ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όσκαρ: Ποια ταινία θα κερδίσει το βραβείο Καλύτερης Ταινίας;

όσκαρ-ποια-ταινία-θα-κερδίσει-το-βραβε-657399

Οκτώ ταινίες είναι φέτος υποψήφιες για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, με αρκετές ταινίες να μένουν «εκτός»: Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε, το Foxcatcher και το Interstellar δεν απέσπασαν μία υποψηφιότητα για Όσκαρ στην κατηγορία. Όσον αφορά τον μεγάλο νικητή της βραδιάς, αυτός φαίνεται πως θα ξεκινά από… B, καθώς Boyhood και Birdman διεκδικούν το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι.

Το βράδυ της Κυριακής 22 Φεβρουαρίου (ξημερώματα Καθαράς Δευτέρας) παρακολουθείστε τη ζωντανή περιγραφή της τελετής απονομής των Όσκαρ στο in.gr.
Από τη μία το Birdman απέσπασε περισσότερες υποψηφιότητες -συνολικά εννέα-, έναντι του Boyhood. Αυτό δεν σημαίνει και πολλά στο Χόλιγουντ που συχνά βραβεύει ταινίες που δεν έχουν τις περισσότερες υποψηφιότητες.

Tα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών πιθανότατα θα θελήσουν να αναγνωρίσουν τον κόπο και την αξία του κινηματογραφικού πρότζεκτ που ακούει στο όνομα Boyhood. Ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ γύριζε την ταινία επί 12 χρόνια, μένοντας πιστός στην επιθυμία του να παρακολουθήσει ένα νεαρό αγόρι από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Για την υπομονή του και το ενδιαφέρον όραμά του, η Ακαδημία αναμένεται να του δώσει ένα από τα «μεγάλα» Όσκαρ: είτε εκείνο της Καλύτερης Ταινίας, είτε εκείνο της Σκηνοθεσίας.

Καθώς το Boyhood αποτελεί ένα προσωπικό πρότζεκτ, θα ήταν ίσως πιο «σωστή» η αναγνώρισή του στην κατηγορία της Σκηνοθεσίας.

Ωστόσο, είναι μάλλον δύσκολο η Ακαδημία να βραβεύσει το -συχνά σαρκαστικό για το Χόλιγουντ- Birdman. Μπορεί οι ταινίες υπερηρώων να μην καταλαμβάνουν συχνά θέσεις στις υποψηφιότητες για Όσκαρ, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι το Χόλιγουντ είναι βιομηχανία και από αυτή ζούνε τα μέλη της Ακαδημίας.

Πιθανότερο είναι, λοιπόν, η Ακαδημία να βραβεύσει την ιδιαίτερη ματιά του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου -σκηνοθέτη του Birdman-, αφήνοντας το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας στο Boyhood. Άλλωστε, η Ακαδημία αγαπά τις ιστορίες ενηλικίωσης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να συμβεί και το αντίθετο ή ότι τελικά μπορεί να έχουμε μία διπλή βράβευση του Birdman.

Πολλοί αναρωτιούνται εάν τη βράβευση θα βαρύνουν οι αντιδράσεις που προκάλεσε η απουσία του Selma από τις περισσότερες κατηγορίες (ανάμεσά τους σεναρίου, σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού Ρόλου) και αν σε μία φυλετικά φορτισμένη για τις ΗΠΑ χρονιά, θα επιλεγεί το Selma για να «κατευνάσει» τα πνεύματα.

Αυτό θεωρείται μάλλον απίθανο, δεδομένων των μόλις δύο υποψηφιοτήτων του Selma και του γεγονότος ότι πέρυσι η Ακαδημία βράβευσε το 12 Χρόνια Σκλάβος, μία ταινία για τον αγώνα της αφροαμερικανικής κοινότητας να διεκδικήσει τα δικαιώματά της -και μία καλύτερη ταινία στο σύνολό της.

Αγγελική Στελλάκη/Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου