ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η κινηματογραφική ανάσταση του «Μικρού Πρίγκιπα»

η-κινηματογραφική-ανάσταση-του-μικρ-505815

Οι Κάννες αγαπούν το κινούμενο σχέδιο. Τα τελευταία χρόνια animation ταινίες που επρόκειτο να κάνουν θραύση στα ταμεία των κινηματογραφικών αιθουσών ξεκίνησαν τη διεθνή καριέρα τους από την Κρουαζέτ. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Ανάμεσά τους ο «Σρεκ», το «Up», ο «Καρχαριομάχoς». Εφέτος, ήρθε η σειρά του «Inside out» που παίχτηκε στην αρχή του φεστιβάλ και κυρίως του «Μικρού Πρίγκιπα» που κρατήθηκε για το τέλος.

Σαράντα χρόνια μετά την πρώτη και αποτυχημένη μεταφορά του στο σινεμά από τον Στάνλεϊ Ντόνεν, το μυθιστόρημα του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί (που εκδόθηκε το 1943 δίνοντας νέες διαστάσεις στο παιδικό παραμύθι) έγινε μια από τις πολλά υποσχόμενες ταινίες κινουμένων σχεδίων για το 2015. Παραγωγή των On Animation Studios, σκηνοθετήθηκε από τον Μαρκ Οσμπορν, του οποίου το animation «Kung Fu Panda» επίσης είχε κάνει πρεμιέρα στις Κάννες, απ’ όπου άρχισε η λαμπρή του πορεία στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Ηταν το 2009 όταν ο ατζέντης του Οσμπορν τον ρώτησε αν είχε διαβάσει τον «Μικρό Πρίγκιπα» γιατί υπήρχε ενδιαφέρον από δύο γάλλους παραγωγούς να βασίσουν πάνω του μια ταινία κινουμένων σχεδίων. Ακριβώς επειδή γνώριζε πολύ καλά το βιβλίο, ο Οσμπορν αμφέβαλλε για το αν θα μπορούσε να το μεταφέρει σε μια κλασικής αφηγηματικής ταινία κινουμένων σχεδίων. «Αλλά η πρόταση παραήταν καλή για να την αρνηθώ» είπε χαρακτηρίζοντας την ενασχόλησή του με τον «Μικρό Πρίγκιπα» «ευκαιρία ζωής».

Το παραμύθι του Σεντ-Εξιπερί που ναι μεν ανήκει στα «παιδικά βιβλία» αλλά απευθύνεται σε όλους, παραλλάχθηκε αρκετά από τον Οσμπορν και το επιτελείο του.

Ο σκηνοθέτης είπε ότι η άμεση προτεραιότητά του ήταν να προστατέψει το κείμενο του Σεντ-Εξιπερί εφόσον η ευθύνη μιας τέτοιας μεταφοράς είναι τεράστια όταν το μυθιστόρημα με το οποίο καταπιάνεσαι έχει τόσο σπουδαίο παρελθόν πίσω του μα και παραμένει τόσο αλύγιστο στον χρόνο. «Θυμάμαι ακόμη τον πατέρα μου όταν μου το διάβαζε προτού ακόμα πάω στο σχολείο και ξέρω ότι πολύς κόσμος έχει πολύ ισχυρούς δεσμούς μαζί του».

Για τον Οσμπορν ένας καλός τρόπος διαφορετικής προσέγγισης του παραμυθιού ήταν να κτιστεί μια δεύτερη ιστορία μέσα στην ιστορία. Ετσι λοιπόν στην καρδιά του κινηματογραφικού animation «Μικρού Πρίγκιπα» υπάρχει το Μικρό Κορίτσι που μεγαλώνει με τη μητέρα του δίπλα σε έναν καλόκαρδο, εκκεντρικό Πλοηγό, ο οποίος θα ανοίξει στο Κορίτσι την πόρτα για έναν κόσμο όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν. Είναι ο κόσμος του Μικρού Πρίγκιπα στον οποίο ο ίδιος ο Πλοηγός είχε εισαχθεί στο παρελθόν. Το Κορίτσι θα ανακαλύψει εκ νέου την παιδική ηλικία της και θα καταλάβει ότι μόνο με καρδιά μπορείς να δεις σωστά. Τα ουσιαστικά πράγματα στη ζωή δεν είναι ορατά.

Τεχνικά μιλώντας η ταινία έχει επίσης πολύ ενδιαφέρον γιατί για τη δημιουργία της έγινε μια μείξη από CG animation και stop motion. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη με αυτόν τον τρόπο «η κινηματογραφική εμπειρία του θεατή μπορεί να συγχρονιστεί με την εμπειρία της ανάγνωσης του βιβλίου». Και οι φωνές των ηρώων στην ταινία; Τζεφ Μπρίτζες, Ρέιτσελ Μακ Ανταμς, Τζέιμς Φράνκο, Μαριόν Κοτιγιάρ, Μπενίτσιο Ντελ Τόρο, Ρίκι Ζερβέ! Απόλαυση! Αλλά όσο σκέφτεσαι ότι το ελληνικό κοινό πολύ πιθανόν να μην έχει την ευκαιρία να ακούσει όλους αυτούς τους καλλιτέχνες εφόσον στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια ελάχιστες ταινίες κινουμένων σχεδίων υποτιτλίζονται, δεν μπορείς παρά να στενοχωρηθείς.

Πότε & πού: Η ταινία «Ο Μικρός Πρίγκιπας» θα διανεμηθεί στην Ελλάδα από τη Feelgood Entertainment. Το μυθιστόρημα του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί κυκλοφορεί στη χώρα μας από αρκετούς εκδοτικούς οίκους.

Helios Plus

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου