ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προσεγγίζοντας τους μύθους

προσεγγίζοντας-τους-μύθους-71100

Εκπαιδευτικά Προγράμματα στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου

Ποικίλες δραστηριότητες πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα αναπτύσσει το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου, το οποίο βρίσκεται στην Ανω Γατζέα, στην πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού. Από της δημιουργίας του Μουσείου, το Μάρτιο του 2008, αναπτύχθηκαν δεκάδες εκπαιδευτικά προγράμματα, που καλύπτουν τόσο τις ανάγκες των μαθητών, όσο και τις απαιτήσεις των ανεξάρτητων επισκεπτών.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού σχολείου, Γυμνασίου και Λυκείου, αποσκοπούν στη γνωριμία των παιδιών με το Μουσείο, την εξοικείωση τους με τις παραγωγικές διαδικασίες που αφορούν την ελιά, το λάδι, τη διατροφική τους αξία, την παραγωγή σαπουνιού, καθώς και με την τοπική ιστορία, αρχιτεκτονική, παραδοσιακό εμπόριο, βιομηχανική αρχαιολογία και πολιτιστική κληρονομιά.

Τα προγράμματα είναι διαδραστικά και απαιτούν την ενεργή συμμετοχή των παιδιών καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, καθώς αποτελούνται από διαφορετικές δραστηριότητες, όπως π.χ. θεατρικό παιχνίδι και ζωγραφική και εμπλουτίζονται από διαφορετικών ειδών εποπτικά μέσα (λ.χ. προβολές, ερωτηματολόγια κ.λ.π).

Συγκεκριμένα προτείνονται από το Μουσείο τέσσερα διαφορετικά προγράμματα, για μαθητές του δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, και μια δραστηριότητα για ενήλικες και οικογένειες.

Με τη βοήθεια κούκλων που ζωντανεύουν μυθολογικά πρόσωπα και αντικείμενα, οι μαθητές συμμετέχοντας ενεργά, μαθαίνουν για την συλλογή και παραγωγή της ελιάς, του σαπουνιού, την κατασκευή κάδης, την ιστορία της Ανω Γατζέας και της ευρύτερης περιοχής, την ιστορία του κτηρίου και της οικογένειας. Πέρα από τη γνωριμία με το αντικείμενο του Μουσείου και με όχημα το δημιουργικό και διαδραστικό παιχνίδι και με άξονα το Μουσείο Ελιάς, «επιδίωξή μας είναι τα προτεινόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα να θέσουν τα θεμέλια για ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και σεβασμού για την ιστορική μας κληρονομιάς μέσω της κατανόησης της στενής σχέσης μεταξύ φυσικού περιβάλλοντος και υλικού πολιτισμού» όπως αναφέρουν οι διοργανωτές.

Καθοριστική για την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων του Μουσείου Ελιάς είναι η τοποθεσία του, στην καρδιά του οικισμού της Ανω Γατζέας και σε απόσταση αναπνοής από τον ομώνυμο σταθμό του θρυλικού τρένου του Πηλίου. Δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά σε συνάρτηση με την επίσκεψη τους στο Μουσείο να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στο χρόνο. Ο σταθμός του «Μουτζούρη», τα παλιά καφενεία και το παντοπωλείο στην κεντρική πλατεία του οικισμού συνθέτουν ένα σκηνικό του Πηλίου των αρχών και μέσων του 20ου αιώνα. Τέλος το ίδιο το οίκημα του Μουσείου, κατασκευασμένο το 1924 από τον Ιωάννη Βογιατζή αποτελεί εξαίρετο δείγμα της Πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής και συγκεκριμένα των οικιών που κατασκευάστηκαν στα «καλύβια» του Αγίου Γεωργίου.

Παράλληλα οι δραστηριότητες που απευθύνονται σε ενήλικες και οικογένειες, περιλαμβάνουν προτεινόμενους περιπάτους τόσο μέσα στον οικισμό της Ανω Γατζέας, όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Γεωργίου Νηλείας. Λειτουργούν σαν ένα ταξίδι στο παρελθόν και σαν περιήγηση στις φυσικές ομορφιές του Πηλίου, την τοπική -παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τον «Μουτζούρη» τις πετρόκτιστες κατασκευές των γεφυριών (για το τραίνο), των πεζογεφυριών, τις μεταλλικές κατασκευές των ποτιστικών αυλάκων. Απώτερος σκοπός είναι να γνωρίσουν οι επισκέπτες την πλούσια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και μέσα από την ιστορία της ελιάς να μυηθούν στις παραδόσεις του Πηλίου. Αναγνωρίζοντας τις αξίες του οικοτουρισμού το Μουσείο φιλοδοξεί με αυτή την δραστηριότητα να λειτουργήσει ως πυρήνας εξορμήσεων και περιβαλλοντικής Παιδείας.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου έχουν συντάξει η Νότα Πάντζου, η οποία είναι λέκτορας Μουσειολογίας και Πολιτιστικού Μάνατζμεντ στο Πανεπιστήμιο Πατρών και η Μυρσίνη Πήχου που είναι μουσειολόγος Ms και εργάζεται στο Μουσείο του Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τα τελευταία χρόνια υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι η παιδαγωγός Ιωάννα Κωστούλα. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται μετά από σχετική συνεννόηση, ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα: 6977252644 ή 24230 22009.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου