ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κίνησαν τα καράβια τα Ζαγοριανά…

κίνησαν-τα-καράβια-τα-ζαγοριανά-196339

Εγκαινιάστηκε η έκθεση του Βασίλη Καποδίστρια στο χώρο του κτιρίου Τσικρίκη

Εγκαινιάστηκε παρουσία αρκετών φιλότεχνων η έκθεση «Κίνησαν τα καράβια τα Ζαγοριανά» του Βασίλη Καποδίστρια στον εκθεσιακό χώρο του κτιρίου Τσικρίκη (Ιάσονος 145) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο.

Η έκθεση εμπλουτισμένη με περισσότερα έργα μετά τη Ζαγορά (Ελληνομουσείο – Σχολείο του Ρήγα) και την Τσαγκαράδα (Αχιλλοπούλειο) μεταφέρεται στο Βόλο έτσι ώστε το κοινό του Βόλου και όχι μόνο να έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί σε μια έκθεση που αναβιώνει το μύθο των Ζαγοριανών με ξύλο, μέταλλο και ζωγραφική.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του θεματικού έτους εκδηλώσεων 2015 με τίτλο: «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας» που ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο και το θέμα της έκθεσης είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο των Αλέξανδρου Καπανιάρης και Νίκου Τσούκα «Ηρθαν τα καράβια τα Ζαγοριανά, Οψεις και μνήμες της ναυτιλίας του Ανατολικού Πηλίου από το 1600 έως το 1930». Ειδικότερα ο γνωστός Βολιώτης εικαστικός Βασίλης Καποδίστριας έχει δημιουργήσει δεκαπέντε περίτεχνες συνθέσεις από ξύλο και μέταλλο αναπλάθοντας τον μύθο των Ζαγοριανών καραβιών που εκτείνονταν από το Κεραμίδι έως τον Αη Γιάννη.

Στα έργα της ατομικής έκθεσης του Βασίλη Καποδίστρια περιλαμβάνονται και άλλες συνθέσεις με τα θέμα τα καράβια της Ζαγοράς ενώ η λαϊκή μούσα με τα περίφημα δημοτικά τραγούδια για τα Ζαγοριανά καράβια είναι αποτυπωμένη σχεδόν σε όλα τα έργα με χαρακτηριστικά τετράστιχα.

Ο Βασίλης Καποδίστριας είναι χειρουργός οδοντίατρος από το Βόλο και ασχολείται με τις γλυπτικές κατασκευές από νεαρή ηλικία. Εχει συμμετάσχει σε ομαδική έκθεση οδοντιάτρων καλλιτεχνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2010, σε ατομική έκθεση έργων στο ξενοδοχείο Caravel στην Αθήνα το Μάιο του 2013 και αντίστοιχα σε ατομική έκθεση έργων με τίτλο Λόγια της πλώρης στο Μούρεσι Πηλίου, το καλοκαίρι του 2013. Τέλος έχει πραγματοποιήσει ατομική έκθεση στο Μουσείο Κεραμοποιίας Τσαλαπάτα στο Βόλο το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Δεκεμβρίου και λειτουργεί καθημερινά 10.00 έως 14.00 και 18.00 έως 21.00.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου