ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βολιώτισσα εκθέτει στο Παρίσι

βολιώτισσα-εκθέτει-στο-παρίσι-256107

Καινούργια ενότητα έργων παρουσιάζει η Βολιώτισσα εικαστικός στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στη γκαλερί Espace Cinko στο Παρίσι από τις 17 έως τις 23 Μαρτίου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 18 Μαρτίου στις 19:00.

Εμπνευσμένοι από δύο μύθους των χωρών καταγωγής τους, η Αναστασία – Ζωή Σουλιώτου, εικαστικός από το Βόλο και ο Victorino Flores, φωτογράφος από το Περού, παρουσιάζουν την έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας με θέμα «Δήμητρα/Pachamama» στην γκαλερί Espace Cinko του Παρισιού.

Ο αρχαίος ελληνικός μύθος της Δήμητρας και ο μύθος των Ινκας Pachamama αναφέρονται σε θεές που ελέγχουν τη γη. Πρόκειται για «μητέρες της γης», όπως φανερώνει η ετυμολογική ανάλυση των ονομάτων τους. Παρόλο που πρόκειται για μύθους δύο πολιτισμών που αναπτύχθηκαν σε δύο απομακρυσμένες ηπείρους, οι μύθοι Δήμητρα και Pachamama εμφανίζουν πολλές ομοιότητες αναφορικά με το ρόλο που δίνουν στις δύο θεές και τα νοήματά τους.

Σε ένα σταυροδρόμι τεχνών και πολιτισμών δύο μύθοι, δύο τέχνες (ζωγραφική και φωτογραφία), δύο καλλιτέχνες συνδιαλέγονται με αφετηρία δύο αρχαίους πολιτισμούς στο πλαίσιο της παραπάνω έκθεσης.

Η Βολιώτισσα εικαστικός Αναστασία Ζωή Σουλιώτη, ζει και εργάζεται στο Παρίσι και στην Αθήνα. Εχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις Πύλες των Παρισίων, στο Maison des Associations στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού (2014), στο Ελληνικό Ίδρυμα του Παρισιού (2013), στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου (2011) και στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, με παράλληλη ψηφιακή έκθεση στις οθόνες σε όλους τους σταθμούς του Αττικού Μετρό (2009). Εχει, επίσης, εκθέσει τη δουλειά της στο πλαίσιο ομαδικών εκθέσεων, φεστιβάλ και συνεδρίων Τέχνης σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο: Παρίσι, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Αθήνα, Βελιγράδι, Πράγα, Μπουένος Αιρες, Σαγκάη.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έκθεσης, η Αναστασία Ζωή Σουλιώτη παρουσιάζει πρόσφατη δουλειά της. Πρόκειται για πίνακες ζωγραφικής που οπτικοποιούν την ποίηση αστικών τοπίων μέσα στα οποία η γυναίκα κατέχει πρωταγωνιστική θέση. Εμπνευσμένη από την πόλη του φωτός, το παιχνίδι των σχέσεων των γλωσσών (ελληνική, λατινική, γαλλική) και τον παγκόσμιο χάρτη, άλλοτε εικονογραφεί και άλλοτε σχολιάζει τους μύθους της Δήμητρας και της Pachamama.

O Victorino Flores από το Περού, πραγματοποίησε σπουδές στον Κινηματογράφο και τις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Paris VIII. Έχει συμμετάσχει σε πολλά φωτογραφικά, γραφιστικά και videoprojects για φεστιβάλ και οπτικοακουστικές παραγωγές. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής των φεστιβάλ AellaFotoyCineLatino, FestivaldelPueblo, RythmoLatino και άλλων φεστιβάλ λατινικού κινηματογράφου στο Παρίσι. Στο πλαίσιο της έκθεσης Δήμητρα/Pachamama ο VictorinoFlores παρουσιάζει μία φωτογραφική σειρά γυναικείων πορτραίτων στα οποία ανιχνεύει το χαρακτήρα τους και παίζει με τις τεχνικές καλλωπισμού (maquillage) της εποχής μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου