ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Οι Τρεις φίλοι»

οι-τρεις-φίλοι-538186

Συνεχίζονται με επιτυχία οι παραστάσεις της Παιδικής σκηνής της Πειραματικής Σκηνής με το έργο «Οι Τρεις φίλοι» της Γαλάτειας Καζαντζάκη. Το έργο παίζεται κάθε Κυριακή στις 11.30 το πρωί στο θέατρο της Πειραματικής Σκηνής (Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας-οδός Σταδίου), με γενική είσοδο 5 ευρώ.

Στο έργο της η Γαλάτεια Καζαντζάκη, με ένα άδολο παιδικό βλέμμα, επαναπροσδιορίζει την έννοια του έθνους, με βάση την πραγματικότητα της πατρίδας, αποκαθαίροντάς την από τις φαντασιακές κατασκευές της κυρίαρχης ιδεολογίας και του εθνικισμού. Το «έθνος» γίνεται το σύμβολο της πατρίδας: μιας πραγματικότητας που εμπεριέχει το χώρο, τους ανθρώπους και τον πολιτισμό.

Οπως η πατρίδα, έτσι και οι εθνοτικές κοινότητες απέχουν από το έθνος της αστικής ιδεολογίας. Τόσο η έννοια του έθνους, όσο και η έννοια της χώρας, αποτελούν εργαλεία της αστικής και κρατικής κυριαρχίας: «νεκρά και αφηρημένα σχήματα που καμιά πνοή αισθήματος δεν μπορεί να ζωντανέψει», όπως γράφει η ίδια. Αντίθετα, η πατρίδα και η εθνοτικότητα είναι πραγματικότητες συνυφασμένες, όχι με ιδέες, αλλά με ζωντανούς ανθρώπους.

Το έργο παρουσιάζεται σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Πανταζή, σκηνικά Χριστίνας Δημητρίου, ζωγραφική σκηνικού Ράνιας Βελέτζα, κοστούμια Βασιλικής Μπέλιου, μουσική Γρηγόρη Σουλτάνη, φωτισμούς Δημήτρη Δημητριάδη, στίχοι τραγουδιών Μαρίας Κολίτσα, φωτογραφίες Αλκιβιάδη Μαρούγκα.

Τους ρόλους ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης) οι: Σπύρος Χαλκιάς, Γιάννης Σεχίδης, Άννα Παρασκευά, Θάλεια Κόγκα.

Παραστάσεις για τα σχολεία που θα θέλουν να παρακολουθήσουν το έργο δίνονται στον ίδιο χώρο, έπειτα από τηλεφωνική συνεννόηση με την Πειραματική Σκηνή στο τηλέφωνο 6943946319.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου