ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Καράβια της Ζαγοράς»

καράβια-της-ζαγοράς-279151

Στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο λειτουργεί η έκθεση ζωγραφικής του Ζαγοριανού δημιουργού Γιάννη Μηλιώνη με θέμα: «Καράβια της Ζαγοράς».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σύλλογο Ζαγοριανών Βόλου, τη συμπαράσταση του Τμήματος Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δήμου Βόλου και εντάχθηκε στις δραστηριότητες του «Θεματικού Ετους 2015», που υλοποιεί η «Μαγνήτων Κιβωτός» από την αρχή της χρονιάς με θέμα: «Μάγνητες και ο πολιτισμός της Θάλασσας»

Το θέμα της έκθεσης «Καράβια της Ζαγοράς» είναι εμπνευσμένο από το θεματικό έτος που διοργανώνει για φέτος η «Μαγνήτων Κιβωτός», που περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων στους τομείς της τέχνης, του λόγου, του χορού, της εκπαίδευσης και άλλων τεχνών.

Ειδικότερα ο γνωστός Ζαγοριανός εικαστικός Γιάννης Μηλιώνης, πρόθυμα αποδέχθηκε την πρόσκληση των διοργανωτών και έχει δημιουργήσει είκοσι περίτεχνες εικαστικές συνθέσεις αναπαριστώντας το μύθο των Ζαγοριανών καραβιών που διακινούσαν τα εμπορεύματα ολόκληρου του Ανατολικού Πηλίου. Τα έργα της νέας του έκθεσης για τα Ζαγοριανά Καράβια είναι εμπνευσμένα από το βιβλίο των Αλέξανδρου Καπανιάρης και Νίκου Τσούκα «Ηρθαν τα Καράβια τα Ζαγοριανά, Οψεις και μνήμες της ναυτιλίας και του εμπορίου στο Ανατολικό Πήλιο (1600-1960). Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο Γιάννης Μηλιώνης είχε ξανά ασχοληθεί με το θέμα το Ζαγοριανών Καραβιών.

Το 2000 στο Ελληνομουσείο (Σχολείο του Ρήγα) παρουσίασε την πρώτη του δουλειά για τα Ζαγοριανά Καράβια με την διοργάνωση του τ. Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Ζαγοράς αποσπώντας θετικές κριτικές, ενώ τα έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και δημόσιους φορείς.

Από το 1985 παρουσιάζει δημιουργίες του με ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε μουσικές σκηνές. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Οκτωβρίου και οι ώρες λειτουργίας είναι 14:00 έως 21:00 καθημερινά και Σάββατο 11.00 έως 15.00. Κυριακή κλειστά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου