ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο Εύης Γαβριηλίδης

πέθανε-ο-εύης-γαβριηλίδης-569256

Ενας από τους πιο σημαντικούς θεατρανθρώπους της Κύπρου, ο σκηνοθέτης Εύης Γαβριηλίδης έφυγε από την ζωή σε ηλικία 86 ετών.

Γεννημένος το 1929 στη Λευκωσία, ο Εύης Γαβριηλίδης σπούδασε θέατρο στην Δραματική Σχολή του Καρόλου Κουν και συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο και στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ειδικεύτηκε στη σκηνοθεσία και την τηλεοπτική σκηνοθεσία ως παρατηρητής στο Actors Studio, με δάσκαλο τον Ηλία Καζάν.

Πίσω στην Κύπρο, το 1959, ο Εύης Γαβριηλίδης άρχισε τη συνεργασία του ως σκηνοθέτης με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΡΙΚ. Σκηνοθέτησε αρκετά έργα, σε κλασικές κυρίως παραστάσεις και από το 1960 ως το 1971 ήταν ο υπεύθυνος του Θεάτρου ΡΙΚ που ιδρύθηκε χάρη στην δική του, κυρίως, προσπάθεια.

Στην Ελλάδα ο Γαβριηλίδης δούλεψε δίπλα σε ηθοποιούς όπως ο Κώστας Ρηγόπουλος, η Κάκια Αναλυτή και ο Δημήτρης Χορν ενώ σκηνοθέτησε και κωμωδίες του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο.

Από το 1975 ως το 1985 ο Γαρβιηλίδης υπήρξε διευθυντής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. Εκτός άλλων χαρακτηριστικά έργα που σκηνοθέτησε στο θέατρο είναι τα «Ήταν όλοι τους παιδιά μου»του Άρθρουρ Μίλερ, «Η παγίδα» του Ρομπέρ Τομά, «Ρόμανωφ και Ιουλιέττα» του Πήτερ Ουστίνωφ, «Η πόλη» της Λούλας Αναγνωστάκη και «Τα δένδρα πεθαίνουν όρθια» του Σάντρο Κασόνα.

Η κηδεία του Εύη Γαβριηλίδη θα γίνει δημοσία δαπάνη.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου