ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι προβλέψεις των Όσκαρ: Ποιος θα κερδίσει το βραβείο Σκηνοθεσίας

οι-προβλέψεις-των-όσκαρ-ποιος-θα-κερδί-660088

Ίσως το βραβείο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον -τουλάχιστον από τα μεγάλα. Η κούρσα παραμένει ανοιχτή, καθώς θα «κονταροχτυπηθούν» Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου για το Birdman και Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ (Boyhood).

Οι πέντε υποψήφιοι για Όσκαρ Σκηνοθεσίας είναι: Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου (Birdman), Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ (Boyhood), Μπένετ Μίλερ (Foxcatcher), Ουές Άντερσον (The Grand Budapest Hotel), Μόρτεν Τίλντουμ (Το Παιχνίδι της Μίμησης).

Από τη μία, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ αφιέρωσε 12 χρόνια της ζωής του στο Boyhood και σίγουρα πρόκειται για ένα πολύ προσωπικό πρότζεκτ. Θα ήταν ίσως δίκαιο να του δώσει η Ακαδημία το βραβείο Σκηνοθεσίας, αναγνωρίζοντας -εκτός των άλλων- και την επιμονή του.

Από την άλλη, το Birdman είναι ένα πολύ ιδιαίτερο πρότζεκτ και συνολικά, αλλά και σε επίπεδο σκηνοθεσίας. Μάλιστα, ο Ινιαρίτου επέλεξε να το γυρίσει σε μεγάλα μονοπλάνα, με την κάμερα να ακολουθεί τον ήρωα. Από άποψη οράματος, αλλά και τεχνική, το Birdman είναι εξαιρετικό και είναι πολύ πιθανό η Ακαδημία να θέλει να τιμήσει τον σκηνοθέτη.

Ωστόσο, το γεγονός ότι αναφέρεται με τρόπο σαρκαστικό στο Χόλιγουντ μάλλον θα εμποδίσει τους κάπως συντηρητικούς ψηφοφόρους της Ακαδημίας από το να του δώσουν το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Έτσι, είναι πιο πιθανό να δοθεί στο Boyhood το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και στον Ινιαρίτου το Όσκαρ Σκηνοθεσίας.

Από τους άλλους υποψήφιους δεν είναι κάποιος που έχει ιδιαίτερη τύχη. Ο Ουές Άντερσον θα μπορούσε να ήταν μία επιλογή, αλλά πιθανότατα η ταινία του θα αποσπάσει το βραβείο Πρωτότυπου Σεναρίου.

Μεγάλοι αδικημένοι της κατηγορίας η Άβα ΝτυΒερνέ του Selma και -κυρίως- ο Ντέιβιντ Φίντσερ για Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε. Απών και ο Κρίστοφερ Νόλαν του Interstellar, ενώ επιλέχθηκε ο πολύ πιο ακαδημαϊκός Μόρτεν Τίλντουμ.

Αγγελική Στελλάκη/Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου