ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυγουστιάτικες παρακλήσεις

αυγουστιάτικες-παρακλήσεις-175788

Ξεκινούν αύριο οι μουσικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η «Μαγνήτων κιβωτός»

Ανοίγει αύριο ο κύκλος εκδηλώσεων που διοργανώνει ο νέος φορέας πολιτισμού «Μαγνήτων κιβωτός» με τίτλο «Αυγουστιάτικες παρακλήσεις». Στις αυλές ορισμένων εκκλησιών της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, όπου προηγουμένως θα λειτουργήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, θα πραγματοποιηθούν συναυλίες παραδοσιακής μουσικής με τραγούδια του λαού μας αφιερωμένα στην Παναγιά.

Η πρώτα εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 6 Αυγούστου, στον ιστορικό λόφο της Επισκοπής. Προηγουμένως στον Βυζαντινό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα διαβαστεί η Παράκληση στην Παναγία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη μας και στη συνέχεια η ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής «ΙΩΝΙΑ», με σολίστ στο τραγούδι τον εξαίρετο πολυσχιδή καλλιτέχνη Βασίλη Αγροκώστα και διευθυντή της ορχήστρας τον καθηγητή παραδοσιακής – Βυζαντινής μουσικής και πρωτοψάλτη, Νεκτάριο Δεμελή θα αποδώσει παραδοσιακά τραγούδια αφιερωμένα στην Παναγία.

Η ίδια εκδήλωση θα επαναληφθεί την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 7 Αυγούστου στο Ελληνομουσείο (Σχολείο του Ρήγα) στη Ζαγορά, μετά την πανήγυρη του τοπικού Αγίου Τριανταφύλλου.

Την Παρασκευή 8 Αυγούστου η αυλή της Παναγίας θα ξαναζήσει μοναδικές στιγμές του παρελθόντος, όταν καθιερώθηκε ο χώρος της αυλής της Παναγίας ως χώρος εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου , με τις Συναυλίες του αείμνηστου πρωτοψάλτη Λυκούργου Αγγελόπουλου , των Σακκά – Κουρουπού, της υψίφωνου Λίλας Αδαμάκη και τόσων άλλων. Την ημέρα αυτή η Μακρινίτσα θα υποδεχτεί τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιγνάτιο, που θα λειτουργήσει στην Παναγία και στην συνέχει ο Άρχων Μαϊστωρ του Οικουμενικού Θρόνου Γρηγόριος Νταραβάνογλου με την παραδοσιακή του ορχήστρα , υπό την διεύθυνση του Εμμανουήλ Καρπάθιου , θα αποδώσει τραγούδια από την λαϊκή μας παράδοση αφιερωμένα στην Παναγία , με τον γενικό τίτλο «Έλα Παναγιά μου σώσε».

Οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις» θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 10 Αυγούστου, για την πρώτη εβδομάδα στην υπέροχη Μονή της Πάου Αργαλαστής, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , και πάλι με την Ορχήστρα παραδοσιακής Μουσικής «Ιωνία». Απώτερος σκοπός και στόχος της «Μαγνήτων Κιβωτός», οι εκδηλώσεις αυτές να αγκαλιαστούν από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής μας, να καθιερωθούν και να επαναλαμβάνονται κάθε Δεκαπενταύγουστο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου