ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αναδεικνύουν τον πολιτισμό

αναδεικνύουν-τον-πολιτισμό-143891

Εκδήλωση αφιερωμένη στο θεματικό έτος της «Μαγνήτων κιβωτού» πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό

Η δημιουργία θεσμών και παραγωγών ποιότητας που αντέχουν στο χρόνο, με όχημα τη συνεργασία με φορείς πολιτισμού και τη δημιουργία κοινών εκδηλώσεων, κατέχουν εξέχουσα θέση στο νέο πολιτιστικό μοντέλο που υιοθετεί η «Μαγνήτων κιβωτός». Τα παραπάνω υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο οργανωτικός γραμματέας του φορέα πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος, με αφορμή τον χθεσινό απολογισμό του θεματικού έτους «Μάγνητες και πολιτισμός της θάλασσας».

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, εκπροσώπων φορέων και πολλών υπέρμαχων του πολιτισμού, πλαισιώθηκε από την παρουσία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Βόλου, οι οποίοι ερμήνευσαν τραγούδια που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την παράδοση.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο υπεύθυνος σχεδιασμού του θεματικού έτους και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της «Μαγνήτων κιβωτού», Αλέξανδρος Καπανιάρης, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η «εργαλειοθήκη» με τα επιμέρους εργαλεία για τη συστηματοποίηση και τη δημιουργία θεσμών και παραγωγών ποιότητας που θα μπορούν να αντέξουν στο χρόνο, δημιουργήθηκαν αρχικά με το θεματικό έτος δράσεων και εκδηλώσεων και μετέπειτα με την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας». Αναλύοντας τη γενικότερη φιλοσοφία και το σχεδιασμό δράσης του θεματικού έτους, ο κ. Καπανιάρης τόνισε ότι «η λειτουργικότητα, ο λιτός σχεδιασμός και η διαχρονικότητα που συνδέεται με την ποιότητα, είναι το επόμενο βήμα μας», ενώ πρόσθεσε ότι «χρειάζονται προσπάθειες, σταθερά δείγματα γραφής και κοινή συμπόρευση σε ένα πλαίσιο που πρέπει να χαράξουμε συλλογικά».

Παράλληλα ο οργανωτικός γραμματέας της «Μαγνήτων κιβωτού» ανέφερε ότι στόχος της κοινής προσπάθειας είναι να υλοποιηθούν νέες διαδρομές που συνδέονται «με την πολιτιστική δημιουργία μέσα στις γειτονιές και τις ενορίες, την ενίσχυση της ερασιτεχνικής πολιτιστικής δημιουργίας, την σύνδεση του πολιτισμού και της ανάπτυξης (τουρισμός – περιβάλλον – τοπική ιστορία), την ενίσχυση δράσεων για έφηβους/ες, νέους και νέες, την συστηματοποίηση δράσεων για την εκπαίδευση (εξ αποστάσεως), την ανταλλαγή παραγωγών εκτός νομού με άλλους πολιτιστικούς φορείς, την ενίσχυση μειονοτικών ομάδων και ατόμων με ειδικές ανάγκες και την ανάδειξη του/της εθελοντή/ντριας – πολιτιστικού/ής δημιουργού».

Η χθεσινή εκδήλωση, που ξεκίνησε με χαιρετισμό του γενικού γραμματέα της «Μαγνήτων κιβωτού» Νίκου Τσούκα, πλαισιώθηκε από την προβολή ενός ενδιαφέροντος ντοκιμαντέρ. Θέμα του ντοκιμαντέρ ήταν τα λιμάνια του πολιτισμού που αναδεικνύονται, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας η οποία ξεκίνησε με ούριο άνεμο, έχοντας ως επόμενο σταθμό τον πολιτισμό των γεύσεων των Μαγνήτων, στη διάρκεια της χρονιάς που μόλις ξεκίνησε.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου