ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανοιξε αυλαία με 191 ταινίες και… απουσίες

ανοιξε-αυλαία-με-191-ταινίες-και-απουσί-263069

Χωρίς κανέναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης και χωρίς τον νεοδιορισθέντα πρόεδρο του ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Γιάννη Σμαραγδή, ξεκίνησε το φετινό 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

Στη λιτή έναρξη ήταν παρών και χαιρέτισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος παραιτήθηκε από πρόεδρος του Φεστιβάλ εδώ και περίπου τέσσερις μήνες.

Ο τελευταίος, σε δηλώσεις του, είπε ότι, αν και εκτιμά τον Γιάννη Σμαραγδή, με τον οποίο είχε συνεργαστεί, αφού ήταν μέχρι τώρα αντιπρόεδρος του ΔΣ, θεωρεί ως απαράδεκτη τη συμπεριφορά του υπουργού να ορίσει πρόεδρο έναν ο οποίος δεν είναι Θεσσαλονικιός. Μάλιστα όταν παραιτήθηκε είχε δώσει στον υπουργό μια λίστα με 3-4 ονόματα που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στη θέση του και ένα από αυτά ήταν του Σπύρου Βούγια. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «το Φεστιβάλ πρέπει να έρθει στα χέρια της πόλης και θεσμικά», ενώ είπε ακόμη ότι εκκρεμεί εδώ και έναν χρόνο η υπογραφή της απόφασης του ΔΣ του Οργανισμού για τον ορισμό του κ. Εϊπίδη ως γενικού διευθυντή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου!

Κηρύσσοντας την έναρξη του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ο Γ. Μπουτάρης είπε ότι η νέα διοίκηση πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει έναν θεσμό με ιδιαίτερη δυναμική για την πόλη της Θεσσαλονίκης, κάτι που κάνει ο δήμος, αναγνωρίζοντας σ’ αυτό έναν ξεχωριστό ρόλο και μια ιδιαίτερη δυναμική. Επίσης επισήμανε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την κρατική χρηματοδότηση των ντοκιμαντέρ μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΦΚΘ, Δημήτρης Εϊπίδης, εξήρε τη σημαντική θέση που κατέχει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και στον διεθνή χώρο. Οι 191 ταινίες από 42 χώρες, είπε, αποτελούν ένα πολύ σημαντικό σώμα μιας ανεξάρτητης και εναλλακτικής ενημέρωσης.

Στο μεταξύ, το μέλλον του Φεστιβάλ μετά την ολοκλήρωση φέτος του κύκλου της χρηματοδότησής του από το ΕΣΠΑ μοιάζει αβέβαιο. Πριν από την έναρξή του η διοίκηση είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους, στους οποίους παρουσιάσθηκε η δεινή θέση και ανακοινώθηκαν νέες δραματικές περικοπές στις αμοιβές τους της τάξης του 30%, καθώς και ανάλογη περικοπή στα λειτουργικά του έξοδα.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου