ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καρτούν με άρωμα Οσκαρ και Καβάφης αλά… ιαπωνικά

καρτούν-με-άρωμα-οσκαρ-και-καβάφης-αλά-251492

Το βραβευμένο με Οσκαρ μικρού μήκους φιλμ κινουμένων σχεδίων «Mr Hublot» αλλά και 22 ιαπωνικές ταινίες animation εμπνευσμένες από ποιήματα του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Αθήνας που θα πραγματοποιηθεί από την ερχόμενη Πέμπτη ως τις 19 του μήνα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Για ένατη συνεχή χρονιά το φεστιβάλ προσφέρει στους λάτρεις των κινουμένων σχεδίων ένα πανόραμα ταινιών από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, με συμμετοχές παραγωγών από τη Βρετανία ως τη Μογγολία και από τη Σερβία ως τη Χιλή.

Στο διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης τα βλέμματα συγκεντρώνει το οσκαρικό «Mr Hublot», συμπαραγωγή Λουξεμβούργου και Γαλλίας, όπου μέσα σε 11 λεπτά διηγείται την ιστορία ενός μοναχικού ανθρωπάκου που πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) και φοβάται τον έξω κόσμο έως ότου δει τη ζωή του ν’ αλλάζει χάρη σε ένα κουτάβι.

Παράλληλα, το φεστιβάλ φιλοξενεί και δύο μεγάλου μήκους ταινίες animation (με ελληνικούς υπότιτλους): τη βραβευμένη βραζιλιάνικη παραγωγή «Μια ιστορία αγάπης και οργής» του Λουίζ Μπολονέζι καθώς και την κινέζικη «Kuiba 2».

21 Ιάπωνες

Αυτό όμως που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι οι εμπνευσμένες από το σύμπαν του Καβάφη δημιουργίες.

Σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις σύντομες ταινίες που δημιούργησαν οι 21 Ιάπωνες φοιτητές του Musashino Art University του Τόκιο στο πλαίσιο εργασίας τους τον Σεπτέμβριο του 2013.
Την αφορμή γι’ αυτό το πρωτότυπο πρότζεκτ με τίτλο «Ο Κ.Π. Καβάφης στο Τόκιο», έδωσε ο εορτασμός των 150 χρόνων από τη γέννηση του Αλεξανδρινού ποιητή με οδηγό τα μεταφρασμένα στη γλώσσα τους ποιήματά του από τον Μισούζου Σόμπο («Cavafy, C.P., C.P. Cavafy Complete Poems»).

«Μέχρι εκείνη τη στιγμή εγώ και οι μαθητές μου δεν ξέραμε τίποτα για τον Καβάφη. Πολλοί μαθητές δεν γνώριζαν ιδιαιτέρως την ελληνική ιστορία.

Ετσι, μας δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθούμε για τον συγκεκριμένο ποιητή και να διαβάσουμε τα ποιήματά του, μαθαίνοντας ταυτόχρονα μέσα από αυτά για την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή ιστορία. Παρακινηθήκαμε μάλιστα να αναζητήσουμε τους διάσημους αρχαίους Ελληνες και Λατίνους ποιητές», εξηγεί ο επικεφαλής καθηγητής του πρότζεκτ Ντίνο Σάτο.

«Στα έργα τους οι φοιτητές προσπάθησαν να συμπεριλάβουν τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιαπωνία», προσθέτει.

«Ενας μάλιστα είπε ότι η αρχαία Ελλάδα έχει πολλούς θεούς όπως και η Ιαπωνία!»
Τα ερωτήματα που ετίθεντο εξ αρχής ήταν: «Πώς οι Ιάπωνες φοιτητές του σήμερα μπορούν να προσλάβουν τα ποιήματα του Καβάφη, γραμμένα περίπου 100 χρόνια πριν, και πώς οι Ελληνες θα μπορέσουν να κατανοήσουν τα κινούμενα σχέδια των Ιαπώνων φοιτητών. Νομίζω ότι αυτή η ανταλλαγή στον χώρο των τεχνών μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ σημαντική».

Επιπλέον, το φεστιβάλ περιλαμβάνει και ένα πρόγραμμα με ταινίες κινουμένων σχεδίων από την Ιαπωνία, βασισμένες όλες στην τεχνική του ψηφιακού animation αλλά και ένα αφιέρωμα στον πειραματικό κινηματογράφο του καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Μιχάλη Αρφαρά.

Από τη διοργάνωση δεν λείπει ούτε η Κύπρος με ένα πρόγραμμα επιλεγμένων ταινιών που έλαβαν μέρος στο International Motion Festival της Λευκωσίας.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου