ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστική εξόρμηση στη Βουλγαρία

πολιτιστική-εξόρμηση-στη-βουλγαρία-154767

Με μεγάλη επιτυχία, συγκίνηση και χαρά πραγματοποιήθηκε η εκδρομή του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου «Η Νέα Αγχίαλος», στην Πομόριε της Βουλγαρίας. Ο σύλλογος «Η Νέα Αγχίαλος», ήταν προσκεκλημένος από τον τοπικό ελληνικό Σύλλογο της παλιάς πόλης της Αγχιάλου, σημερινή Πομόριε στη Βουλγαρία, από την Επισκοπή του Σλίβεν και το Δήμο του Pomorie.

Παραβρέθηκε στην Αγχίαλο, η οποία είναι κτισμένη σε μια στενή και βραχώδη λωρίδα γης στον κόλπο του Μπουργκάς (Πύργου), είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία και σήμερα αποτελεί σπουδαίο τουριστικό προορισμό, για πέντε ημέρες και στις 8 Αυγούστου 2014, το χορευτικό μας έλαβε μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις της Γιορτής Κρασιού που διοργάνωσε ο Δήμος Πομόριε.

Η εκδήλωση ήταν καθαρά ελληνική, καθώς ξεκίνησε με το χορευτικό του ελληνικού συλλόγου της Πομόριε, το οποίο παρουσίασε χορούς από Θεσσαλία και Νησιά και στη συνέχεια ακολούθησε το χορευτικό του συλλόγου «Η Νέα Αγχίαλος» που παρουσίασε χορούς Ανατολικής Ρωμυλίας. Η συγκίνηση όλων ήταν πολύ μεγάλη, καθώς το πανέμορφο θερινό θεατράκι του Δήμου με θέα τη θάλασσα, στο οποίο πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ήταν κατάμεστο από κόσμο έλληνες ομογενείς και τουρίστες και φάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι το ελληνικό στοιχείο και η παράδοση διατηρούνται ζωντανά. Στο τέλος και τα δύο χορευτικά μαζί χόρεψαν το χορό «μπαϊντούσκα» δίνοντας το κοινό σημείο αναφοράς και καταγωγής τους.

Η πρόεδρος κα. Στέφκα Αλίκοβα, φανερά συγκινημένη, εξέφρασε την ευχαρίστηση και εκτίμησή της για την άψογη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο συλλόγων και που κοινό σκοπό έχουν τη διατήρηση της παράδοσης των προγόνων και ευχαρίστησε θερμά τον κ. Γκογκινούδη Τριαντάφυλλο, ο οποίος επισκέπτεται μαζί με το χορευτικό, την Πομόριε Βουλγαρίας από το 1997 κάθε χρόνο, έχοντας αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς φιλίας με τα μέλη του ελληνοβουλγαρικού συλλόγου και συμβάλλει ενεργά στη διατήρηση της παράδοσης.

Η κα Αλίκοβα τόνισε ότι σήμερα 5.000 περίπου Ελληνες κάτοικοι της αρχαίας Αγχιάλου, σημερινής βουλγαρικής πόλης Πομόριε, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, μιλάνε ελληνικά, οι περισσότεροι καλά, ενώ πολλά παιδιά κάθε χρόνο παρακολουθούν μαθήματα στο ελληνικό σχολείο, που συντηρούν οι ίδιοι οι Έλληνες.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος της πόλης της Πομόριε κος Ιβάν Αλέξιεβ και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού της Πομόριε.

Επίσης ο σύλλογος επισκέφθηκε το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στην Πομόριε, είναι ορθόδοξο χριστιανικό και αναπτύσσει πολλές δράσεις όπως παραγωγή κρασιού, τσίπουρου, μελιού και διατηρεί δωμάτια αναπτύσσοντας τον χριστιανικό τουρισμό, το Μουσείο της Πόλης, τα γραφεία του ελληνικού συλλόγου όπου γίνονται τα μαθήματα παραδοσιακών χορών, χορωδίας και ελληνικής γλώσσας και τις γειτονικές πόλεις Πύργος (Burgas), Μεσήμβρια και Σωζόπολη, επίσης με ελληνικές ρίζες.

Τέλος το χορευτικό του συλλόγου συμμετείχε στη Γιορτή Κρασιού Νέας Αγχιάλου το τελευταίο βράδυ, δηλαδή την Κυριακή, πραγματοποιώντας για μια ακόμη φορά μια πολύ πετυχημένη παρουσία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου