ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιατί η Disney γυρίζει με κανονικούς ηθοποιούς τα κλασικά της animation

γιατί-η-disney-γυρίζει-με-κανονικούς-ηθοποι-573698

Μία νέα τακτική έχει ξεκινήσει η Disney: τη live action (με πραγματικούς ηθοποιούς δηλαδή) μεταφορά στην οθόνη των κλασικών ταινιών κινουμένων σχεδίων της εταιρείας.

Μετά τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας, την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, την Ωραία Κοιμωμένη (η οποία επικεντρώθηκε στον ρόλο της κακιάς μητριάς, Maleficent) και πιο πρόσφατα τη Σταχτοπούτα, η Disney έχει βαλθεί να ξανα-μεταφέρει στο σινεμά όλες τις κλασικές ιστορίες που κάποτε γνωρίσαμε και αγαπήσαμε ως ταινίες κινουμένων σχεδίων.

Η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει ταινίες live-action για Το Βιβλίο της Ζούγκλας, τον Ντάμπο, τη Μουλάν, τον Γουίνι, την Πεντάμορφη και το Τέρας και πιο πρόσφατα για τον Πινόκιο.

Αν και τα έχει καταφέρει αρκετά καλά στη μεταφορά της δικής της κληρονομιάς (τόσο η Maleficent, όσο και η Σταχτοπούτα ήταν αξιοπρεπείς παραγωγές), η εταιρεία προχωρά σε ένα μάλλον επικίνδυνο μονοπάτι, καλούμενη να βρει την ισορροπία ανάμεσα στην αναβίωση της παλιάς μαγείας και του… ξεπουλήματος της ίδιας της τής ιστορίας.

Το δέλεαρ είναι μεγάλο: ένα έτοιμο σενάριο, μία εντυπωσιακή παραγωγή, ένα νέο κοινό και αρκετά εκατομμύρια στα ταμεία. Το πρόβλημα είναι ότι η τακτική αυτή μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, εάν το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που περιμένει η εταιρεία ή εάν αυτή η συνεχής επιστροφή στο παρελθόν κουράσει το κοινό.

Ας δούμε αναλυτικά τα πρότζεκτ που ετοιμάζει η Disney:

Το βιβλίο της Ζούγκλας

Πρόκειται στην ουσία για δύο πρότζεκτ. Το ένα, της Disney, σκηνοθετεί ο Τζον Φαβρό και θα συνδυάζει πραγματικούς ηθοποιούς με ψηφιακά εφέ. Τις φωνές στα ζώα θα δανείζουν οι Μπιλ Μάρεϊ, Ίντρις Έλμπα, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Σκάρλετ Γιοχάνσον και Κρίστοφερ Ουόκεν.

Το δεύτερο πρότζεκτ σε παραγωγή Warner Bros. θα βγει στις αίθουσες έναν χρόνο αργότερα. Πρόκειται για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Άντι Σέρκις που θα συνδυάζει live action και την τεχνική που ονομάζεται performance capture (αυτή με την οποία ο Σέρκις «ζωντάνεψε» το Γκόλουμ στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών) και αναπτύσσεται στο Imaginarium, το στούντιο που έχει δημιουργήσει ο Σέρκις στο Λονδίνο. Τις φωνές θα δανείζουν ο ίδιος ο Σέρκις, ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, ο Κρίστιαν Μπέιλ και η Κέιτ Μπλάνσετ.

Η Πεντάμορφη και το Τέρας

Ο Μπιλ Κόντον σκηνοθετεί το ριμέικ του κλασικού animation της Ντίσνεϊ, η Έμμα Γουότσον ερμηνεύει τον ρόλο της Μπελ, ενώ ο Νταν Στίβενς (Ο Πύργος του Ντάουντον) θα παίξει το τέρας. Το σενάριο είναι του Στίβεν Τσμπόκι, βασισμένο σε μία προηγούμενη εκδοχή του Έβαν Σπηλιωτόπουλου, ενώ η μουσική θα είναι του Άλαν Μένκεν και θα περιλαμβάνει νέες ηχογραφήσεις των παλαιότερων τραγουδιών, αλλά και νέα τραγούδια.

Ντάμπο

Μετά τη δική του εκδοχή της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων, ο Τιμ Μπάρτον αναμένεται να σκηνοθετήσει για τη Disney τη live action εκδοχή της ιστορίας του διάσημου ελέφαντα που όλοι τον κορόιδευαν για τα μεγάλα αυτιά του. Και εδώ θα χρησιμοποιηθούν πραγματικοί ηθοποιοί, αλλά και ψηφιακά εφέ.

Πινόκιο

Ο Πινόκιο θα προσπαθήσει να γίνει πραγματικό αγόρι στη μεταφορά της animation εκδοχής της ιστορίας του Κάρλο Κολόντι για τη μαριονέτα με τα μεγάλα όνειρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο του Πήτερ Χετζες για την νέα ταινία θα είναι αρκετά κοντά στο κλασικό μυθιστόρημα. Μία εκδοχή του Πινόκιο ετοίμαζε και ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο (με την τεχνική του stop-motion animation), αλλά δεν είναι γνωστό εάν θα καταφέρει να βγει στη μεγάλη οθόνη πριν από την εκδοχή της Disney.

Μουλάν

Το 2017 θα φτάσει στη μεγάλη οθόνη η live εκδοχή της Μουλάν, που θα επικεντρώνεται στην Χούα Μουλάν ένα κορίτσι που μεταμφιεστεί σε αγόρι για να μπορέσει να συμμετάσχει στον πόλεμο. Πιθανότατα, η ταινία θα περιλαμβάνει και τα τραγούδια που ακούγονταν στην εκδοχή του 1998.

Γουίνι

Βλέποντας, ίσως και την επιτυχία του Πάντινγκτον, η Disney ετοιμάζεται να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τις ιστορίες της αρκούδας Γουίνι με τη μεγάλη αγάπη στο μέλι. Ο σεναριογράφος Άλεξ Ρος Πέρι (γνωστός για το Listen Up Phillip), ετοιμάζεται να παρουσιάσει μία εκδοχή κατά την οποία ο Κρίστοφερ Ρόμπιν (ιδιοκτήτης του Γουίνι) επιστρέφει στο Χάντρεντ Έικρ Γουντ ως ενήλικος.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου