ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος

διάσωση-του-πολιτιστικού-αποθέματος-691007

Παρουσίαση πολυτελών εκδόσεων και κύκλος δράσεων από τον φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός»

Η επίσημη παρουσίαση των δύο πολυτελών εκδόσεων του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», που αναφέρονται στη ναυτιλία του Ανατολικού Πηλίου και της Μαγνησίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στις 19:30 στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Βόλου (2ας Νοεμβρίου και Ξενοφώντος, 2ος όροφος).

Η εκδήλωση παρουσίασης συμπεριλαμβάνεται στο θεματικό έτος «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας» που έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται από τον φορέα της Ιερά Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού με τον διακριτικό τίτλο «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό του Προέδρου του φορέα πολιτισμού Μαγνήτων Κιβωτός και Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιου, χαιρετισμούς επισήμων και παρουσίαση των εκδόσεων από τρεις σημαντικούς ομιλητές.

Η Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, Δρ Λαογραφίας και τ. Διευθύντρια, επιστ. συνεργάτιδα Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών θα αναπτύξει το ζήτημα της παράδοσης, της ναυτιλίας και της σχέσης του λαϊκού πολιτισμού με τον κόσμο της θάλασσας. Ο Κώστας Α. Δαμιανίδης, Αρχιτέκτονας, Δρ Ιστορίας της Ναυπηγικής θα αναπτύξει το ζήτημα των ποντοπόρων πλοίων και των παραδοσιακών σκαφών στην ναυτιλία του Ανατολικού Πηλίου. Ο ιδιοκτήτης του Αη Γιαννιώτικου πλοίου «Φανερωμένη» κ. Νίκος Ρηγινός θα μιλήσει για το πως ανακατασκευάστηκε το πλοίο σε όλα του τα στάδια από το Μάρτιο του 1987 έως το Απρίλιο του 2000. Ειδικότερα ο νέος ιδιοκτήτης και καπετάνιος του ιστορικού πλοίου που κατασκευάστηκε το 1945 και ήταν από τα τελευταία περάματα που ναυπηγήθηκαν επειδή εξέλιπε πλέον η ανάγκη για τέτοιου είδους φορτηγά πλοία θα σκιαγραφήσει και θα μας δείξει με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού την πορεία ανακατασκευής του ιστορικού πλοίου που έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο. Την παρουσίαση συντονίζει ο Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Διονύσιος Βαλασσάς, γνώστης της τοπικής ιστορίας και της αγροτικής παράδοσης στο Πήλιο.

Η παρουσίαση που αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση του θεματικού έτους με τίτλο: «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας» πραγματοποιείται από τον φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και οι εκδόσεις φέρουν την εκδοτική υπογραφή της Εκδοτική Δημητριάδος (εκδόσεις της Ι.Μ.Δ.). Οι εκδόσεις κυκλοφορούν σε κασετίνα και περιλαμβάνουν: ημερολόγιο για το 2015 με τίτλο Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας, φωτογραφικές αποτυπώσεις της ναυτιλίας της Μαγνησίας και ειδική έκδοση που αφορά τη ναυτική παράδοση της ναυτιλίας στο Ανατολικό Πήλιο με τίτλο: «Ηρθαν τα Καράβια τα Ζαγοριανά, Οψεις και μνήμες της ναυτιλίας και του εμπορίου στο Ανατολικό Πήλιο (1600-1960) που υπογράφουν ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, Υπ. Δρ Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο Νίκος Τσούκας, Γενικός Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού».

Οι δύο εκδόσεις θα διατίθενται σε κασετίνα (σε μορφή πακέτου) και σε τιμή προσφοράς ειδικά την βραδιά της παρουσίασης. Ανήκουν στη σειρά Λαϊκός Πολιτισμός και Τοπική Ιστορία – Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας (τμήμα της Μαγνήτων Κιβωτού), τη διεύθυνση της οποίας έχει ο Αλέξανδρος Καπανιάρης.

Οι εκδόσεις υλοποιήθηκαν με την οικονομική στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Στυλιανού και Μαρίας Ζούζουλα ενώ τα έσοδα από την πώληση της κασετίνας (ημερολόγιο και έκδοση) θα διατεθούν για την ενίσχυση των σκοπών του νεοσύστατου φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός».

Θεματικό έτος

Πολλές εκδηλώσεις περιλαμβάνονται στον κύκλο του θεματικού έτους, που διοργανώνεται από το φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός». Σύμφωνα με τον προγραμματισμό δράσης, το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στις 19:00 μ.μ εγκαινιάζεται η έκθεση «Ολκάς» – Από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής (2012-2013)» στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (Ε.Κ.Β.Μ.Μ.).

Την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου στις 18.00 στο Πνευματικό Κέντρο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Κωνσταντινούπολη η πόλη των αναμνήσεων, του Πατριαρχείου, της Χάλκης…». Συνδιοργάνωση με το Ελληνικό Ιδρυμα Ιστορικών Μελετών, το 6ο Γυμνάσιο Βόλου και το Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων 6ου Γυμνασίου Βόλου.

Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου στις 19.00, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας θα πραγματοποιηθεί συναυλία του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Βόλου, με τίτλο «Οι μουσικές της θάλασσας στο Αιγαίο».

Το Σάββατο 21 Μαρτίου, 19.00, στο Πνευματικό Κέντρο Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, θα γίνει η παρουσίαση των Πρακτικών του Β’ Συνεδρίου που οργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με τίτλο: « Η ζωή των υπόδουλων Ελλήνων επί Τουρκοκρατίας».

Το Σάββατο 23 Μαρτίου στις 19:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλμυρού, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση. Συνεργαζόμενοι φορείς: Ιστορικό – Ναυτικό Μουσείο Υδρας – Χορευτικός Ομιλος Αλμυρού.

Το Σάββατο 9 Μαΐου στις 8:00 μ.μ. διοργανώνεται συναυλία στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας. Συμμετέχουν: «Ιερέων Δημητριάδος ο Χορός (Χοράρχης: Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου), Βυζαντινός Χορός Ψαλτριών «ΑΙ ΑΔΟΥΣΑΙ» (Δομεστίκαινα: Δρ Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη), Βυζαντινός Χορός Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» (Χοράρχης: Δημήτριος Κατσικλής).

Συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Μαΐου στις 8:00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας. Συμμετέχουν: Παιδική – Νεανική Χορωδία Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού (Διευθύνει η Μαριάννα Σαμαρτζή), Βολιώτικη Χορωδία (διευθύνει η Στάσα Τζάλλα), Γιώργος Φουντούλης, με πρωτότυπες συνθέσεις του (στην κιθάρα ο ίδιος).

Επίσης τον ίδιο μήνα θα πραγματοποιηθεί 15θημερο σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας για νέους καλλιτέχνες. Συνεργαζόμενοι φορείς: Σύλλογος Εικαστικών Μαγνησίας

Τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί Ναυτική Εβδομάδα (1-6 Ιουνίου) σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πληρώματος Αργούς «Αργοναύτες 2008».

Την Παρασκευή 5 Ιουνίου, συναυλία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου σε συνεργασία με την ορχήστρα Ρυθμός.

Το Σάββατο 6 Ιουνίου προγραμματίζεται συναυλία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού.

Την Κυριακή 28 Ιουνίου, 21.00 θα παρουσιαστούν «Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια της θάλασσας», στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου σε συνεργασία Λύκειο Ελληνίδων Βόλου με την συμμετοχή και των Λυκείων Ελληνίδων Καρπάθου και Λήμνου.

Τον Ιούλιο (10-27 Ιουλίου) διοργανώνεται το 10ο Διεθνές Συμπόσιο Κεραμικής με θέμα τη Θάλασσα με τη συμμετοχή τοπικών και διεθνών καλλιτεχνών στο Μαλάκι.

Συμμετέχοντες: Διεθνές Κέντρο Κεραμικής, Σύλλογος Αγγειοπλαστών Βόλου.

Επίσης θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στις Σποράδες.

Τον Αύγουστο θα συνεχιστούν οι Αυγουστιάτικες παρακλήσεις, το Σεπτέμβριο η έκθεση Ναυτικής παράδοσης και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς & Ιστορίας, 15ος – 18ος αιώνας «Αιγαίου περίπλους» στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας (Σεπτέμβριος – Νοέμβριος). Συνεργαζόμένοι φορείς: Δημόσια Βιβλιοθήκη Ζαγοράς, Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλών, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος (Μ.Ι.Ε.Τ.), Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς – Εθνικής Χαρτοθήκης, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Βουλή των Ελλήνων, Ιδιώτες Συλλέκτες Μαγνησίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών «Το Εγγλεζονήσι», Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ».

Τον Οκτώβριο προγραμματίζεται η παρουσίαση και εφαρμογή εκπαιδευτικού προγράμματος για την ναυτική παράδοση της Μαγνησίας για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Συνεργαζόμενοι φορείς: Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αργοναύτες 2008 – Σύλλογος Κωπηλατών Αργούς, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.

Το Νοέμβριο θα γίνει κύκλος εκδηλώσεων με θέμα Αλιεία – Ιστορία, Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον. Συμμετέχοντες : Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου, Σύλλογος Ιδιοκτητών Μηχανατρατών Μαγνησίας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η θεματική έκθεση φωτογραφίας «Μαγνήτων Θάλασσα» (1/11/15 – 30/11/2015). Συμμετέχοντες: Εθελοντική Ομάδα Α. Ζαφειρίδη

Επίσης θα πραγματοποιηθεί Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φωτογραφίας «Δημήτρης Λέτσιος» της Φωτογραφικής Λέσχης με θέμα «Παλιά και νέα σκαριά». Συμμετέχοντες: Φωτογραφική Λέσχη Βόλου με συμμετοχές από άλλες φωτογραφικές λέσχες της Ελλάδος.

Το Δεκέμβριο διοργανώνεται επιστημονικό συνέδριο για τη Ναυτική Παράδοση της Μαγνησίας. Η ναυτιλία της Μαγνησίας ως παράγοντας οικονομικής και πνευματικής ανάπτυξης. Συνεργαζόμενοι φορείς : Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.

Παράλληλες εκδηλώσεις: Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας, κύκλος παρουσιάσεων – διαλέξεων αφιερωμένος στο λαϊκό πολιτισμό, την τοπική ιστορία και τη θάλασσα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου