ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα τραγούδια δίνουν ελπίδα

τα-τραγούδια-δίνουν-ελπίδα-303547

Ο ποιητής Μάνος Ελευθερίου υπογραμμίζει ότι ο κόσμος ανασαίνει, ακούγοντας αξιόλογες δημιουργίες

«Ο κόσμος έχει ανάγκη να χαίρεται και να τραγουδάει και όταν βλέπω να τραγουδάνε τα τραγούδια μου, χαίρομαι διπλά που εγώ είμαι ο αίτιος που χαίρεται ο κόσμος» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο ποιητής Μάνος Ελευθερίου, μιλώντας στον Ταχυδρόμο. Με αφορμή το χθεσινό αφιέρωμα τιμής που πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Βόλου στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας, με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου «Τα λόγια και τα χρόνια 1963 – 2013» από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο», ο κορυφαίος δημιουργός μίλησε για τη σημασία του τραγουδιού σε περιόδους κρίσης, επισημαίνοντας ότι «ο κόσμος ανασαίνει κυριολεκτικά όταν ακούει ένα καλό ερωτικό τραγούδι, διότι το καλό ερωτικό τραγούδι προϋποθέτει σπουδαίους στοίχους και σπουδαία μουσική και κυρίως σπουδαία ερμηνεία».

Σχολιάζοντας τη σύγχρονη πολιτική κατάσταση, ο Μάνος Ελευθερίου ανέφερε ότι «δεν μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος» για να δηλώσει παράλληλα «πολύ στενοχωρημένος, όπως όλοι οι Ελληνες», βλέποντας ανθρώπους σε οικονομικό αδιέξοδο μετά από πολλά χρόνια εργασίας. Ο ίδιος αποκάλυψε, εξάλλου, ότι σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει μια σειρά τραγουδιών του, με το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Ο πρωταγωνιστής της χθεσινής τιμητικής εκδήλωσης έστειλε ένα μήνυμα καρδιάς προς κάθε κατεύθυνση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό που έχω να πω, το δίνω μέσω των τραγουδιών μου. Αυτά που μας λένε οι πολιτικοί δεν τα πιστεύω όλα, αλλά υποτίθεται ότι μας δίνουν μια ελπίδα. Δεν ξέρω αυτή την ελπίδα πως θα την κυκλοφορούμε μεταξύ μας, διότι αυτή η ελπίδα κάποτε πρέπει να βρει και αντίκρισμα. Εχουμε την ελπίδα ολόχρυση μέσα στην καρδιά μας. Οι πολιτικοί μας υπόσχονται το χρυσάφι, αλλά μας δίνουν στάχτη. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή» τόνισε.

Ο Μάνος Ελευθερίου, που συμπλήρωσε 50 χρόνια συνεχούς δημιουργίας, μίλησε για τη ζωή και το έργο του με το δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο, στο πλαίσιο της χθεσινής τιμητικής εκδήλωσης. Ποιήματά του και αποσπάσματα από το έργο του «Μαύρα Μάτια. Ο Μάρκος Βαμβακάρης και η συριανή κοινωνία στα χρόνια 1905 – 1920» διάβασαν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Μητσάκης και η ηθοποιός Αμαλία Γκιζά. Τραγούδια σε στίχους και μελοποιημένη ποίηση του δημιουργού, απέδωσε η Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Βόλου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Καρκάλα και τη συνοδεία στο πιάνο της Κερασίας Σιάρα, δίνοντας μουσικό ηχόχρωμα σε μια, εκ των πραγμάτων, μελωδική βραδιά.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου