ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Ρώσος Κιρίλ Πετρένκο επικεφαλής της Φιλαρμονικής του Βερολίνου

ο-ρώσος-κιρίλ-πετρένκο-επικεφαλής-της-458971

O Ρώσος μαέστρος Κιρίλ Πετρένκο, ένας εσωστρεφής μουσικός που είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους κριτικούς, θα διευθύνει την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βερολίνου από το 2018, καθώς αντικατέστησε τον Βρετανό Σάιμον Ράτλ, ανακοίνωσε η διεύθυνση της περίφημης ορχήστρας.

Ο 43χρονος μουσικός, που είχε και στο παρελθόν την ευκαιρία να διευθύνει την ορχήστρα ως επίσημος προσκεκλημένος -συγκεκριμένα το 2006, το 2009 και το 2012-, θα διαδεχθεί τον Βρετανό Ράτλ που με τη σειρά του θα αναλάβει επικεφαλής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου, γνωστοποίησε η Φιλαρμονική του Βερολίνου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Νυν μουσικός διευθυντής της όπερας του Κρατιδίου της Βαυαρίας στο Μόναχο, ο Κιρίλ Πετρένκο, βρισκόταν μεταξύ των επικρατέστερων για την ανάληψη της περίοπτης αυτής θέσης ακόμα και αν οι ειδήμονες φαντάζονταν μια μονομαχία μεταξύ δύο άλλων μεγάλων φαβορί: του Ισραηλινοαργεντίνου Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, 72 ετών, και του Γερμανού Κριστιάν Τίλεμαν, 56 ετών, που διευθύνει την όπερα της Δρέσδης.

«Κανείς δεν μπορεί να περιγράψει με λέξεις τι αισθάνομαι, από ευφορία και χαρά έως δέος και αμφιβολία, κάθε συναίσθημα» δήλωσε ο Πετρένκο σε μία ανακοίνωση, όπου επιβεβαίωσε ότι αποδέχθηκε την θέση.

«Θέλω να κινητοποιήσω όλες μου τις δυνάμεις προκειμένου να ανταποκριθώ επάξια στο ρόλο του επικεφαλής της εξαιρετικής ορχήστρας και έχω πλήρη επίγνωση της ευθύνης μου και των υψηλών προσδοκιών στο πρόσωπό μου» υπογράμμισε ο νέος διευθυντής της Φιλαρμονικής του Βερολίνου.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος επικεφαλής Σάιμον Ρατλ είπε: «Θαυμάζω τον Κιρίλ Πετρένκο εδώ και χρόνια και είμαι πολύ χαρούμενος που θα με διαδεχθεί σε αυτήν την υπέροχη ορχήστρα».

Διάσημος για τη βαθιά του γνώση έργων συνθετών όπως ο Πουτσίνι, ο Στράους ή ο Βάγκνερ, ο Πετρένκο εξελέγη μαέστρος της χρονιάς από το γερμανικό περιοδικό Opernwelt (Ο κόσμος της Όπερας) το 2014.

Γεννηθείς στο Ομσκ, στην νοτιοδυτική Σιβηρία το 1972, από πατέρα βιολονίστα και μητέρα μουσικολόγο, ο Πετρένκο παρακολούθησε μαθήματα πιάνου σε τοπικό ωδείο και έπαιζε ως σολίστας με την ορχήστρα της πόλης από την ηλικία των 11 ετών.

Το 1990 η οικογένειά του μετακόμισε στο Φόραλμπεργκ, στην Αυστρία, όπου ο πατέρας του άρχισε να εργάζεται σε μία ορχήστρα ενώ παρέδιδε και μαθήματα μουσικής.

Ο Πετρένκο σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας στη Βιέννη και μετά την αποφοίτησή του ορίστηκε το 1997 βοηθός διευθυντής. Κατόπιν ανέλαβε τα καθήκοντα του μουσικού διευθυντή στο Θέατρο Μάινινγκερ της πόλης Μάινινγκεν της Θουριγγίας (ανατολικά) από το 1999 έως το 2002 και με την ποιότητα της ερμηνείας του στο Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν του Ρίχαρντ Βάγκνερ κατάφερε να μαγνητίσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας.

Το 2002 ο Πετρένκο αναλαμβάνει καθήκοντα στην Κωμική Όπερα του Βερολίνου έως το 2007. Από το 2013 διευθύνει τον κύκλο του Δαχτυλιδιού των Νιμπελούνγκεν στο Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ.

«Ο Κιρίλ Πετρένκο επιλέχθηκε με ευρεία πλειοψηφία» κατά τη διάρκεια μιας ψηφοφορίας μουσικών χθες, διευκρίνισε σήμερα, Δευτέρα, ο Πέτερ Ριεγκελμπάουερ, μέλος της διεύθυνσης της Ορχήστρας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου