ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Περί μύθων και φυτών»

περί-μύθων-και-φυτών-603010

Εκθεση του Δημήτρη Μοράρου πραγματοποιείται στην Αθήνα

Σε μια ωραία έκθεση με τίτλο «Περί μύθων και φυτών» που εγκαινιάστηκε την Τρίτη 3 Μαρτίου στη γκαλερί Black Duck (Χρήστου Λαδά 9α, Πλατεία Καρύτση) στην Αθήνα, μας προσκαλεί ο Βολιώτης καλλιτέχνης Δημήτρης Μοράρος και μας προκαλεί με τους πίνακές του, να ξαναδούμε ορισμένα φυτά της ελληνικής χλωρίδας με άλλα μάτια και να ανατρέξουμε στους μύθους κι έτσι να ξαναδιαβάσουμε τη σχέση τους με θεούς, ημιθέους και θνητούς σε ένα κόσμο γονιμότητας του πνεύματος και του σώματος…

Γράφει ο ίδιος: «Οι μυρωδιές των φυτών μας κατακλύζουν, έρχονται από παντού, όπως οι Μύθοι. Για όλα και από παντού. Από πάντα. Χωρίς εξηγήσεις. Τα απολαμβάνεις. Μπαινοβγαίνουν στη ζωή μας χωρίς να μας παραξενεύουν. Χωρίς να το σκεφτόμαστε ζούμε με αυτά. Σαν τα παρατηρούμε λίγο περισσότερο, ανοίγεται «κήπος χαρίτων», κατά τον Δαπόντε. Μπαξές ολόκληρος με ιστορίες και ευωδίες. Ωρέ γλέντια που θα αναφωνούσε και ο Καραγκιόζης».

Και έχει το πανέρι: Δάφνη και Απόλλωνα, Κισσό και Διόνυσο. Ιώ Γιούλια – Μενεξέδες και Δία, Παπαρούνες και Δήμητρα, Καρύα και Διόνυσος ξανά Κυπαρρίσι και Απόλλωνας και πάλι, Πίτυς – πεύκο, Βορέας με Πάνα, Κάλαμος – Σύριξ και Πάνας, Ελιά, Αθηνά και Ποσειδώνας και …άλλα «αναμειγνύονται εν μέσω του απείρου πλάτους της Χλωρίδος… που γράφει και ο Παπαδιαμάντης».

Εδώ όλα αυτά είναι νομίσματα. Εικασίες – εικαστικά, δηλαδή ζωγραφιστά – ζωγραφισμένα. Ζωντανά όμως. Για να παραφράσουμε τον Θεόφιλο, τα ζωγραφισμένα δεν μαραίνονται και δεν μαδούν. Η έκθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποσπά τα θετικά σχόλια του φιλότεχνου κοινού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου