ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Λαϊκά παραμύθια της Θεσσαλίας»

λαϊκά-παραμύθια-της-θεσσαλίας-499322

Παρουσίαση του βιβλίου του Ομ. Καθηγητή Β.Δ. Αναγνωστόπουλου

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Μαγνησίας και το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕΒΙΜΑΣΥ) παρουσιάζουν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Αμφιθέατρο Κορδάτου, την Τετάρτη 27 Μαΐου στις 7.30 μ.μ. το δίτομο έργο «Λαϊκά παραμύθια της Θεσσαλίας» του Ομ. Καθηγητή Β.Δ. Αναγνωστόπουλου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μετά τους χαιρετισμούς, αφήγηση λαϊκού παραμυθιού από την Μάρω Αισώπου, αφηγήτρια ιστοριών, την παρουσίαση του έργου από τον Δημήτρη Μπενέκο, Καθηγητή Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και τον Κώστα Λιάπη, λαογράφο – ερευνητή και, τέλος, δραματοποίηση παραμυθιών από μαθητές του 13ου Δημοτικού Σχολείου και 26ου Νηπιαγωγείου Βόλου με την καθοδήγηση της Ελενας Στανιού, διδάκτορος – νηπιαγωγού και της Λίας Τσαλαβρέτα, δασκάλας.

Την εκδήλωση συντονίζει η Ελένη Κονταξή, δρ. φιλόλογος. Στο Θόλο του Πανεπιστημίου θα υπάρχει έκθεση σε σταντ με σκίτσα και εικόνες του Γιάννη Κονταξή, που κοσμούν τους δύο τόμους των «Λαϊκών παραμυθιών της Θεσσαλίας».

Ο Πρώτος τόμος περιλαμβάνει τρία μέρη:

  • Πρώτο Μέρος: Τα καθαυτό παραμύθια (Μαγικά, Διηγηματικά, Θρησκευτικά),
  • Δεύτερο Μέρος: Μύθοι με ζώα και
  • Τρίτο Μέρος: Ευτράπελες ιστορίες.

Ο Δεύτερος τόμος περιλαμβάνει παραλλαγές των παραμυθιών του Πρώτου τόμου. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στους ειδικούς ( και όχι μόνο) να μελετήσουν τα θεσσαλικά παραμύθια και από άλλη σκοπιά, αρκετά ενδιαφέρουσα.

Τα παραμύθια και των δύο τόμων προέρχονται από όλες τις γεωγραφικές περιοχές και γωνιές της Θεσσαλίας, τις ορεινές, τις πεδινές και νησιωτικές. Και μπορούν ο αναγνώστης και ο ερευνητής να διακρίνουν μια αφηγηματική και γλωσσική ποικιλία στην έκφραση, καθόσον οι παραμυθάδες είναι Αγραφιώτες, Καραγκούνηδες, Βλάχοι, Πηλιορείτες, Μικρασιάτες, νησιώτες, κ.ά. Μέσα στα παραμύθια της συλλογής ανακαλύπτουμε παλιότερες και νεότερες μορφές της θεσσαλικής κοινωνικής ζωής και αξίζουν, ως κιβωτός του λαϊκού πολιτισμού, να γίνουν ευρύτερα γνωστά και να προστατευθούν από τη λήθη του χρόνου.

Κάθε παραμύθι συνοδεύεται από απαραίτητα στοιχεία ταυτότητας, όπως το όνομα του αφηγητή, το όνομα του καταγραφέα (συλλογέα), ο τόπος καταγωγής, ο χρόνος καταγραφής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου