ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το μυστήριο των Αντικυθήρων μάγεψε το CNN

το-μυστήριο-των-αντικυθήρων-μάγεψε-το-cn-70159

Μεγάλο αφιέρωμα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων έκανε στην ιστοσελίδα του το CNN με αφορμή τις ανασκαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη από διεθνή ομάδα αρχαιολόγων και επιστημόνων και με τη χρήση υποβρύχιου εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας.

Μάλιστα το CNN φιλοξενούσε και δηλώσεις του Μπρένταν Φόλεϊ, αρχαιολόγου του Woods Hole Oceanographic Institution, ο οποίος παίρνει μέρος στην επιχείρηση και χαρακτηρίζει το ναυάγιο ως το «πιο σημαντικό από την αρχαιότητα».

Το αφιέρωμα κάνει μια ιστορική αναφορά στο πώς ανακαλύφθηκε το ναυάγιο, όταν «το 1900, σφουγγαράδες από τη Σύμη, αγκυροβόλησαν κατά μήκος της ανατολικής ακτής του νησιού, περιμένοντας να κοπάσει μια άγρια καταιγίδα, πάνω από αυτό που έμελε να ταράξει ολόκληρο τον αρχαιολογικό κόσμο.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και και για τον περίφημο «Μηχανισμό των Αντικυθήρων»: «Τα διαβρωμένα σε μεγάλο βαθμό χάλκινα κομμάτια αποδείχτηκε ότι ήταν αυτό που περιέγραψαν ως τον πρώτο υπολογιστή του κόσμου, σχεδιασμένος τον 1ο αιώνα π.Χ. Φτιαγμένος για να παρακολουθεί το αστρονομικό ημερολόγιο και τις σεληνιακές κινήσεις, μετέπειτα ανάλυση της ραδιολογικής εικόνας του μηχανισμού αποκάλυψε 30 περίπλοκους τροχούς».

Φυσικά από το άρθρο δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η αναφορά στον εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας και ειδικά στη στολή που χρησιμοποιούν οι δύτες και παραπέμπει σε αυτή του Iron Man. Το Exosuit, όπως είναι το όνομά της στολής, είναι ένα ατμοσφαιρικό σύστημα κατάδυσης, που αρχικά σχεδιάστηκε για την υπεράκτια εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου