ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ολοκληρώνονται οι «Αυγουστιάτικες παρακλήσεις»

ολοκληρώνονται-οι-αυγουστιάτικες-π-164334

Ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη 13 Αυγούστου στις 8.30 μμ, στο Λόφο του Αγίου Αντωνίου, στον Παλαιό Πλάτανο Αλμυρού, ο κύκλος εκδηλώσεων με τίτλο «Αυγουστιάτικες παρακλήσεις», που διοργάνωσε ο νέος φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων κιβωτός». Πραγματοποιήθηκαν στις αυλές εκκλησιών και Μοναστηριών της περιοχής μας, παρουσιάζοντας συναυλίες παραδοσιακής μουσικής με τραγούδια του λαού μας αφιερωμένα στην Παναγιά.

Η Θεοτόκος αποτελεί το πλέον αγαπητό πρόσωπο της Ελληνικής λαϊκής λατρείας. Στην Παναγία προσβλέπει ο λαός και αυτήν επικαλείται σε κάθε δυσκολία προσωπική, οικογενειακή ή συλλογική, καθώς η Παναγία υπέρμαχος Στρατηγός προΐσταται των αγώνων του γένους, από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία μέχρι και τον πρόσφατο Ελληνοιταλικό πόλεμο του 1940 – 41, οπότε η οπτασία της Παναγίας οδηγούσε και σκέπαζε τους στρατιώτες, κατά τις σχετικές παραδόσεις και αφηγήσεις.

Ο νεοσύστατος φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων κιβωτός», με τον κύκλο αυτό των εκδηλώσεων προσπάθησε να προσθέσει στην ατμόσφαιρα της κατάνυξης του Δεκαπενθήμερου και μετά την Ακολουθία των Παρακλήσεων, όπου χοροστατούσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος, διοργάνωσε εξαιρετικές μουσικές επιπέδου σε προαύλιους χώρους Ιερών Ναών και Μοναστηριών της Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού. Σκοπός να ελαφρύνει κάπως το έντονα θρησκευτικό συναίσθημα, να αγαλλιάσει και να ψυχαγωγήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες των πατρογονικών τους εστιών.

Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο, αναδείχθηκαν «κρυμμένοι» εξαιρετικοί θρησκευτικοί και πολιτισμικοί χώροι (Επισκοπή, Μονή Πάου) τους οποίους ο επισκέπτης γνώρισε καλύτερα.

Στόχος πλέον του φορέα πολιτισμού «Μαγνήτων κιβωτός» μετά την επιτυχία των φετινών εκδηλώσεων, είναι να καθιερωθούν και να επαναλαμβάνονται τον Δεκαπενταύγουστο κάθε χρόνου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου