ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Οταν οι μνήμες ζωντανεύουν»

οταν-οι-μνήμες-ζωντανεύουν-514635

Παρουσιάστηκε πρόσφατα, παρουσία πλήθους κόσμου, στο κινηματοθέατρο Αχίλλειο, το ημερολόγιο του Κέντρου Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης για το 2014. Τίτλος του: «Όταν οι μνήμες ζωντανεύουν» και θέμα του ένα φωτογραφικό οδοιπορικό αφιερωμένο στα παραδοσιακά εργαστήρια του Πηλίου και συγκεκριμένα της Ιωλκού, Πορταριάς και Μακρινίτσας. Πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν προς το τέλος του 19ου αιώνα, εκμεταλλευόμενες τη δυνατότητα της υδροκίνησης για τη μεταποίηση βασικών προϊόντων, όπως η ελιά, το στάρι, το δέρμα και τα υδροτριβεία.

Η παρουσίαση περιλάμβανε εισηγήσεις από τις: Μαίρη Μιχαηλίδου ιστορικό τέχνης και επίτιμη Γεν. Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού, Αίγλη Δημόγλου ιστορικό και Εύη Αδαμάκη Αρχιτέκτονα. Οι τρεις ομιλήτριες προσέγγισαν με διαφορετικό τρόπο η κάθε μια τη θεματολογία του ημερολογίου.

Συγκεκριμένα η κ. Μιχαηλίδου «ταξίδεψε» νοερά το ακροατήριο στις συνήθειες της εποχής, στα ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων, η κ. Αδαμάκη περιέγραψε με τρόπο περιεκτικό την αρχιτεκτονική διάσταση και τη χρήση των κτιρίων, ενώ η κ. Δημόγλου έδωσε το ιστορικό πλαίσιο και στοιχεία από την καθημερινότητα.

Την εκδήλωση συντόνισε η Αναστασία Χατζηπλή, φιλόλογος μέλος του Κέντρου Πολιτισμού, η οποία παρουσίασε εν συντομία τις δραστηριότητες του Κέντρου, ενώ η πρόεδρος Αδαμαντία Μουτσινά τόνισε από την πλευρά της, ότι ένας από τους στόχους είναι η διάσωση της Τοπικής μας Ιστορίας, η οποία και επιτυγχάνεται με τέτοιου είδους εκδόσεις. Σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του Δήμαρχου Βόλου απηύθυνε ο Απόστολος Παντσάς Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα από τη Χριστίνα Κουλάκου (φωνή) και το Δημήτρη Καρακώστα (πιάνο), οι οποίοι ερμήνευσαν αγαπημένες μελωδίες γνωστών Ελλήνων συνθετών. Για κάθε ενδιαφερόμενο το ημερολόγιο διατίθεται με ένα συμβολικό ποσό στα βιβλιοπωλεία Χάρτα, Πένα, Παπασωτηρίου, το μουσικό οίκο Κεχαΐδη, το κατάστημα οπτικών Κουτσογιώργου και το Δίαυλο. Τα έσοδα που θα προκύψουν, θα διατεθούν σε δράσεις του Κέντρου Πολιτισμού, που αφορούν στην κοινωνική παρέμβαση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου