ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συναυλίες στο προαύλιο ναών και Μοναστηριών

συναυλίες-στο-προαύλιο-ναών-και-μονασ-436912

«Αυγουστιάτικες παρακλήσεις» ο πρώτος κύκλος εκδηλώσεων από τη «Μαγνήτων κιβωτός»

Η φιλοσοφία και ο προγραμματισμός δράσης του νέου φορέα πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος με τίτλο «Μαγνήτων κιβωτός» αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, παρουσία αρκετών φίλων του πολιτισμού.

Ο πρώτος κύκλος εκδηλώσεων θα έχει τον τίτλο «Αυγουστιάτικες παρακλήσεις» και περιλαμβάνει εκδηλώσεις επιπέδου στον προαύλιο χώρο ναών και μοναστηριών της περιοχής μας.

Συγκεκριμένα με πρόταση του Σεβασμιώτατου και επιδιώκοντας να προστεθεί στην ατμόσφαιρα της κατάνυξης του Αυγουστιάτικου Δεκαπενθήμερου, μετά την Ακολουθία των Παρακλήσεων, έχουν προγραμματιστεί μια σειρά εκδηλώσεων επιπέδου που θα γίνουν σε προαύλιους χώρους Ιερών Ναών και Μοναστηριών της Μητροπόλεως. Ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει καλύτερα πανέμορφες τοποθεσίες της περιοχής μας και συγχρόνως να γίνει θεατής μιας σειράς εξαιρετικών εκδηλώσεων που ταιριάζουν στους χώρους, τους αναβαθμίζουν και επιπλέον συμβάλουν σε μια καλοκαιρινή πολιτιστική διέξοδο. Απώτερος στόχος είναι οι παραπάνω εκδηλώσεις να καθιερωθούν και να επαναλαμβάνονται κάθε Δεκαπενταύγουστο.

Εχουν προγραμματιστεί επτά εκδηλώσεις σε ισάριθμες περιοχές της επικράτειας της Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού και συγκεκριμένα: Στο προαύλιο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου, στην Επισκοπή Ανω Βόλου, στο «Σχολείο του Ρήγα» στη Ζαγορά Πηλίου, στην αυλή της Παναγίας στη Μακρινίτσα, στη Μονή Πάου, στη Αργαλαστή, στην αυλή του Ιερού Ναού Αγίων Αντωνίων, στη Αγιά Λάρισας, στη Δράκεια Πηλίου και στο λόφο του Αγίου Αντωνίου, στον παλιό Πλάτανο Αλμυρού.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος επεσήμανε μεταξύ άλλων την πρόθεση ανάδειξης «ενός πολιτισμού, που δεν εξαντλείται στα όρια της Εκκλησιαστικής Τέχνης, αλλά κατακλύζει όλες τις πτυχές τη καθημερινής ζωής και που περιμένει να βγει στο φως» όπως είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε «και πάλι όμως έχω τη βεβαιότητα, πως κάτι πολύ ευρύτερο έχουμε να ανακαλύψουμε. Εναν πολύ μακρύτερο, αλλά και πολύ ουσιαστικότερο δρόμο έχουμε να διανύσουμε: Το δρόμο από τον ατομισμό στην σχέση, από την απομόνωση στην κοινωνία, από την μαζοποίηση στον πολιτισμό, από τον εγωκεντρισμό στην Εκκλησία».

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, ο Γενικός Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτός», Νίκος Τσούκας ανέλυσε τους σκοπούς και τους στόχους του φορέα. Οπως τόνισε, ο νέος φορέας πολιτισμού θα λειτουργήσει με τη μορφή ΝΠΙΔ και θα εδρεύει στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας.

Ο Οργανωτικός Γραμματέας, εκπαιδευτικός και Υπ. Δρ. Πανεπιστημίου Αιγαίου Αλέξανδρος Καπανιάρης, παρουσίασε τη νέα ψηφιακή ταυτότητα του φορέα www.magniton-kivotos.gr και ανακοίνωσε την πρωτοβουλίας της «Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας», που θα λειτουργήσει άμεσα, με στόχο την εκπαίδευση και κατάρτιση των φορέων και των πολιτών της Μαγνησίας σε θέματα λαϊκού πολιτισμού και η γνώση της τοπικής μας ιστορίας.

Η εκδήλωση, προσέλαβε ακόμη μεγαλύτερη αξία εξ αιτίας της παρουσίας του Ομ. Καθηγητού του Πολυτεχνείου Θεοδόση Π. Τάσιου, ο οποίος συνηγόρησε στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα και ανέπτυξε ομιλία με θέμα «Θρησκεία και Τέχνη», η οποία θα αποτελέσει το πρώτο βιβλίο που θα εκδώσει η «Μαγνήτων κιβωτός». Την εκδήλωση συντόνισε ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «Ορθόδοξη Μαρτυρία», Νίκος Βαραλής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου