ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συνάντηση πολιτισμού

συνάντηση-πολιτισμού-548794

Εντεκα σύλλογοι της Μαγνησίας προσεγγίζουν το ‘21 με λόγο και χορό στο Συνεδριακό

Εντεκα τοπικοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής, σε συνεργασία με το Φορέα Πολιτισμού της τοπικής μας Εκκλησίας «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» συναντώνται και διοργανώνουν από κοινού εκδήλωση με θέμα «Το ’21 μέσα από το λόγο και το χορό», σήμερα Κυριακή 26 Απριλίου στις 18.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα

Η εκδήλωση είναι πολιτιστικού – ιστορικού ενδιαφέροντος και στόχο έχει να αναδείξει τη ζύμωση και τη συμμετοχή σύμπαντος του Ελληνισμού στην Επανάσταση και την Παλιγγενεσία του Ελληνικού Εθνους με τους γνωστούς αλλά πολύ περισσότερο τους άγνωστους ήρωες και πρωτοστάτες, πριν και κατά τον ξεσηκωμό για την αποτίναξη της επί 400 χρόνια σκλαβιάς και καταδυνάστευσης ενός υπερήφανου και ελεύθερου λαού.

«Σκοπός είναι να αναδειχθεί η μεγαλοσύνη του Ελληνα, ο οποίος οποιοδήποτε γεγονός χαράς ή λύπης το ψάλλει, το τραγουδά και το μελοποιεί για να το κληροδοτήσει ζωντανό και γλαφυρό στις επόμενες γενιές» όπως υπογραμμίζει ο Σπύρος Τσιανάκας, πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βόλου, ο οποίος είχε την ιδέα της εκδήλωσης.

Οι γνωστοί αλλά και οι λιγότερο γνωστοί ήρωες και πρωτοστάτες, πριν και κατά τον ξεσηκωμό, γεγονότα που καθόρισαν την έκβαση του αγώνα ή συνέβαλαν σε αυτήν αποτέλεσαν το υλικό της παράστασης. Το μουσικοχορευτικό μέρος κρίθηκε αναπόσπαστο κομμάτι του λόγου, για να καταφανεί για ακόμα μια φορά η μεγαλοσύνη του Ελληνα, ο οποίος οποιοδήποτε γεγονός χαράς ή λύπης το ψάλλει, το τραγουδάει και το μελοποιεί για να το κληροδοτήσει ζωντανό στις επόμενες γενιές. Για να μη χαθεί.

Στη συγκεκριμένη παράσταση, που θα διαρκέσει 200 περίπου λεπτά, ο θεατής θα απολαύσει 180 χορευτές με τις παραδοσιακές φορεσιές κάθε περιοχής της Ελλάδας και εκτός των σημερινών της συνόρων, την βυζαντινή χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Βόλου «Ιωάννης ο Κουκουζέλης» και ολιγομελείς χορωδίες Πολιτιστικών Συλλόγων.

Ο λόγος θα τιμήσει τα πρόσωπα (γνωστά ή λιγότερο γνωστά) κάθε περιοχής, ενώ τα επιλεγμένα τραγούδια, που συνοδεύονται και με χορούς, αναφέρονται σε ήρωες ή γεγονότα που σχετίζονται με τις μάχες και τον αγώνα του εξεγερμένου Ελληνισμού, όπου κι αν αυτός υπήρχε, αφού ο απελευθερωτικός αγώνας του 1821 υπήρξε καθολικό γεγονός που συντάραξε πολιτικά και στρατιωτικά όλα τα Βαλκάνια.

Συμμετέχουν: Σύλλογος Βλατσιωτών Βόλου «Ο Αγιος Μάρκος»,Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βόλου, Σύλλογος Διατήρησης και Προβολής της Παράδοσης της Αν. Ρωμυλίας Βόλου, Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών και Ποντίων Βελεστίνου, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Θρακών Ν. Μαγνησίας, Κρητική Αδελφότητα Βόλου «Το Αρκάδι», Σύλλογος των Εν Βόλω Μακεδόνων «Μ. Αλέξανδρος», Μικρασιατικός Σύλλογος Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες Προσφύγων», Σύλλογος Πελοποννησίων Ν. Μαγνησίας «Ο Μωριάς», Πολιτιστικός – Αθλητικός Σύλλογος Ριζόμυλου « Η Διάπλαση» και Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Μαγνησίας.

Την εκδήλωση θα τιμήσει ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Βόλου «Ιωάννης ο Κουκουζέλης». Συμμετέχει η Ορχήστρα «ΕΔΡΑΜΕ» και την εκδήλωση συντονίζει η Βίκη Καποτά.

Η εκδήλωση θα καλυφθεί ζωντανά και διαδικτυακά σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από τη συχνότητα του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού «Ορθόδοξη Μαρτυρία» 104FM STEREO.

Χορηγός επικοινωνίας είναι η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου