ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προβολές ντοκιμαντέρ

προβολές-ντοκιμαντέρ-466890

Δημιουργίες για το χώρο, τον τόπο και την ιστορία» στο Δίκτυο Μουσείων του ΠΙΟΠ

Το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, παρουσιάζει σειρά ντοκιμαντέρ διακεκριμένων Ελλήνων σκηνοθετών τα οποία συνδέονται άμεσα με τη θεματική των μουσείων του, την τοπική ιστορία και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Οι προβολές οργανώνονται μια φορά το μήνα σε διαφορετικό μουσείο του Δικτύου του ΠΙΟΠ. Μετά το πέρας των προβολών, θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό, παρουσία των σκηνοθετών ή/και άλλων συντελεστών της κάθε ταινίας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η προγραμματισμένη προβολή στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, στις 18:00, με την ταινία «Ενας μικρός Θεός στη Μαγνησία: Αλφονς Χοχάουζερ» (του Ηλία Γιαννακάκη, από τη σειρά εκπομπών Παρασκήνιο).

Ο Αλφόνς Χοχάουζερ αποτελεί μία μυστηριώδη, εμβληματική και μυθική φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας. Αυστριακός, που γεννήθηκε το 1906 από εύπορο πατέρα, πολύ νωρίς γύρισε την πλάτη στα αγαθά του δυτικού πολιτισμού και ήδη από την ηλικία των 14 ετών, χωρίς να έχει τελειώσει το σχολείο, ξεκίνησε την περιπλάνησή του στη Μεσόγειο. Το 1926 κατέληξε στο Πήλιο. Η ζωή του έκτοτε μοιάζει έτοιμο σενάριο ταινίας με ποικίλες δραστηριότητες, ανδραγαθήματα και θαρραλέες στιγμές. Ο φακός του «Παρασκηνίου» επιχειρεί να ακολουθήσει τα βήματά του και να σκιαγραφήσει εκ νέου το προφίλ του Αλφόνς, μιας μοναδικής όσο και αμφιλεγόμενης περσόνας που, µε τα χρόνια, λησμονήθηκε. Βασικός ομιλητής και οδηγός, ο Βολιώτης συγγραφέας Κώστας Ακρίβος.

Πληροφορίες: Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Υπηρεσία Μουσείων, τηλέφωνο επικοινωνίας 210 3256928.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου