ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα πρώτα πλάνα από την «Εκρηξη» του Σύλλα Τζουμέρκα

τα-πρώτα-πλάνα-από-την-εκρηξη-του-σύλ-123969

Τα πρώτα πλάνα της νέας ταινίας του Σύλλα Τζουμέρκα, με τίτλο «Εκρηξη», δόθηκαν στη δημοσιότητα με το τρέιλερ του φιλμ.

Η «Εκρηξη» θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες τον Νοέμβριο. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Αγγελική Παπούλια, Βασίλης Δογάνης, Μαρία Φιλίνη, Θέμις Μπαζάκα, Γιώργος Μπινιάρης, Μάκης Παπαδημητρίου. Πρόκειται για μια ελληνο-γερμανο-ολλανδική σύμπραξη.

Η «Εκρηξη» είναι η δεύτερη ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα, μετά τη «Χώρα Προέλευσης», η οποία άφησε το στίγμα της το 2010 όταν προβλήθηκε στην Ελλάδα, αφηγούμενη την ιστορία μιας χώρας και μιας οικογένειας σε ελεύθερη πτώση.

Απεικονίζοντας τότε τρεις γενιές μιας οικογένειας, τη γενιά του ’50, τη γενιά της μεταπολίτευσης και τη νεώτερη γενιά, να οδηγούνται σε σύγκρουση μέχρις εσχάτων, τάραξε τις συνειδήσεις των σινεφίλ. Η ταινία περιόδευσε σε πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ εκτός συνόρων.

Με την «Εκρηξη» το σκηνικό είναι διαφορετικό. Η πρωταγωνίστρια, η Μαρία, μια φαινομενικά ήρεμη, συνηθισμένη μητέρα, σύζυγος, υπεύθυνη κόρη, εκρήγνυται, ενώ έχει βιώσει στην οικογένεια της την οικονομική κρίση, η οποία διαβρώνει τη ζωή και τις σχέσεις της. Με σαφείς αναφορές στην ανάλογη κατάσταση που βιώνουμε στην Ελλάδα, η Αγγελική Παπούλια, που πρωταγωνιστεί, υποδύεται μια τραγική φιγούρα, εγκλωβισμένη στους κοινωνικούς της ρόλους και τις καθημερινές δυσκολίες.

Οι σχέσεις διαρρηγνύονται και αποδομούνται στην εξίσου δυνατή με την πρώτη, δεύτερη ταινία του Τζουμέρκα, που συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα.

Ο Σύλλας Τζουμέρκας είναι γεννημένος το 1978 στη Θεσσαλονίκη, έχει σπουδάσει σκηνοθεσία κινηματογράφου, θέατρο και υποκριτική στην Αθήνα, την Ουτρέχτη και τη Νέα Υόρκη και έχει σκηνοθετήσει τις βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες «Τα Μάτια που Τρώνε» (Επίσημη συμμετοχή Φεστιβάλ Καννών 2001, Βραβείο της Επιτροπής Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι 2001) και «Βροχή» (Α΄κρατικό βραβείο ταινίας μικρού μήκους 2002).

Συνεργάστηκε με τις τηλεοπτικές εκπομπές «Οι Φάκελοι και Παρασκήνιο» (επεισόδιο: Ezra Pound – Παράδεισο Ηθελα να Γράψω), συμμετείχε στις παραστάσεις «The Narrator is Absent» (Erasers, Mapping Festival Geneva 2010) και «Cinemascope» (Ομάδα Blitz, Bios-Φεστιβάλ Αθηνών 2010).

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου