ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΜΑΡΙΤΑ ΠΑΠΑΡΙΖΟΥ: Μπορούμε να ξεφύγουμε απ’ το τέλμα

μαριτα-παπαριζου-μπορούμε-να-ξεφύγου-347455

Η βραβευμένη Βολιώτισσα μεσόφωνος μιλάει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με αφορμή την υποψηφιότητά της στις δημοτικές εκλογές

«Θεμελιώδη αρχή της δημοκρατίας» χαρακτηρίζει τη «συμμετοχή στο πολιτικό γίγνεσθαι» η βραβευμένη Βολιώτισσα μεσόφωνος Μαρίτα Παπαρίζου, αναλύοντας τους λόγους που την οδήγησαν στον προεκλογικό στίβο. Η μέχρι τώρα καλλιτεχνική της πορεία περιλαμβάνει σειρά από εμφανίσεις σε μεγάλες λυρικές σκηνές ανά την Ευρώπη, αλλά και στη γενέτειρά της, καθώς και συνεργασίες με πολύ σημαντικούς μαέστρους όπως ο Κλαούντιο Σιμόνε.

Συνέντευξη στη Γλυκερία Υδραίου

Οπως επισημαίνει παράλληλα η ίδια «είναι σημαντικό για κάθε υποψήφιο να απασχολείται σε ότι κατέχει καλύτερα» και προσθέτει ότι «χωρίς την κατάλληλη στελέχωση δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους ανάπτυξη». Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό του Πάνου Σκοτινιώτη, τονίζει ότι επιθυμία της είναι να ξαναβάλει την πόλη μας στην θέση που δικαιωματικά της ανήκει, καθιστώντας σαφή την πρόθεσή της να προσφέρει στο πεδίο της ανάπτυξης και του πολιτισμού.

Απαρχή νέου κύκλου δράσης ο προεκλογικός στίβος, παράλληλα με τη λυρική σας καριέρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό;

Θα μπορούσατε να το πείτε κι έτσι, αν κάποιος θεωρεί πως η ενασχόληση με τα κοινά είναι απλά δράση και τίποτα παραπάνω. Για μένα προσωπικά η συμμετοχή των ανθρώπων στο γίγνεσθαι ενός τόπου αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή της δημοκρατίας, όπως άλλωστε θεσμοθετήθηκε στην αρχαία Αθήνα. Η γκρίνια και η μεμψιμοιρία δεν είναι λύσεις, αλλά η συμμετοχή όλων αυτών που μπορούν, πιστεύουν και θέλουν να βοηθήσουν αποτελεί αν μη τι άλλο μια καλή πιθανότητα για βελτίωση των υπαρχόντων συνθηκών.

Πόσο κοντά είναι η πολιτική και ο πολιτισμός;

Με δυο λέξεις μιλάμε για συγκοινωνούντα δοχεία και αν σας παραξενεύει αυτό, σκεφθείτε πως είναι αδύνατο να υπάρξει πολιτιστική δημιουργία χωρίς να διαμορφωθεί το κατάλληλο περιβάλλον από τις πολιτικές αρχές. Οι χρηματοδοτήσεις είναι σημαντικές αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Χρειάζεται γενικότερη στήριξη είτε από την Πολιτεία είτε από την Αυτοδιοίκηση, με πολιτικές πρωτοβουλίες για πολιτιστικές δράσεις και με ανάδειξη των πολιτιστικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής. Θέλουμε τη δημιουργία και την παραχώρηση κατάλληλων υψηλών προδιαγραφών γι αυτές τις δράσεις, με παράλληλη αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

Ποιος είναι ο λόγος που σας ώθησε να γνέψετε καταφατικά στο κάλεσμα συμμετοχής στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;

Δεν πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο για μένα, μεγάλωσα άλλωστε σε ένα περιβάλλον όπου η πολιτική ήταν μέρος της καθημερινότητάς μας. Από την άλλη είχα ήδη δραστηριοποιηθεί και στο παρελθόν, επί νομαρχίας του κ. Α. Παπατόλια, σε συνεργασία με τον τότε πρόεδρο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) κο Οδυσσέα Κυριακόπουλο, για τη δημιουργία μιας Περιφερειακής Λυρικής Σκηνής με έδρα το Βόλο. Θεωρώντας, λοιπόν, ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, αποφάσισα να αναλάβω πιο ενεργή δράση, προκειμένου να γίνει πράξη αυτό το όχι και τόσο άπιαστο όνειρο.

Η πολύχρονη λυρική σας διαδρομή και οι διακρίσεις, που έχετε αποσπάσει, είναι εφόδια γνώσης και εμπειριών, προκειμένου να δραστηριοποιηθείτε στα κοινά;

Αναντίρρητα! Είναι σημαντικό για κάθε υποψήφιο να απασχολείται σε ότι κατέχει καλύτερα και θεωρώ πως το κεφάλαιο πολιτισμός είναι το δικό μου πεδίο. Δεν θα σας πω το πώς θα λυθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Βόλου, αλλά θα σας εγγυηθώ πως η δική μου συμμετοχή και οι δικές μου γνώσεις θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην έξοδο από το πολιτιστικό τέλμα που προέρχεται από την βαθύτατη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, κατά συνέπεια και την πόλη μας. Χωρίς την κατάλληλη στελέχωση δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους ανάπτυξη και θεωρώ πως είμαι ο άνθρωπος για αυτή τη δουλειά.

Σε καιρούς χαλεπούς μπορούν, άραγε, να υπάρξουν προοπτικές πολιτιστικής και εν γένει κοινωνικής ανάπτυξης;

Αυτήν την περίοδο πέρα από τις παραστάσεις μου στην κεντρική σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, συμμετέχω και στο διαδραστικό πρόγραμμα για την όπερα στα σχολεία, το οποίο λαμβάνει χώρα με εξ’ ολοκλήρου χρηματοδότηση από την Ε.Ε (ΕΣΠΑ). Είναι λυπηρό να υπάρχουν κονδύλια για τον πολιτισμό τα οποία δεν απορροφούνται από την Ελλάδα, είτε σε εθνικό είτε σε τοπικό επίπεδο και αυτός είναι ένας από τους λόγους που αποφάσισα να συμμετάσχω. Αν με τη δημιουργία ενός νέου φορέα, αλλά και λοιπών δράσεων, δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, καταπολεμώντας την ανεργία, δεν προσφέρουμε άμεσα κοινωνική ανάπτυξη;

Ως Βολιώτισσα, αλλά και ως πολίτης του κόσμου, πώς οραματίζεστε την μελλοντική εικόνα της γενέτειράς σας;

Ο Βόλος υπήρξε πάντοτε πόλη υψηλού πολιτιστικού επιπέδου και τώρα δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με ένα κοινό, που διψά και δεν μπορεί να σβήσει τη δίψα του. Ναι! Θέλω να ξαναβάλω την πόλη μας στη θέση που δικαιωματικά της ανήκει, στη θέση μιας πόλης όπου η μουσική, το θέατρο, τα εικαστικά και όλες οι τέχνες εν συνόλω θα αποτελούν μέρος μιας καθημερινότητας του πολίτη και όχι μέρος του Δεκέμβρη ή του καλοκαιριού. Μπορούμε και θα το καταφέρουμε!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου