ά.

Το 2003 δημιούργησε τη δική του ομάδα χορού Apotosoma στη Λυών. Παραγωγές της ομάδας έχουν παρουσιαστεί στην Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Γερμανία, την Αγγλία και στην Αμερική.

Το 2014 συνεργάστηκε ως κινησιολόγος με τον Ντάρεν Αρονόφσκι στην ταινία του NOAH, ενώ δύο χρόνια πριν, το 2012, έλαβε το βραβείο «Danza and Danza», ως καλύτερος χορογράφος του 2012 στην Ιταλία για την χορογραφία «Οι Γάμοι» στο Maggio Danza.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου