ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διεθνές Φεστιβάλ Ευμέλεια ΙΙΙ

διεθνές-φεστιβάλ-ευμέλεια-ιιι-261403

Προ των πυλών βρίσκεται ο τρίτος κύκλος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ευμέλεια, που θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα μεταξύ 5-10 Απριλίου, στο Πολιτιστικό Ιδρυμα

Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη, στην Αγριά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ως «η μουσική των ονείρων που γίνεται πραγματικότητα» χαρακτηρίζεται το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ «Ευμέλεια» από τη 12χρονη πολυβραβευμένη Μαλαισιανή μικρή πιανίστα Σελεστίν Γιόνγκ, ενώ ο τιμώμενος συνθέτης του Ευμέλεια ΙΙΙ Αλεξάννταρ Σίμιτς από τη Σερβία γράφει: «Πραγματικά ανυπομονώ να συναντήσω το ελληνικό κοινό τον ερχόμενο Απρίλιο. Mακάρι αυτό το μικρό «ιερό» και μέρος για καλλιτεχνικές συναντήσεις να ζήσει για πολλά ακόμη χρόνια!».

Ο Ιταλός φλαουτίστας Ντανίλο ντε Λούκα γράφει: «Γνώρισα το Ντίνο Μαστρογιάννη, τον διεθνούς φήμης Έλληνα πιανίστα, που με εμπιστεύτηκε και με προσκάλεσε στο Φεστιβάλ Ευμέλεια ΙΙ. Βρήκα στο πρόσωπό του μια μεγάλη προσωπικότητα, έναν μεγάλο μουσικό, μια μοναδική ευαισθησία, μεγάλες ικανότητες ως Καλλιτεχνικός Δ/ντής αλλά και την ταπεινοφροσύνη, τυπικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων με τους οποίους είμαι ερωτευμένος, χάρη στην πολύτιμη υποδοχή της Κατερίνας Πορφυρογένη, Προέδρου του Ιδρύματος Πορφυρογένη. Βρήκα ένα τόπο με μεγάλο πολιτιστικό επίπεδο, μια διοργάνωση με ακρίβεια λεπτού της ώρας κι ένα πολύ προσεγμένο κοινό. Ηταν η πιο φανταστική συναισθηματική εμπειρία της ζωής μου».

Και η ανταπόκριση όλων των καλλιτεχνών χαρακτηρίζεται απόλυτα αναμενόμενη, αφού το «Ευμέλεια» ΙΙΙ, που θα πραγματοποιηθεί από 5-10 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη, του Διοργανωτή και αμέριστου οικονομικού υποστηρικτή του Φεστιβάλ για τρίτη συνεχή χρονιά, έχει πλέον καταξιωθεί σε διεθνές επίπεδο ως ένα από τα πιο πρωτοποριακά φεστιβάλ κλασικής μουσικής στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Απολογισμός δράσης

Κατά τα έτη 2012 και 2013 το «Ευμέλεια» διοργάνωσε 19 συναυλίες (ρεσιτάλ, συναυλίες μουσικής δωματίου και τέσσερις συναυλίες με τρεις διαφορετικές ορχήστρες), εγκαινιάζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα (τουλάχιστον όσον αφορά ένα φεστιβάλ κλασικής μουσικής) την απευθείας μετάδοση όλων των συναυλιών παγκοσμίως μέσω Διαδικτύου με τη βοήθεια και την τεχνογνωσία της εταιρείας Friktoria.

Επίσης, πρόβαλε 5 περίφημα μουσικά ντοκιμαντέρ, φιλοξένησε καλλιτέχνες από τη Βραζιλία μέχρι τη Μαλαισία, μεταξύ των οποίων μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του κόσμου όπως ο Βραζιλιάνος «βασιλιάς των κρουστών» Νέϊ Ροζάουρο, παρουσίασε ως τιμώμενους συνθέτες δύο από τους διαπρεπέστερους Έλληνες παγκοσμίως, το Τζων Ψαθά και το Βολιώτη Χρήστο Χατζή, καθιέρωσε τον κύκλο συναυλιών «Πέρλες της ελληνικής μουσικής» αποκλειστικά για τους Έλληνες συνθέτες ξεκινώντας πέρυσι μ’ ένα μεγαλειώδες αφιέρωμα στο θρυλικό Μίκη Θεοδωράκη και άνοιξε τις πύλες του σε σφαίρες και πέραν της κλασικής μουσικής, εγκαινιάζοντας πέρυσι τον κύκλο «Νυκτερινές συναυλίες» με πρώτο αφιέρωμα στη μουσική τζαζ του Κλωντ Μπόουλινγκ.

Τις συναυλίες του, παρακολούθησε ένα ενθουσιώδες και πάντα σταθερό σε αριθμό ακροατήριο που κυριολεκτικά κατέκλυζε καθημερινά το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Πορφυρογένη, αλλά κι ένα διεθνές κοινό τουλάχιστον 3.000 ατόμων μέσω Διαδικτύου από όλες τις γωνίες του πλανήτη. Το Φεστιβάλ χαιρετίστηκε θερμά κι από πολλές προσωπικότητες διεθνούς κύρους, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ Νούπεν κ.α. Το Φεστιβάλ Ευμέλεια ΙΙ καθώς και το επερχόμενο ΙΙΙ τέθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το φετινό πρόγραμμα

Το Ευμέλεια ΙΙΙ θα διοργανώσει φέτος έξι συναυλίες, δίνοντας αυτή τη φορά μια ιδιαίτερη βαρύτητα στο τραγούδι και την ανθολογία μερικών από τα πλέον κορυφαία έργα της μουσικής δωματίου. Εργα ιδιαίτερα δημοφιλή όπως το Τρίο με Πιάνο σε ρε ελάσσονα του Μένντελσον, το Τρίο «Ντούμκυ», το «Αμερικάνικο Κουαρτέτο» και το Κουϊντέτο με Πιάνο έργο 81 του Ντβόρζακ, αλλά και το περίφημο Τρίο με Πιάνο του Μανώλη Καλομοίρη θα έχουν την τιμητική τους στο φετινό Φεστιβάλ.

Όλες οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στη Βιβλιοθήκη (άνω όροφος) του Πολιτιστικού Ιδρύματος Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη, στην Αγριά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Ώρα έναρξης όλων των συναυλιών : 8.15 μ.μ.

Ώρα προσέλευσης του κοινού και έναρξης των ζωντανών μεταδόσεων μέσω Διαδικτύου: 8.00 μ.μ. Οι συναυλίες θα μεταδίδονται ζωντανά παγκοσμίως μέσω της ιστοσελίδας του Φεστιβάλ http://www.evmelia-festival.org/Μετά την έναρξη της κάθε συναυλίας η είσοδος του κοινού στην αίθουσα θα επιτρέπεται μόνον στα διαλείμματα.

Οι συναυλίες

Το Σάββατο 5 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί εορταστική εναρκτήρια συναυλία – «Ανθολογία μουσικής δωματίου για Τρίο με Πιάνο», με τους Αρετή Προσήλια, πιάνο (Ελλάδα), Ξένια Μιλιάβσκαγια, βιολί (Ρωσία), Αλια Μάνντιτς, τσέλλο (Σλοβενία), σε έργα Σούμπερτ, Μένντελσον και Ντβόρζακ.

Την Κυριακή 6 Απριλίου προγραμματίζεται «Μια νύχτα στη Λευκή πόλη – Η βραδιά του τιμώμενου συνθέτη Αλεξάννταρ Σίμτς» με τους Αλεξάννταρ Σίμιτς, πιάνο (Σερβία), Αντα Αθανασοπούλου, σοπράνο (Ελλάδα), Εκατερίνα Βαλιούλινα, βιολί (Ρωσία), Ανα Τοπάλοβιτς, τσέλο (Σερβία), Ανντρέϊ Ζούπαν, κλαρινέτο (Σλοβενία), Κρίστιαν Σκουμπάλα, κρουστά (Πολωνία).

Τη Δευτέρα 7 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί βραδιά με άριες από όπερες, λήντερ και Negrospiritualsμε τους Ντομινίκα Ζαμάρα, σοπράνο (Πολωνία), Ράμζι Σομάλι, πιάνο (Παλαιστίνη) σε έργα Σοπέν, Τσαϊκόφσκι, Ραχμάνινοφ, Μότσαρτ, Μπελίνι, Ροσσίνι και Ντβόρζακ, καθώς και Negrospirituals.

Την Τρίτη 8 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί βραδιά τσέχικης μουσικής με τους Κάτια Βίκμανς, πιάνο (Βέλγιο) και το Κουαρτέτο Εγχόρδων «Ιλ Μπέλπαέζε» (Σερβία), σε έργα του Άντονιν Ντβόρζακ.

Την Τετάρτη 9 Απριλίου, ο κύκλος «Πέρλες της ελληνικής μουσικής» 2014 περιλαμβάνει αφιέρωμα στο Μανώλη Καλομοίρη και το Τζων Ψαθά, με τους Γιούλια Κουλίκοβα, πιάνο (Ρωσία), Εκατερίνα Βαλιούλινα, βιολί (Ρωσία), Αλια Μάνντιτς, τσέλλο (Σλοβενία), Κίριλ Ντουντίνσκι, κιθάρα (Ρωσία).

Την Πέμπτη 10 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί αποχαιρετιστήρια συναυλία του Ευμέλεια ΙΙΙ και ζωντανή ηχογράφηση CD- με το έργο του Σούμπερτ: «Η ωραία μυλωνού» (έργο 25, D 795) και κύκλος τραγουδιών (λήντερ) πάνω σε ποιήματα του Βίλχελμ Μύλλερ). Εμφανίζονται οι Γκέοργκ Λένερ, βαρύτονος (Αυστρία) και Ντίνος Μαστρογιάννης, πιάνο (Ελλάδα).

Χορηγός επικοινωνίας είναι η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου