ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ν.Ξυδάκης: Με γοργά βήματα η ολοκλήρωση του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου

ν-ξυδάκης-με-γοργά-βήματα-η-ολοκλήρωση-677321

Τις προτεραιότητες στον τομέα του Πολιτισμού παρουσίασε την Τρίτη από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.

Ο κ. Ξυδάκης ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τη συνέχιση δρομολογημένων έργων προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων, την αναμόρφωση του ΤΑΠΑ ώστε να γίνει η «παραγωγική ατμομηχανή» του υπουργείου, αλλά και την ολοκλήρωση του αρχαιολογικού κτηματολογίου -έργο με ουσιαστικό αναπτυξιακό χαρακτήρα, που όμως εκκρεμεί εδώ και χρόνια.

«Κεντρικό σημείο στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και στη διασύνδεσή του με την παραγωγή πρωτογενούς πλούτου είναι η αναμόρφωση του ΤΑΠΑ» είπε ο κ. Ξυδάκης και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στις «άπειρες δυνατότητες για να αναπτυχθούν καινοτόμα προϊόντα» μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, του εξορθολογισμού των πωλητηρίων, της θεσμοθέτησης και της διεύρυνσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αλλά και με την ίδρυση ηλεκτρονικών καταστημάτων για πώληση προϊόντων.

«Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων μπορεί να πολλαπλασιάσει πολύ εύκολα τα έσοδά του, κλιμακωτά, και να γίνει η παραγωγική ατμομηχανή του υπουργείου Πολιτισμού» υπογράμμισε.

«Πέρα από την κληρονομιά, επιδιώκουμε να ανοίξουμε τη βεντάλια της σύγχρονης δημιουργίας μιας και πιστεύουμε ότι ο τόπος αυτός έχει δυνάμεις πέρα από τη δόξα και το κλέος του παρελθόντος και έχει πολλά να πει, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο» πρόσθεσε, αναφερόμενος στις δράσεις του υπουργείου για την ενίσχυση του σύγχρονου πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ξυδάκης ανακοίνωσε την προσπάθεια αναβάθμισης των υφιστάμενων χώρων, «αξιοποιώντας όλο το ανενεργό απόθεμα» και ταυτόχρονα, με την αποκέντρωση του σύγχρονου πολιτισμού θα επιχειρηθεί η δημιουργία υποδομών και δικτύων που θα διευκολύνουν το έργο των νέων δημιουργών.

Ο κ. Ξυδάκης δεσμεύτηκε, επίσης, για τη στήριξη όλων των θεσμών εθνικής εμβέλειας, όπως το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ενώ προανήγγειλε την «εθνική στρατηγική εξωστρέφειας» με στόχο τη διάχυση στο διεθνές περιβάλλον του πολιτιστικού πλούτου που παράγεται.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου