ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο Βόλο το συνέδριο για την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς

στο-βόλο-το-συνέδριο-για-την-ψηφιοποίη-470686

Μεγάλο ενδιαφέρον από τον επιστημονικό κόσμο σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό

Ο Βόλος θα φιλοξενήσει το μεγάλο συνέδριο ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ανακοίνωση της διοργάνωσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενός καινοτόμου και πρωτοπόρου σε ό,τι αφορά τη φιλοσοφία του Συνεδρίου, που σχετίζεται με την Πολιτιστική Κληρονομιά και την Ψηφιοποίησή της, με τη χρήση Νέων Τεχνολογιών, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στον επιστημονικό κόσμο σε Ελλάδα, Κύπρο και στο εξωτερικό.

Πρόκειται για το «Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – 2015» («Pan-Hellenic Conference on Digital Cultural Heritage-2015»), που θα γίνει στην Ελλάδα, στην όμορφη πόλη του Βόλου, με επιλογή του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», που είναι ένας από τους βασικούς διοργανωτές, κατά το χρονικό διάστημα από την Πέμπτη 24 έως και το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015 και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Βόλου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πολλά ακόμη Πανεπιστήμια της Ελλάδος και του Εξωτερικού, Ιδρύματα, Ινστιτούτα ερευνών, Εργαστήρια απ’ όλο τον κόσμο και αποτελεί το μεγάλο κάλεσμα και τη μεγάλη συνάντηση των Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων που ασχολούνται με την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στα αμφιθέατρα «Γ. Κορδάτος» και «Γ. Σαράτσης», στους φιλόξενους χώρους του Παραλιακού Συγκροτήματος «Παπαστράτου» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη στη μεγάλη αυτή πρωτοβουλία.

Για τον λόγο αυτό έχει προσκληθεί όλη η επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, από την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και όλοι οι Ελληνες ερευνητές ανά την υφήλιο, να υποβάλλουν τις εισηγήσεις και τα Posters τους μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Συνεδρίου που είναι η www.euromed2015.eu.

Το ιδιαίτερα σημαντικό αυτό Συνέδριο για την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015 διοργανώνεται από Φορείς της Ελλάδας, είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης συνεργασίας μεταξύ του ΤΕ.ΠΑ.Κ.(Κύπρος ) και του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού «Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» (Ελλάδα) σε θέματα Επιστημών και το συνδιοργανώνουν το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ.), το Εργαστήριο Μη Καταστροφικών Τεχνικών Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τεχνολογικού Τομέα και το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ».

Το Συνέδριο αυτό έχει την πλήρη στήριξη των επιτυχημένων Συνεδρίων Euromed, που διοργανώνονται με ιδιαίτερη επιτυχία κάθε δύο χρόνια, στη Λεμεσό της Κύπρου, από το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ.) και απόφαση των διοργανωτών και της Οργανωτικής Επιτροπής του Πανελλήνιου Συνεδρίου, που αποτελείται από έγκριτους επιστήμονες από την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι η θεσμοθέτηση της διοργάνωσής του στην Ελλάδα κάθε δύο χρόνια.

Το Συνέδριο απευθύνεται στο:

  • Επιστημονικό δυναμικό των Πανεπιστημίων, Ιδρυμάτων και Ινστιτούτων, όλων των βαθμίδων, με ειδίκευση στην Αρχαιολογία, Ιστορία, Γεωλογία, Βιολογία, Ανθρωπολογία, Χημεία, Πληροφορική, Φυσική, Μαθηματικά, Πολιτισμική Πληροφορική, Πολυτεχνεία (Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Πολιτικοί Μηχανικοί, Αρχιτέκτονες κ.ά.), Συντηρητές Ανασκαφικών Ευρημάτων και Εργων Τέχνης, Γραφιστικές Τέχνες κ.α. ειδικότητες δηλ. που εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στο μεγάλο θέμα της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
  • Στελεχιακό δυναμικό του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Εφορειών Αρχαιοτήτων, ICOMOS, Μουσείων, Γενικών Αρχείων του Κράτους, κρατικών και ιδιωτικών βιβλιοθηκών, Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και άλλων Εκκλησιών, Oμοσπονδιών, Συλλόγων Επιστημόνων, Ένωση Ελλήνων Συντηρητών, Ελληνική Αρχαιομετρική Εταιρεία, Ένωση Αρχαιολόγων, Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, ΙCOM Ελλάδος και Κύπρου, Συλλογικοτήτων, Μελετητικών Εταιριών, Φορείς υλοποίησης Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ.ά. όπως και τους αντίστοιχους Φορείς της Κύπρου.
  • Στελέχη άλλων Υπουργείων και ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού.
  • Ελληνες και Κύπριους που εργάζονται σε Ελληνικά και Ξένα Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα σχετικά με τον Πολιτισμό.
  • Ελληνες και Κύπριους Φοιτητές Ελληνικών και Ξένων Πανεπιστημίων.
  • Ανεξάρτητους Επιστήμονες και Ερευνητές στην Ελλάδα, Κύπρο και όλο τον κόσμο.
  • Γενικά, κάθε ενδιαφερόμενο σε θέματα ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Θεματικοί άξονες προβληματισμού είναι οι Νέες ψηφιακές τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες, η ψηφιοποίηση στην Αρχαιολογία και τον τουρισμό, η Ψηφιακή Πολιτιστική κληρονομιά και η διαχείρισή της, η συντήρηση, Προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στο ψηφιακό πολυμεσικό περιβάλλον και διαδίκτυο (Εκπαίδευση, Τουρισμό, κτλ), το νομικό πλαίσιο και ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομίας (συμβάσεις, προγράμματα, πνευματικά δικαιώματα), εμπειρίες, νέες προκλήσεις και προοπτικές για την ψηφιακή κοινωνία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Επίσης, στο Συνέδριο αυτό θα συμμετέχουν ως εισηγητές εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και άλλων Υπουργείων, Ελληνικών και Κυπριακών Πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, αλλά και ανεξάρτητοι επιστήμονες και ερευνητές, που εμπλέκονται με κάθε τρόπο στο μεγάλο θέμα της μελέτης, έρευνας και διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς .

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου