ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εργα και ημέρες της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών

εργα-και-ημέρες-της-εταιρείας-θεσσαλι-324081

Γράφει η Μαίρη Παπαδημητρίου

Πρόσφατα, πριν από ένα δεκαπενθήμερο περίπου, η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών είχε αρχαιρεσίες. Το Συμβούλιο απαρτίζεται από ανθρώπους εγνωσμένης αξίας. Τα περισσότερα μέλη του ΔΣ είναι πανεπιστημιακοί καθηγητές ή κατέχουν αξιόλογες θέσεις στην κοινωνία του Βόλου, με προεξάρχουσα την Πρόεδρο κα Μηλίτσα Ζαρλή – Καραθάνου , μια αξιόλογη συγγραφέα και ποιήτρια που με την γνωστή ευφράδεια που διαθέτει σε καθηλώνει με τον λόγο της.

Εμείς όμως σήμερα θα κάνουμε μια αναφορά σε μια καταπληκτική εκδήλωση που έγινε στην επιβλητική αίθουσα της Λέσχης Βόλου την Εξωραϊστική, με πρωτοβουλία της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών και με συνδιοργανωτές τον Δήμο Βόλου, τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ζαγοράς, την Λέσχη Βόλου και με την στήριξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς. Θέμα της εκδήλωσης «Οι Πηλιορείται εν Αίγυπτω» : από το πλούσιο αρχείο των Α. και Κ. Κωνσταντινίδη , με ποιητές, λογοτέχνες και λόγιους της εποχής του Αλεξανδρινού ποιητή Κ. Π. Καβάφη.

Η αίθουσα της Εξωραϊστικής ήταν κατάμεστη και πάρα πολλοί αψήφησαν την ορθοστασία – τόσο συναρπαστική ήταν η εκδήλωση, με μια καταπληκτική συντονίστρια , την Ροσσάνα Πώποτα.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό της Προέδρου της ΕΘΕ κ. Μηλίτσας Ζαρλή – Καραθάνου, ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός της Αντιδημάρχου κ. Νατάσας Οικονόμου και στην συνέχεια την σκυτάλη πήρε ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Γιώργος Αντώνογλου – Κασσαβέτης, παρένθεση η οικογένεια Κασσαβέτη έχει παραχωρήσει το αρχοντικό της οικογένειας που έχει διαμορφωθεί σε ένα υπέροχο Μουσείο.

Ακολούθησε η ομιλία του Αλέξανδρου Καπανιάρη Υπ. Δρ. Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλους του ΔΣ της ΕΘΕ, με τίτλο το αρχείο των πηλιορείτικων οικογενειών Κωνσταντινίδη και Σαραφόπουλου, ξανά παρένθεση το επιβλητικό κτίριο της Εξωραϊστικής ήταν κατοικία της οικογένειας Σαραφόπουλου.

Στη συνέχεια ακολούθησε προβολή του ντοκιμαντέρ (ψηφιακή αφήγηση) «Οι Πηλιορείται Εν Αιγύπτω», η Ζαγοριανή παροικία της Αιγύπτου και οι αδελφοί Κωνσταντινίδη σε σκηνοθεσία, έρευνα, επιλογή κειμένων και υλικού Αλέξανδρου Καπανιάρη. Η τεχνική επεξεργασία και το μοντάζ έγιναν από την Αθαν. Ξαφάρα, ενώ αφηγήτρια ήταν η Κατερίνα Αποστολοπούλου.

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τίτλο «Νοσταλγικά τραγουδώντας», εμπνευσμένο από τον αξέχαστο Αττίκ (πηλιορείτης και αυτός με καταγωγή από την Τσαγκαράδα) που για πολλά χρόνια υπήρξε μέλος της Ελληνικής Κοινότητας στην Αίγυπτο. Η μελωδική φωνή της Χριστίνας Κουλάκου με τη συνοδεία στο πιάνο του Δημήτρη Καρακώστα μας ταξίδεψε στην όμορφη εκείνη εποχή ενώ τα ποιήματα του Κ. Κωνσταντινίδη (Πέτρου Μάγνη) απήγγειλε ο Ζαγοριανός ηθοποιός Πατής Κουτσαφτής.

Εκείνο που τράβηξε την προσοχή μας ήταν η παρέμβαση του Αλέκου Καπανιάρη, μέλους του ΔΣ της ΕΘΕ, που μας πληροφόρησε ότι ο Δήμος Ζαγοράς αγόρασε 800 ημερολόγια που εξέδωσε η ΕΘΕ για το 2014 για να τα χαρίσει στις οικογένειες της Ζαγοράς προκειμένου να μάθουν οι κάτοικοι του πανέμορφου αυτού χωριού ποιοι ήταν οι πρόγονοί τους. Η εκδήλωση έγινε στις 17 Φεβρουαρίου 2014, παράλληλα με την κοπή της πίτας της ΕΘΕ.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες εξελέγησαν κατά σειρά ψήφων οι Μηλίτσα Καραθάνου, Γιώργος Κοντομήτρος, Μαρία Σπανού, Αιμίλιος Κουβατζής, Γρηγόρης Καρταπάνης, Σταύρος Κουτσιώρας και Αλέκος Καπανιάρης. Αναπληρωματικοί οι Μαρία Μάνου, Απόστολος Ατσιάς και Περικλής Πανταζής. Τα θερμά μας συγχαρητήρια για την εκλογή τους και ευχόμαστε κουρ΄γιο για να μας προσφέρουν πάντα τέτοιες εμπνευσμένες συγκεντρώσεις. Μπορεί να βιώνουμε δύσκολους καιρούς, η κουλτούρα όμως είναι θετικό καταπραϋντικό για να ξεφεύγουμε από την ζοφερή ατμόσφαιρα. Πολλά μπράβο στην Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών που σημειωτέον έχει βραβευθεί για το έργο της από την Ακαδημία Αθηνών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου