ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεματικό έτος πολιτισμού

θεματικό-έτος-πολιτισμού-146779

Συνάντηση απολογισμού δράσεων του «Θεματικού Ετους Πολιτισμού 2016», «Μάγνητες και ο Πολιτισμός της Θάλασσας» που διοργάνωσε η «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα 18 Ιανουαρίου στις 19.00 στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα, με τους φορείς πολιτισμού που συνεργάστηκαν και τους πολίτες που το παρακολούθησαν.

Στις 56 πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2015, δραστηριοποιήθηκε ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων από διαφορετικούς τομείς αλλά και με ειδικότερους ρόλους. Από το στελεχιακό δυναμικό της «Μαγνήτων Κιβωτού» έως τα μέλη των συνεργαζόμενων φορέων και συλλόγων ή και τα μεμονωμένα πρόσωπα που δήλωσαν το δικό τους «παρών».

Συγκεκριμένα, σε 15 ανέρχονται οι ακαδημαϊκοί, οι καθηγητές και οι καλλιτέχνες διεθνούς κύρους που είχαν δραστική παρουσία στις εκδηλώσεις του Θεματικού Ετους 2015, ενώ εκατοντάδες είναι, αθροιστικά, οι χορωδοί, οι μουσικοί, οι χορευτές, οι εικαστικοί και οι λογοτέχνες που κατέθεσαν τη μαρτυρία της δουλειάς τους. Ακόμη, δόθηκε η ευκαιρία σε απλούς ανθρώπους, από τη Μαγνησία και την υπόλοιπη Ελλάδα, να αποκαλύψουν τα καλλιτεχνικά τους χαρίσματα αλλά και να ενθαρρυνθούν αναλόγως. Ηταν κι ένας τρόπος να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι στην ομαδική δημιουργική δράση ή και να γίνουν συμμέτοχοι στην παραγωγή πολιτιστικών δρώμενων. Η «Μαγνήτων Κιβωτός», σημειωτέον, δεν έμεινε μόνο στα ευμενή σχόλια για το έργο της, μέσω προφορικών σχολίων, δημοσιεύσεων του τύπου, και μέσω επιστολών που παρέλαβε, αλλά επιδίωξε να έχει και τις παρατηρήσεις – προτάσεις από εκείνους που θα ήθελαν τη συνεχή βελτίωση του θεσμού.

Υπολογίζονται ότι περισσότερα από 7.000 τα άτομα παρακολούθησαν από κοντά τις εκδηλώσεις με το επιλεγμένο θέμα: «Μάγνητες και Πολιτισμός της Θάλασσας». Δηλαδή: ημερίδες λόγου και λογοτεχνικές εσπερίδες, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, συναυλίες μουσικών συνόλων, φιλαρμονικών και χορωδιών, θεατρικές παραστάσεις, επιδείξεις χορευτικών παραδοσιακών συγκροτημάτων, εκδόσεις και παρουσιάσεις βιβλίων, ειδικότερες συναντήσεις φορέων και ανοικτές συζητήσεις, βραβεύσεις προσωπικοτήτων που συνεισέφεραν στην εξέλιξη του τοπικού μας πολιτισμού, κ.ό.κ.

Επιπλέον, υλοποιήθηκαν δύο εκπαιδευτικά προγράμματα, με συμμετοχή 5.000 μαθητών, στους χώρους του Συνεδριακό Κέντρου (στα Μελισσάτικα). Και όλες οι εκδηλώσεις υπήρξαν ανοικτές -με ελεύθερη είσοδο- για το κοινό.

Συνένωση δυνάμεων

Το Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού», από την πλευρά του φορέα διοργάνωσης και η ομάδα εργασίας που το πλαισίωσε, διατυπώνουν ευχαριστίες στο δήμο Βόλου για την πολυεπίπεδη και αγαστή συνεργασία που είχαν. Επίσης, υπογραμμίζουν τη συνδρομή όλων των πολιτιστικών φορέων και συλλόγων της περιοχής μας, επίσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του υπουργείου Πολιτισμού, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, του Καποδιστριακού και του Ιόνιου Πανεπιστημίου καθώς και όλους τους καλλιτέχνες και τους εκπαιδευτικούς που υπηρέτησαν τον λόγο, τη μουσική, τον χορό και κάθε μορφή Τέχνης, καθ’ όλη τη διάρκεια και στο πλαίσιο του Θεματικού Έτους, το έμψυχο δυναμικό του συνεδριακού, τους εθελοντές και τους επιστημονικούς συντονιστές.

Στο πλαίσιο της δράσης της «Μαγνήτων κιβωτού» καθιερώθηκαν τέσσερις σημαντικοί θεσμοί: οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις», η «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο», η «Συνάντηση των τοπικών Χορωδιών» και το καταληκτικό (τον Δεκέμβριο) «Πανελλήνιο Συνέδριο». Οι θεσμοί αυτοί θα υλοποιούνται σε σταθερές περιόδους, της κάθε χρονιάς, και με τις απαιτούμενες προσαρμογές. Κατόπιν, είναι η άψογη συνεργασία που αναπτύχθηκε με όλους τους φορείς της περιοχής μας, με την προοπτική μάλιστα της συνέχισης και συνεχούς βελτίωσής της. Ομοίως η αναζήτηση και ανάδειξη ανθρώπων με σημαντικό καλλιτεχνικό φορτίο, που όμως δεν είχαν έως τώρα την ευκαιρία να το παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό.

Αλλά θετικό στοιχείο υπήρξε και η κατά το δυνατόν αποκέντρωση των εκδηλώσεων, σε όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια, όπως στην Αγιά, στο Πήλιο και στον Αλμυρό. Επίσης, η πραγματοποίηση σεμιναρίου -πανεπιστημιακών προδιαγραφών- για τη Εκπαίδευση και την ανάλογη ενημέρωση των φορέων που υπηρετούν τον πολιτισμό. Κι εδώ πρέπει να αναφερθεί ο «ρόλος» του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας, ενός υπέροχου και με πολλές δυνατότητες χώρου, που τον αξιοποίησε σε πολλές εκδηλώσεις η «Μαγνήτων Κιβωτός».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου