ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο φεστιβάλ του Λονδίνου η νέα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα

στο-φεστιβάλ-του-λονδίνου-η-νέα-ταινία-125367

«Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα έχει, όπως φαίνεται και από τον τίτλο της, εκρηκτικό και γεμάτο αντηχήσεις αντίκτυπο στο θεατή» αναφέρει εκτός άλλων η ιστοσελίδα του φεστιβάλ του Λονδίνου για την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας του Σύλλα Τζουμέρκα «Εκρηξη» («A blast»).

Με φόντο την Ελλάδα της κρίσης, η ταινία επικεντρώνεται στη Μαρία (Αγγελική Παπούλια), μια παντρεμένη μητέρα τριών παιδιών που βλέπει τις προοπτικές της ζωής της να γκρεμίζονται από την οικονομική ύφεση. Την πρωτοσυναντάμε στην απεγνωσμένη της προσπάθεια να δραπετεύσει από την ασφυκτική της πραγματικότητα, ενώ ο σύζυγός της ο Γιάννης (Βασίλης Δογάνης), καπετάνιος φορτηγού πλοίου που βρίσκεται στη Γερμανία, επιστρέφει εσπευσμένα στο σπίτι.
«Σκιαγραφώντας με ακρίβεια την αποσύνθεση των σχέσεων μεταξύ της Μαρίας και της οικογένειάς της, ο Τζουμέρκας φτιάχνει ένα γεμάτο ζωντάνια και ακρίβεια πορτρέτο της αναταραχής- τόσο σε προσωπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο,ενώ o θεατής γίνεται μάρτυρας του ξέγνοιαστου παρελθόντος της ηρωίδας, μέσω συχνών και οδυνηρών αναδρομών» καταλήγει ο συντάκτης του κειμένου Εντουαρντ Λόρενσον.
Συμπαραγωγή Ελλάδας, Γερμανίας και Ολλανδίας, η ταινία γυρίστηκε με την υποστήριξη του Ελληνικού και του Ολλανδικού Κέντρου Κινηματογράφου, των Κέντρων Κινηματογράφου Αμβούργου και Ρηνανίας-Βεστφαλίας, και τη συμμετοχή του γαλλογερμανικού καναλιού ZDF/ARTE. Στην ταινία του Τζουμέρκα που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Λοκάρνο τον περασμένο Αύγουστο συμπρωταγωνιστούν οιΘέμις Μπαζάκα, Μάκης Παπαδημητρίου, Μαρία Φιλίνη κ.α.
Ο Θεσσαλονικιός Τζουμέρκας σκηνοθέτησε μικρού μήκους ταινίες όπως τα «Μάτια που Τρώνε» που παίχθηκε στο φεστιβάλ Καννών 2001 και η «Βροχή» καθώς επίσης και τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ προτού γυρίσει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας, την «Χώρα προέλευσης» η οποία το 2010 παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ Βενετίας.
Η «Εκρηξη» θα προβληθεί στις 17 Οκτωβρίου στο BFI Southbank, NFT2 και στις 19 Οκτωβρίου στο Vue Cinema Islington. Ως τότε όμως, οι Ελληνες θεατές θα έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 ως τις 28 Σεπτεμβρίου.
tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου