ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Επιστροφή στον Βόλο με δύο μετάλλια για τον Σωτήρη Μπρέτα

επιστροφή-στον-βόλο-με-δύο-μετάλλια-γι-820113

Θριαμβευτική ήταν η επιστροφή στον Βόλο και στη γενέτειρα του ποδηλάτη Σωτήρη Μπρέτα, ο οποίος επέστρεψε με δύο χάλκινα μετάλλια από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδηλασίας πίστας, που ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη και ολοκληρώθηκε χθες στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας.

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΤΤΑΣ

Ο 30χρονος αθλητής του ΠΟ Βόλος κατέκτησε συνολικά δύο μετάλλια, βάζοντας ακόμη ένα στη συλλογή του το απόγευμα του Σαββάτου, στο κέιριν.

Ο Μπρέτας υπέγραψε ακόμη μία μεγάλη στιγμή για την ελληνική ποδηλασία, στο 11ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδηλασίας πίστας ανδρών – γυναικών, στο Πλόντβιβ, αφού μετά από μια συγκλονιστική κούρσα τερμάτισε στην τρίτη θέση, πίσω από τον Γερμανό Μαξιμίλιαν Λέβι και τον Ρώσο Ντένις Ντιμιτρίεφ.

Αυτό ήταν το δεύτερο μετάλλιο της ελληνικής αποστολής, μετά το χάλκινο που κατέκτησαν οι Σωτήρης Μπρέτας, Κωνσταντίνος Λιβανός και Γιάννης Καλογερόπουλος στο ομαδικό σπριντ. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα κερδίζει δύο μετάλλια σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πίστας, φθάνοντας συνολικά τα έξι, με τα προηγούμενα τέσσερα να έχουν και πάλι Βολιώτικο χρώμα, ερχόμενα από τον Χρήστο Βολικάκη.

Στο ίδιο αγώνισμα ο Κωνσταντίνος Λιβανός αποκλείστηκε στη 2η προκριματική σειρά, τερματίζοντας 4ος, ενώ στο ρεπεσάζ που ακολούθησε ολοκλήρωσε την κούρσα ξανά στην 4η θέση.

Επίσης το Σάββατο, η Αργυρώ Μηλάκη, πραγματοποιώντας πολύ καλή εμφάνιση, τερμάτισε στη 12η θέση στον αγώνα πόντων γυναικών, ενώ στο ίδιο αγώνισμα των ανδρών ο Ζαφέιρης Βολικάκης, κάνοντας υπερπροσπάθεια ολοκλήρωσε την κούρσα 17ος.

Αυλαία με 8η θέση

Χθες Κυριακή, ο Σωτήρης Μπρέτας ολοκλήρωσε ένα ονειρεμένο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την 8η θέση στον τελικό της ατομικής χρονομέτρησης των 1000μ. Ο 30χρονος ποδηλάτης έμεινε στην ίδια θέση, την 8η, με την οποία νωρίτερα είχε πάρει το εισιτήριο πρόκρισης. Στον τελικό κάλυψε τα 1.000μ σε 1:01.964 και ήταν λίγο πιο αργός από ό,τι στον προκριματικό (1:01.693).

Συνολικά ο Μπρέτας αγωνίστηκε και τις πέντε ημέρες των αγώνων έχοντας εντυπωσιακό απολογισμό: Χάλκινο μετάλλιο με τους Γιάννη Καλογερόπουλο και Κωνσταντίνο Λιβανό στο ομαδικό σπριντ, χάλκινο μετάλλιο στο κέιριν, 4η θέση στο σπριντ και 8η θέση στα 1.000μ.

Μπρέτας: «Είμαστε ακόμα εδώ»

Ο Μπρέτας, βρήκε «καταφύγιο» πριν από δύο χρόνια στο «tandem bike», το διπλό ποδήλατο κι ως πιλότος του Χρήστου Σανδαλάκη, έχει ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, με τον ίδιο να αφιερώνει τα μετάλλια του στην κόρη του Ναυσικά, που είναι τριών ετών, στην οικογένεια του και τον σύλλογο του τον ΠΟ Βόλος.

Ο 30χρονος Βολιώτης ποδηλάτης μιλώντας για την προσπάθεια του στη Βουλγαρία, σχολίασε στο sports3 πως δεν θα είχε δικαίωμα να αγωνιστεί στο Ευρωπαϊκό, κάτι που άλλαξε το περασμένο καλοκαίρι: «Σύμφωνα με τους κανονισμούς από τη στιγμή που έκανα tandem bike, δεν είχα δικαίωμα να αγωνιστώ ατομικά σε ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ομως αυτός ο κανονισμός, η οδηγία έπαυσε μέσα στο καλοκαίρι. Το έμαθα μετά την επιστροφή μου από κάποια γκραν πρι στην Ιταλία, άρχισα αμέσως προετοιμασία, κυρίως στο ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ όπου το τελευταίο διάστημα οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί και ήρθα πανέτοιμος εδώ. Μετά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες έχω αποφασίσει να αφοσιωθώ για έναν ακόμα τουλάχιστον χρόνο στην ποδηλασία».

Αναφερόμενος στην τελική κούρσα του κέιριν στο Πλόβντιβ, όπου ο Μπρέτας δύο στροφές πριν από το τέλος βρέθηκε εγκλωβισμένος, όμως βρήκε τη δίοδο κι έφθασε στην 3η θέση σχολίασε: «Ναι, σε εκείνο το σημείο μετρά η εμπειρία και οι παραστάσεις που έχεις. Σε άλλους θα κόβονταν τα πόδια, εκείνη τη στιγμή πιέζεις όσο μπορείς, δεν έχεις τίποτα να χάσεις, το πολύ-πολύ να έχεις πτώση με 73, 74 χιλιόμετρα.

Αυτό έκανα, πίεσα και βγήκε. Πιστεύω πως στο τέλος το χάρηκα περισσότερο από τον πρώτο και τον δεύτερο».

Η ποδηλασία είναι επαγγελματική, όχι όμως και στη χώρα μας, με τον Σωτήρη Μπρέτα να μην έχει εξασφαλίσει το σταθερό εισόδημα που θα τον κάνει να αφοσιωθεί αποκλειστικά στο άθλημά του: «Εχω κάνει αρκετές δουλειές, το τελευταίο διάστημα εργάστηκα σε γυμναστήριο, αν ακούσουν στο εξωτερικό τι κάνουν εδώ οι ποδηλάτες επιπέδου για να ζήσουν, θα γελάνε μαζί μας.

Εχω καταθέσει τα χαρτιά μου από το 2011 για διορισμό στο δημόσιο, δικαίωμα που έχω κατοχυρώσει με το μετάλλιο από το παγκόσμιο εφηβικό. Περιμένω, όπως και πριμ από το 2018 και το 2019. Πολλές φορές σκέφτηκα να σταματήσω, όμως είναι η τρέλα, η αγάπη για το άθλημα που με κρατά. Και τώρα αυτά τα μετάλλια, είμαστε ακόμα εδώ» λέει ο Σωτήρης Μπρέτας.

Τα ελληνικά μετάλλια σε ευρωπαϊκά

Χρήστος Βολικάκης 2011

Απελντορν (Ολλανδία) κέιριν ασημένιο

Χρήστος Βολικάκης 2012

Πανεβέζις (Λιθουανία) σπριντ χάλκινο

Χρήστος Βολικάκης 2016

Σεν Κουεντέν Ιβελίν (Γαλλία)

elimination – ασημένιο

Χρήστος Βολικάκης 2019

Απελντορν (Ολλανδία)

σκρατς – ασημένιο

Σωτήρης Μπρέτας, Γιάννης Καλογερόπουλος και Κωνσταντίνος Λιβανός 2020

Πλόβντιβ (Βουλγαρία) ομαδικό σπριντ – χάλκινο

Σωτήρης Μπρέτας 2020

Πλόβντιβ (Βουλγαρία) κέιριν – χάλκινο

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου