ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λαϊκά μουσικά όργανα στο Βόλο

λαϊκά-μουσικά-όργανα-στο-βόλο-681765

Εκθεση του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης για πρώτη φορά στο Ντε Κίρικο

Μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στα «Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Οργανα» θα εγκαινιαστεί σήμερα Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στις 19:30 στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο στο Βόλο, στην οδό Μεταμορφώσεως 3. Πρόκειται για την κινητή έκθεση του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη, που εδρεύει στην Αθήνα, στην περιοχή της Πλάκας και που θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Η έκθεση, με επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή Λάμπρου Λιάβα, περιλαμβάνει περίπου 200 αντικείμενα, που καλύπτουν όλες τις κατηγορίες μουσικών οργάνων: ταμπουράς, λαγούτο, ούτι, μαντολίνο, λύρα, σαντούρι, κανονάκι, φλογέρα, σουραύλι, ζουρνάς, τσαμπούνα, γκάιντα, τουμπελέκι, νταούλι, ντέφι, κουδούνια, σφυρίχτρες και ηχητικά αντικείμενα. Για τις πόλεις που επισκέπτεται φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο και αφορμή για πολλαπλές εκπαιδευτικές, ερευνητικές και καλλιτεχνικές δράσεις.

Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν: Επισκέψεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές των σχολείων της ευρύτερης περιοχής. Διάλεξη του Λάμπρου Λιάβα, καθηγητή εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σήμερα Σάββατο 7 Φεβρουαρίου, με θέμα την ελληνική παραδοσιακή μουσική και τα λαϊκά όργανα. Συνεργασία με τοπικούς φορείς (Πολιτιστικούς Συλλόγους, Λύκειο των Ελληνίδων, κ.λ.π.) για την κατάρτιση καταλόγου με τους λαϊκούς οργανοπαίκτες της περιοχής, συγκέντρωση – ψηφιοποίηση φωτογραφιών, ηχογραφήσεων, προφορικών μαρτυριών και σχετικής βιβλιογραφίας.

Οργανωμένες επισκέψεις από ΚΑΠΗ σήμερα Σάββατο 7 Φεβρουαρίου και ανοιχτή συζήτηση για τις μνήμες τους από την παραδοσιακή μουσική, τα τραγούδια, τους χορούς και τα λαϊκά δρώμενα της περιοχής. Διαγωνισμό ζωγραφικής για μαθητές του Δημοτικού με θέμα τα λαϊκά όργανα και τα πανηγύρια της περιοχής τους.

Η είσοδος στην έκθεση και τις παράλληλες εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις είναι δωρεάν. Ωρες λειτουργίας Δευτέρα – Παρασκευή 09:00-13:30 και 18:00-21:00, το Σάββατο 10:00-13:30.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου