ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διατηρούν την παράδοση

διατηρούν-την-παράδοση-545680

Εντεκα πολιτιστικοί Σύλλογοι συμμετείχαν σε κοινή εκδήλωση στο Συνεδριακό

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στο Συνεδριακό κέντρο της Μητρόπολης, με πρωταγωνιστές έντεκα Πολιτιστικούς Συλλόγους του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι διαφυλάττουν την παράδοση του τόπου. Η εκδήλωση με θέμα «Το ’21 μέσα από το λόγο και το χορό» πραγματοποιήθηκε ενώπιον πυκνού ακροατηρίου, σε συνεργασία με το Φορέα Πολιτισμού της τοπικής μας Εκκλησίας «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», αναδεικνύοντας πτυχές της ιστορίας, με λόγο, χορό και μουσική.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι: Σύλλογος Βλατσιωτών Βόλου «Ο Αγιος Μάρκος»,

Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βόλου, Σύλλογος Διατήρησης και Προβολής της Παράδοσης της Αν. Ρωμυλίας Βόλου, Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών και Ποντίων Βελεστίνου, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Θρακών Ν. Μαγνησίας, Κρητική Αδελφότητα Βόλου «Το Αρκάδι», Σύλλογος των Εν Βόλω Μακεδόνων «Μ. Αλέξανδρος», Μικρασιατικός Σύλλογος Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες Προσφύγων», Σύλλογος Πελοποννησίων Ν. Μαγνησίας «Ο Μωριάς», Πολιτιστικός – Αθλητικός Σύλλογος Ριζόμυλου « Η Διάπλαση» και Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Μαγνησίας.

Την εκδήλωση τίμησε ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Βόλου «Ιωάννης ο Κουκουζέλης», συμμετείχε η Ορχήστρα «ΕΔΡΑΜΕ» και συντόνισε η Βίκη Καποτά.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος εξήρε την παραπάνω πρωτοβουλία, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την καθοριστική σημασία των μακραίωνων ιστορικών καταβολών μας, για το παρόν και το μέλλον.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Σπύρου Τσιανάκα, προέδρου του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βόλου, ο οποίος αναφέρθηκε στο όραμα δημιουργίας ενός δικτύου, που θα αναλάβει πολύπλευρη δράση, με επίκεντρο την πολιτιστική συνεργασία, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημόσια την εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, που ήταν χορηγός επικοινωνίας, για την ουσιαστική συνδρομή της. Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Θωμάς Μαλαμίδης, πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Θρακών Ν. Μαγνησίας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Αμέσως μετά, η σκηνή του Συνεδριακού γέμισε από παραδοσιακούς χορούς, πολύχρωμες λαογραφικές πινελιές, εντυπωσιακές φορεσιές, οι οποίες αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και τη λεβεντιά των ανθρώπων που διαφυλάττουν με πολύ μεράκι «Θερμοπύλες» παράδοσης, με απόλυτο σεβασμό στην κληρονομιά του παρελθόντος.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου