Κάλεσμα μνήμης για τους άταφους ήρωες

Τελευταία ενημέρωση: 2015-10-22, 12:08:18
Παρουσίαση του βιβλίου Γ. Σούρλα
Κάλεσμα μνήμης για τους άταφους ήρωες

Πρόσκληση μνήμης για τους άταφους ήρωες του έπους του 1940 αποτελεί η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του πρ. υπουργού - αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Σούρλα «Το εθνικό χρέος προς τους άταφους ήρωες του 1940», Αφιέρωμα στην Ερμιόνη Μπρίγκου «Μάνα των πεσόντων».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 26 Οκτωβρίου, 18:30 μ.μ. στο Πολεμικό Μουσείο (Ριζάρη 2 & Βασιλίσσης Σοφίας, Σταθμός Μετρό Ευαγγελισμός).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Αλέκος Παπαδόπουλος, πρ. υπουργός, και Σαράντος Καργάκος, συγγραφέας - ιστορικός. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος
Αρης Πορτοσάλτε. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα αναγνώσει η ηθοποιός Ελντα Πανοπούλου. Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό η κυρά της Χιμάρας, Ερμιόνη Μπρίγκου, «Μάνα των Πεσόντων» κατά το Επος του 1940-41.

Στη συνέχεια θα προβληθούν ντοκιμαντέρ σύντομης διάρκειας.

Πρόκειται για ένα βιβλίο ιστορικού, εθνικού και ανθρωπιστικού περιεχομένου. Με το βιβλίο αυτό, όπως και με το προ οκταετίας εκδοθέν «Οι ήρωες του 1940 περιμένουν», συνεχίζεται η προσπάθεια: Να γίνει γνωστό στο ευρύτερο κοινό, ότι οι 7976 πεσόντες στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου κατά το Επος 1940 - 41, παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι, σε ομαδικούς τάφους. Να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία και να συμβάλλουν όλοι στην αποκατάσταση της μεγάλης αυτής εθνικής, θρησκευτικής και εθιμικής εκκρεμότητας

Να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις των ελληνικών αρχών προς την αλβανική πλευρά για να υλοποιηθεί η Συμφωνία που υπεγράφη προ εξαετίας για την περισυλλογή των οστών και την απόθεση στα δύο Στρατιωτικά Κοιμητήρια στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες.

Το Β’ μέρος του βιβλίου αφιερώνεται στην Ερμιόνη Μπρίγκου, στην κυρά της Χιμάρας, την «Μάνα των Πεσόντων», η οποία έχει στην αυλή της έξι τάφους πεσόντων και η οικογένεια της υπέστη διωγμούς και βασανιστήρια, γιατί δεν αποκάλυπτε το «μυστικό» τους, στις αλβανικές αρχές.

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
2
=