ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συγκλόνισαν νεαροί μουσικοί ερμηνεύοντας Μ. Χατζιδάκι

συγκλόνισαν-νεαροί-μουσικοί-ερμηνεύ-350929

Στο Μουσικό Χωριό

Με μια συγκλονιστική μουσική βραδιά, αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι, έκλεισε προχθές, Δευτέρα 31 Αυγούστου, η αυλαία των εκδηλώσεων στο Μουσικό Χωριό στον Αγιο Λαυρέντιο Πηλίου. Νεαροί ερμηνευτές απέδωσαν με ένα μοναδικό τρόπο αγαπημένα τραγούδια του σπουδαίου Ελληνα συνθέτη. Ωστόσο, η συναυλία είχε το χαρακτήρα μιας αυθόρμητης εκδήλωσης που κέρδισε τον ακροατή με τη γνησιότητά και την απλότητά της. Πραγματοποιήθηκε στo πλαίσιο του εργαστηρίου Φωνητικής Τέχνης και Eρευνας με τίτλο «Σου μιλώ… 20 χρόνια μετά», με κεντρικό εισηγητή το Διεθνή Eλληνα βαρύτονο της κλασσικής μουσικής, Σπύρο Σακκά.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΥ

Ο Σπύρος Σακκάς προλόγισε τη μουσική παράσταση με λόγια μεστά σε νοήματα και συναισθήματα, αποτυπώνοντας την ουσία και την αξία του έργου του Μάνου Χατζιδάκι.

«Το να συνομιλήσει κανείς με το Μάνο και να οικειοποιηθεί το έργο του δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Νιώθω ωστόσο υπερήφανος για τους νέους που συμμετείχαν στα μαθήματα και απέδειξαν ότι είναι χαρισματικές προσωπικότητες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Ο Σπύρος Σακκάς, πουείχε την τύχη να συνεργαστεί και να διατηρήσει μακρά φιλία με το Μάνο Χατζιδάκι, αποκάλυψε ότι «μελετώντας κανείς τα τραγούδια του Μάνου, ανακαλύπτει πως όταν συνέθετε είχε στο μυαλό του τις παιδικές και εφηβικές ψυχές. Εκείνες μονοπωλούσαν την έμπνευση και τη σκέψη του». Ο ίδιος δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι «πνευματικοί άνθρωποι σαν τον Μάνο Χατζιδάκι έχουν παραγκωνισθεί στις μέρες μας κατά ένα περίεργο τρόπο, όμως στην αποψινή βραδιά ο Μάνος είναι παρών στις φωνές των παιδιών που ακούτε».

Οι ερμηνείες των συμμετεχόντων ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, αν σκεφτεί κανείς ότι οι περισσότεροι είναι νεαροί ερασιτέχνες μουσικοί. Ωστόσο, απέδωσαν με συγκλονιστικό τρόπο μεγάλες δημιουργίες του σπουδαίου καλλιτέχνη, χαρίζοντας μοναδικές μουσικές στιγμές στο φιλόμουσο κοινό που είχε την ευκαιρία να τους απολαύσει.

Η 25μελής χορωδία ερμήνευσε ένα ανθολόγιο από γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του Χατζιδάκι, μεταξύ των οποίων: «Κεμάλ», «Ο κυρ Αντώνης», «Αν μ’ αγαπάς κι ειν’ όνειρο». Η εκτέλεση τους ήταν άψογη και γι’ αυτό απέσπασαν το πιο θερμό χειροκρότημα καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Το πρόγραμμα περιείχε ομαδικές και σόλο εκτελέσεις, ενώ παρεμβάλλονταν θεατρικά στοιχεία με χοροκινητικές παρεμβάσεις, που εμπλούτισαν ευχάριστα τη συναυλία και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού στην κατάμεστη αίθουσα.

Συντελεστές των εργαστηρίων και της μουσικής βραδιάς ήταν οι αξιόλογοι: Nατάσσα Ζούκα, Κατερίνα Φωτεινάκη Ταξιάρχης Χάνος και Θόδωρος Κοτεπάνος στην επιμέλεια οργανικού συνόλου και στην πιανιστική συνοδεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου