ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Gadjo Dilo έρχονται στο Βόλο

οι-gadjo-dilo-έρχονται-στο-βόλο-619464

Σε χορευτικούς ρυθμούς

Στο Βόλο θα εμφανιστούν για πρώτη φορά οι Gadjo Dilo το Σάββατο 14 Μαρτίου στις 22:00, προκειμένου να παρουσιάσουν στο Lab Art, που βρίσκεται στον πολυχώρο Τσαλαπάτα, swing διασκευές έκπληξη και χορευτικούς ακουστικούς ρυθμούς.

Οι Gadjo Dilo έχουν κατορθώσει να συνδυάσουν τη μουσική ιδιοφυΐα του θρυλικού κιθαρίστα της gypsy swing Django Reinhardt και την Ελληνική μουσική σκηνή του ’50 και ’60. Με αφετηρία τους δύο αυτούς μουσικούς πολιτισμούς και με πειραματισμούς πάνω σε ήχους της jazz διασκευάζουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια κορυφαίων δημιουργών, δημιουργώντας ένα δικό τους μουσικό στυλ, το «Manouche De Grec». Παράλληλα κάνουν ένα «πέρασμα» από τα αμερικανικά jazz standards, και γαλλικά τραγούδια του μεσοπολέμου, όπως Edith Piaf, Ella Fitzgerald, Sinatra .

Το συγκρότημα φαινόμενο έχει το δικό του ρεύμα όπου σταθεί, ενώνει δεξιοτεχνικά τη μαγεία της τσιγγάνικης jazz παράδοσης και το ελληνικό στοιχείο μιας άλλης εποχής.

Οι πόρτες ανοίγουν στις 22:00. Οι τιμές εισιτηρίου είναι 8 ευρώ στην προπώληση και 10 ευρώ στο ταμείο. Πληροφορίες – κρατήσεις στο τηλέφωνο 2421403454.

Σημεία προπώλησης είναι τα καταστήματα: Παπασωτηρίου βιβλιοπωλείο, Κουμουνδούρου με Δημητριάδος, Public store, Ογλ με Κονταράτου, Seven Spots (επί των οδών Καρτάλη, Πολυμέρη & Ευαγγελιστρίας). Διαδικτυακά γίνεται προπώληση στο Viva.gr ή με τηλέφωνο στο 11876 καθώς και σε όλα τα καταστηματα Public, Seven spots και Παπασωτηρίου σε όλη την Ελλάδα. Χορηγός επικοινωνίας είναι η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Ποιοί είναι οι Gadjo Dilo

Οι Gadjo Dilo έιναι μια φρέσκια νότα στη μουσική σκηνή της χώρας μας. Αν και έμπειροι ήδη ως μουσικοί με άλλα σχήματα, οι Gadjo Dilo δημιουργήθηκαν πριν από 5 χρόνια, κάνοντας μια αρκετά πρωτότυπη πρόταση: ενώνουν το swing και το παραδοσιακό / ρεμπέτικο σε ακουστικές διασκευές και αυθεντικές εκτελέσεις και μας μεταφέρουν όλο θετική ενέργεια, πότε στο Μεσοπόλεμο και πότε στο σήμερα.

Λίγο πριν την πρώτη τους εμφάνιση, ας δούμε τι είχαν να πούνε απαντώντας στις ερωτήσεις του Νίκου Μπαρπάκη:

Καλημέρα / -σπέρα Gadjo Dilo!

Ποιοι είστε καταρχας! Που βρίσκεστε αυτή την περίοδο και τι κάνετε?

Το συγκρότημα μας αποτελείται απο τους Κωνσταντινο Μητρόπουλο και Σωτήρη Πομόνη στις κιθάρες, Νίκο Βλάχο στο ακουστικό μπάσσο, Σέργιο Χρυσοβιτσάνο στο βιολί , Γιώργο Τσατσούλη στο ακορντεόν και Ηλιάννα Τσαπατσάρη στα φωνητικά. Αυτό το διάστημα ετοιμάζουμε υλικό για το δεύτερο cd μας και ταυτόχρονα κάνουμε κάποιες εμφανίσεις ανά την Ελλάδα!

Για όσους δε γνωρίζουν καλα, τι σημαίνει το όνομα σας και από που προκύπτει?

Το όνομά μας το πήραμε απο την ομώνυμη ταινία Gadjo Dilo και σημαίνει παλαβιάρης μπαλαμός (μη τσιγγάνος).

Το ιδίωμα που μουσικά σας εκφράζει?

Η μουσική που παίζουμε είναι η jazzmanouche, που προέρχεται από την μουσική του σπουδαίου κιθαρίστα της jazz ,Django Reinhardt.

Έχετε εξίσου σε εκτίμηση την έγχορδη τεχνοτροπία του manouche και την λαϊκή παράδοση στην τραγουδοποιία της Ελλάδας?

Εχουμε εκτίμηση σε ότι είναι καλό και αληθινό απ’όπου και αν προέρχεται είται απο την Ελλάδα είτε απο το εξωτερικό! Ασχολούμαστε με την δυτική μουσική (jazz,rock ,pop) πολλά χρόνια,η ντόπια μουσική μας έχει σίγουρα επηρεάσει καθώς ζουμε στην Ελλάδα αλλά και ως επαγγελματίες μουσικοί έχουμε ασχοληθεί με πολλά απο τα είδη που υπάρχουν στην Ελληνική μουσική πραγματικότητα!

Σε ποια δεκαετία θα θέλατε να ζείτε , ποια χαρακτηριστικά της δεκαετίας σας αρέσουν ?

Ολες οι δεκαετίες που πέρασαν άφησαν πίσω τους αξιόλογα δημιουργήματα. Δεν θα θέλαμε να ζούμε στο παρελθόν,θέλουμε να ζούμε στο παρόν και να δημιουργούμε για αυτό, παίρνοντας γνώσεις και εμπνευση απο το παρελθόν με σκοπό να φτίαξουμε κατι καλύτερο γιά το μέλλον!

Το καλό στην σημερινή εποχή είναι οτι όλα συνηπάρχουν,δεν υπάρχει μια κυριαρχη τάση ιδιαιτερα στην μουσική υπαρχουν όλα και η κλασσικη και η τζαζ και το ροκ και η λαικη μουσική .

Ονομάστε κάποια τραγούδια που έχετε απωθημένο να εκτελέσετε και σας αρέσουν.

Δεν έχουμε απωθημένα και τολμάμε τα πάντα!

Υπάρχει το τέλειο λάιβ? Μέχρι στιγμής σε ποια μέρη έχετε εμφανιστεί και ποια θεωρείτε από τις καλύτερες εμφανίσεις σας?

Το καλύτερο είναι ο εχθρός του καλού λένε. Το τέλειο είναι αυτό που προσπαθείς να φτασεις και καποιές φορές συμβαίνει και εσύ το αντιλαμβάνεσαι αργότερα.

Μας αρέσει πολύ το να κάνουμε ζωντανές εμφανίσεις, και στα περισσότερα περνάμε καλά και εμείς και το κοινό. Εχουμε παίξει σε πολλές πόλεις εκτος Αθηνών ,που είναι και η πόλη που ζούμε,θα θέλαμε να παιξουμε παντου στη Ελλάδα και αυτό ειναι κατι που προσπαθούμε!

Απο τις πιό σημαντικές για εμάς εμφανίσεις είναι τα Djangofest που εχουν γίνει στη Αθηνα Πατρα και Θεσσαλονίκη,καθώς και οι συμμετοχές που είχαμε το καλοκαίρι του 2013 στο τζαζ φεστιβαλ του Μπανσκο στην Βουλγαρία και στο τζαζ φεστιβαλ του Νις στην Σερβία!

Αποτελείτε μέλος της οικογένειας του ελληνικού Djangofest με άλλα gypsyjazz ντόπια σχήματα. Πείτε μας 2 λόγια για το σκεπτικό αυτής της εκδήλωσης .

Ναι έχουμε παίξει σε όλα τα Djangofest που έχουν γίνει και έχουμε βοηθήσει όπως και όλα τα σχηματα που λαμβάνουν μέρος στην οργάνωσή του. Το Djangofest είναι ένα φεστιβάλ που διοργανώνεται απο τους μουσικούς των σχημάτων που συμμετέχουν, δηλαδη δεν υπάρχει κάποιος ιδιώτης ή άλλος δημόσιος φορέας που αναλαμβάνει την οργάνωση και χρηματοδότηση του. Ξεκίνησε το Μαιο του 2010 με 7 σχήματα απο όλη την Ελλάδα και σήμερα πρεπει να υπάρχουν πάνω απο 20,δηλαδη όπως καταλαβαίνετε έχουμε πετύχει να κάνουμε γνωστό το είδος αυτό και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια!

Τι πιστεύετε οτι πρεσβεύει ο μεγάλος μουσικός DjangoReinhardt ως μουσικός εμπνευστής και ως προσωπικότητα.

Ο Django ήταν απο τους πρωτοπόρους της τζαζ κιθάρας και το γεγονός ότι κατάφερε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους βιρτουοζους που έχουν ζήσει, μετά ειδικά από ένα ατύχημα που τον άφησε μόνο με δύο λειτουργικά δάχτυλα, σου δίνει κουράγιο και σε εμπνέει να προσπαθείς γι’αυτό που θέλεις να κάνεις!

Έχετε εμφανιστεί στο Βόλο? Τι γνώμη έχετε για το μέρος.

Οχι είναι η πρώτη μας φορά – τη γνώμη μας θα σας την πούμε μετά την αφιξή μας στην πόλη..!

Τι να περιμένουμε το βραδυ του Σαββάτου στο live σας και ποιες είναι οι δικές σας προσδοκίες , αν υπάρχουν.

Να περιμένετε ένα μουσικό ταξιδι απο το Παρισι του ’30 στην Αμερικη της ίδιας εποχής καθώς και στην Ελλάδα απο το 30 εως σήμερα και ένα πέρασμα σε τσιγγάνικους καταυλισμούς. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο για να δώσουμε στο κοινό του Βόλου μια όμορφη βραδιά!

Μοιραστείτε μαζί μας μια τελευταία σκέψη ή ευχή!

Να καταφέρουμε ως κοινωνία να ξεπεράσουμε τις τεράστιες δυσκολίες που ζούμε τα τελευταία χρόνια,και να δημιουργήσουμε κατι καλό για τις επόμενες γενιές,ο καθένας με τον τρόπο του!

Ευχαριστούμε!! Ανυπομονούμε να σας χαρούμε από κοντά..

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου