ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ταινία θα γίνει το μπεστ σέλερ «Καρδερίνα» της Ντόνα Ταρτ

ταινία-θα-γίνει-το-μπεστ-σέλερ-καρδερ-184045

Η αμερικανική εταιρία κινηματογραφικής παραγωγής «Warner Bros» αγόρασε τα δικαιώματα του πολυσυζητημένου μυθιστορήματος της αμερικανίδας Ντόνα Ταρτ, η «Καρδερίνα».

Όπως όλα δείχνουν, η ιστορία του βιβλίου θα προβληθεί σύντομα στη μεγάλη οθόνη, ενώ έχουν ήδη ανακοινωθεί ορισμένοι από τους συντελεστές της επικείμενης ταινίας.

Τη σκηνοθεσία θα αναλάβει ο 45χρονος αμερικανός σκηνοθέτης Μπρετ Ράτνερ, αν και συνήθως αναλαμβάνει ταινίες δράσεις, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο «Ηρακλής» που προβάλλεται αυτή την περίοδο στις ελληνικές αίθουσες.

Οσο για το σενάριο, φαίνεται πως το έχουν αναλάβει επίσης μεγάλα ονόματα. Ο παραγωγός Μπραντ Σίμπσον πρόκειται να το διασκευάσει σε συνεργασία με τη Νίνα Τζέικομπσον, που ευθύνεται για την παραγωγή πολύ μεγάλων επιτυχιών όπως η «Εκτη Αίσθηση» και οι «Αγώνες Πείνας».

Το τρίτο, μόλις, μυθιστόρημα της 49χρονης Ταρτ «Η Καρδερίνα», σάρωσε σε πωλήσεις παγκοσμίως και κέρδισε και το εφετινό βραβείο Πούλιτζερ Μυθοπλασίας.

Έμπνευση για τη συγγραφή του εν λόγω βιβλίου αποτέλεσε η παράξενη ιστορία του ομώνυμου πίνακα του ολλανδού ζωγράφου του 17ου αιώνα, Κάρελ Φαμπρίκιου.

Με αφορμή την ιστορία ενός αγοριού που κλέβει τον πίνακα από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, δίνεται η ευκαιρία στη συγγραφέα να αφηγηθεί και την ιστορία του ίδιου του πίνακα. Μάλιστα, προοδευτικά οι δύο ιστορίες περιπλέκονται και εξελίσσονται σε βάθος δύο ολόκληρων δεκαετιών.

Η «Καρδερίνα» ήταν το «Βιβλίο της Χρονιάς» για το 2013 και παρέμεινε στη λίστα των μπεστ-σέλλερ των «New York Times» για 39 εβδομάδες. Ωστόσο δεν συμπεριλήφθη στη λίστα με τις υποψηφιότητες για το βραβείο «Man Booker», γεγονός που έκανε εντύπωση.

Σε κάθε περίπτωση, η δημοτικότητα των βιβλίων της Ταρτ παραμένει πολύ μεγάλη.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η «Warner Bros» αγοράζει δικαιώματα κάποιου βιβλίου της, αν και η «Μυστική Ιστορία» δεν έχει βγει ακόμα στη μεγάλη οθόνη.

Αναμφίβολα, η επιτυχία του βιβλίου εκτόξευσε, εκτός από τη φήμη της Ταρτ, και τη φήμη του πίνακα του Φαμπρίκιου. Το έργο του φλαμανδού ζωγράφου χρονολογείται το 1645 και σήμερα φιλοξενείται στη συλλογή του πρόσφατα ανακαινισμένου μουσείου τέχνης της Χάγης «Mauritshuis».

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου