ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Αρχαιολόγος υποστηρίζει πως βρήκε τον τάφο της Νεφερτίτης

αίγυπτος-αρχαιολόγος-υποστηρίζει-πω-380570

Μπροστά σε μία απρόσμενη ανακάλυψη δηλώνει ότι βρέθηκε ο καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, Νίκολας Ριβς. Όπως υποστηρίζει, ερευνώντας τον τάφο του Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στην Αίγυπτο, εντόπισε μία μυστική θύρα που κατά τον ίδιο οδηγεί στον τάφο της βασίλισας Νεφερτίτης.

Διάσημη για την ομορφιά της, η Νεφερτίτη υπήρξε σύζυγος του φαραώ Ακενατών. Ο ξαφνικός θάνατός της σε νεαρή ηλικία, το 1340 π.Χ., παραμένει άλυτο μυστήριο, ενώ αναπάντητο είναι και το ερώτημα για το πού ετάφη.

Ο Ριβς δήλωσε στη Daily Mail ότι προχώρησε σε απεικονιστικές μεθόδους, υψηλής ανάλυσης, στους τοίχους του τάφου του Τουταγχαμών και η σάρωση αποκάλυψε δύο σφραγισμένες θύρες. Η μία, όπως λέει ο Ριβς, οδηγεί σε έναν αποθηκευτικό χώρο, ενώ η δεύτερη θύρα «αποκάλυψε μια αδιατάρρακτη ταφή που ανήκει στον αρχικό ’ιδιοκτήτη’ του τάφου, τη Νεφερτίτη».

Η θέση του μυστικού τάφου στη δεξιά πλευρά της εισόδου του ταφικού μνημείου αποτελεί για τον Ριβς άλλη μία απόδειξη ότι ο τάφος ανήκει σε γυναίκα, αφού αυτή η πρακτική ακολουθείτο για τις βασίλισσες παρά για τους βασιλείς.

Επιπλέον, ο Ριβς σημειώνει ότι έτσι εξηγείται το γιατί ο ταφικός θάλαμος με τη σαρκοφάγο του Τουταγχαμών είναι τόσο μικρός και κάθε άλλο παρά σε τάφο βασιλιά παραπέμπει. Ο λέει ο καθηγητής αρχαιολογίας, ο ταφικός θάλαμος του Τουταγχαμών χτίστηκε αργότερα, ως προσθήκη, στο υπάρχον ταφικό μνημείο της Νεφερτίτης.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου