ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διατηρούν τις παραδόσεις

διατηρούν-τις-παραδόσεις-430164

Ποικίλες δραστηριότητες από τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Σύλλογο «Η Νέα Αγχίαλος»

Την περασμένη Κυριακή παρουσιάστηκε μία υπέροχη χορευτική παράσταση από τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Σύλλογο «Η Νέα Αγχίαλος», ο οποίος αποτελεί το βασικότερο φορέα πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας του τόπου μας και ιδρύθηκε μόλις το 2012. Αποτελεί ένα αξιόλογο εργαστήρι δημιουργίας και προβολής της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης του τόπου μας. Στο διάστημα της λειτουργίας του ενέπνευσε και μετέδωσε σε πολλούς νέους και νέες την αγάπη για τον παραδοσιακό χορό και το τραγούδι, για τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, για το λαογραφικό μας πλούτο, για την παραδοσιακή μας κληρονομιά.

Ο αριθμός των μελών του ξεπερνά συνολικά τα 150 άτομα και τα τμήματα των χορευτών του ανέρχονται συνολικά σε 5, από τα οποία 2 είναι παιδικά, 1 εφηβικό και 2 είναι τμήματα ενηλίκων. Με την επιτυχημένη του πορεία και την πρόοδο που παρουσιάζει το τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Συλλόγου, είναι σε θέση να δώσει παραστάσεις και να ανταποκριθεί σε κάθε κάλεσμα που αφορά την παράδοση και τον πολιτισμό μας, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Κάθε χρόνο, τα τμήματα του χορευτικού, παίδων, εφήβων και ενηλίκων συμμετέχουν σε φεστιβάλ που διοργανώνονται ανά την Ελλάδα.

Το περσινό καλοκαίρι ο ίδιος Σύλλογος συνδιοργάνωσε με την ΠΟΣΑΡ, το 5ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορουμελιωτών στη Νέα Αγχίαλο με μεγάλη επιτυχία. Επίσης διοργάνωσε το 1ο παιδικό Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και φέτος θα διοργανώσει το 2ο στις 19 Ιουλίου στην κεντρική πλατεία της Νέας Αγχιάλου. Συμμετείχε στο 12ο Φεστιβάλ Χορευτικών Συγκροτημάτων στο χοροθέατρο της Δόρας Στράτου στο Φιλοπάππου. Τα Χριστούγεννα διοργάνωσε παραδοσιακές εκδηλώσεις αναβιώνοντας ήθη και έθιμα της παλιάς Αγχιάλου με παραδοσιακά κάλαντα, χοροί, ντοπιολαλιές και αγχιαλίτικα φαγητά και κρασί.

Ο Σύλλογος πρωτοστατεί στις εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στην Νέα Αγχίαλο για τον εορτασμό της Αποκριάς, παρουσιάζοντας πολλά δρώμενα εν κινήσει και επίσης ένα πρόγραμμα με αναβίωση εθίμων και δρώμενων, με χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Τέλος διοργάνωσε μεγάλη εκδήλωση για την παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Μια σημαντική αποστολή» του συμπολίτη κου Λάσκαρη Ζαράρη, με τον εκδοτικό οίκο «ΗΡΑ εκδοτική» και το βιβλιοπωλείου «Μικρός πρίγκιπας», με τη συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Βόλου.

Πρωτεργάτης όλης αυτής της προσπάθειας είναι κος Τριαντάφυλλος Γκογκινούδης, ο οποίος εδώ και 19 χρόνια έχει διδάξει παραδοσιακούς χορούς σε εκατοντάδες νέους και νέες στη Νέα Αγχίαλο. Όλα αυτά τα χρόνια έχει συμβάλει και έχει στηρίξει ουσιαστικά την εξέλιξη και έχει μεταδώσει την αγάπη του για τους παραδοσιακούς χορούς με γνώση και σεβασμό στην παράδοση.

Φέτος από το Φεβρουάριο και μετά λειτούργησε και τμήμα Χορωδίας, με υπεύθυνη τη μουσικό κα Ρίζου- Πορτοφέρι Κορίνα.

Το πρόγραμμα της χορευτικής παράστασης περιλάμβανε χορούς Ανατολικής Ρωμυλίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Αιγαιοπελαγίτικους και Κρητικούς. Οι χορευτές μας ταξίδεψαν όλους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας παρέα με τους ήχους και τις μουσικές της παράδοσής μας.

Η συμμετοχή του κόσμου σε όλες τις προαναφερόμενες δράσεις είναι κάθε φορά συγκινητική και συγκλονιστική, καθώς πάντα καταφέρνουν με τη δυναμική τους συμμετοχή, να συμβάλουν αποφασιστικά στην επιτυχία της κάθε διοργάνωσης. «Γι αυτό θα πρέπει ιδιαίτερα να τονίσουμε τη συνεισφορά όλων των μελών μας και την εθελοντική και τόσο πολύτιμη βοήθεια του καθενός ξεχωριστά, όπως επίσης και τους χορηγούς, που μας στήριξαν και αυτή τη φορά και αποτελούν τη κινητήρια δύναμή μας» υπογραμμίζουν τα μέλη του δραστήριου Συλλόγου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου